Decemberläget i Elitettan


Det har varit en ganska lugn höst i Elitettan och få lag har presenterat några stora förändringar i sina spelartrupper. Här kommer lite av hur läget är i de olika lagen i december.

Mallbacken vill direkt ta sig tillbaka till Damallsvenskan. Man har dock haft en del konkurrens om sina spelare, inte minst från lokalkonkurrenten QBIK. QBIK, som bl.a. har säkrat spelare som Maria Yatrakis, Mia Skoglund och Elsa Hellstrand för ytterligare en säsong har dock ännu inte lyckats locka till sig några nyckelspelare från Mallbacken.Mallbacken får behålla systrarna Malin och Sofie Ahlberg som varit väldig viktiga för klubben i år. Även viktiga backarna Frida Broström och Sarah Bergman fortsätter i klubben.Ingen av årets utländska spelare ser däremot ut att bli kvar i Mallbacken men det kommer bli internationella inslag även nästa år. Klubben presenterade nämnligen Umeå Södras Alyssa Whitehead som ersättare till Katie Fraine i målet.

Att Whitehead lämnar Umeå Södra är inte alls märkligt då klubben dras med stora ekonomiska bekymmer och det är oklart om klubben ens kommer till spel i Elitettan nästa år. De ökade kostnaderna som fler matcher och längre resor har gett har blivit för mycket för klubben som inte fått in tillräckligt stora sponsorsintäkter men förhoppningsvis hittar man en lösning. IFK Norrköping, Assi och Lidköpings FK, som alla förlorade i kvalet till Elitettan, bör vara de lag som ligger närmast till hands att erätta Södra om de skulle dra sig ur.

Sunnanå SK siktar säkerligen också på att ta sig tillbaka till Damallsvenskan efter årets misslyckade säsong. Nigerianskorna Perpetua Nkwocha och Helen Ukaonu, landslagsmeriterade Carina Holmberg, skadedrabbade burväktaren Susanne Nilsson, än mer skadedrabbade Nina Jacobsson och schweiziskan Sandra Betschart har alla kontrakt för 2014 och ger laget en riktigt bra stomme att bygga på.

I Hovås Billdal har det varit ganska tyst på spelarsidan men man har helt klart gjort en av de namnkunnigaste värvningarna i tidigare finska landslagsmittfältaren Jessica Julin, som blir ny huvudtränare i klubben 2014. Hovås Billdal är en av bara tre klubbar i serien som hör hemma i Götaland. Hos de andra två Limhamn Bunkeflo och nykomlingen IS Halmia har det också varit få nyheter hittills. Hos de andra nykomlingarna, Bollstanäs och Brommapojkarna har det inte heller presenterats några stora nyheter. Bollstanäs får behålla sina stora målgörare 2013, Ida Hedstad och Malin Engdahl.

Elitettans mest värdefulla spelare 2013, skyttedrottningen Alexandra Höglund, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Djurgården. Djurgården, som hade ett mycket ungt lag 2013, siktar uppåt igen och klubben kommer nog presentera en hel del nya namn den närmaste tiden. Till kategorin ”viktiga spelare som har förlängt” hör också Elin Ekblom Bak som stannar ytterligare ett år i överraskningslaget Älta IF.

Tyngst ”Silly Season” har hittills serietrean IK Sirius haft. Laget har tappat alla sina utländska spelare där framförallt backduon Allysha Chapman och Sarah Elnicky kommer saknas. Målvakten Emelie Almesjö, anfallaren Sarah Storck, F17-landslagsspelarna Filipa Angeldahl och Nathalie Björn är fler tunga förluster. Lyckligtvis för klubben så lyckades man behålla viktiga Moa Mattsson och Julia Lyckberg, som även de jagades av andra klubbar.

En klubb där det också hänt en del är i Kvarnsveden där värvningarna av Petra Larsson, Darcel Mollon och Michele Dalton sticker ut och klubben blir absolut att räkna med nästa år. Mer om det går att läsa i inläggen Petra Larsson till Kvarnsveden och Mollon och Dalton till Kvarnsveden. Även Hammarby ser ut att få ett slagkraftigt lag även om man tappat duktiga Hilda Carlén i målet. I den stabila defensiven fortsätter bl.a. viktiga kvartetten Anna Lindblom, Ellen Gibson, Petronella Ekroth och Matilda Agné. Höstens målspruta Emma Jansson får nästa år sällskap av IFK Täbys främsta målskytt Therese Persson och ett av vårens utropstecken i KIF Örebro, Helén Eke.

,

2 svar till “Decemberläget i Elitettan”

  1. Beträffande Umeå Södra: om laget drar sig ur serien p g a ekonomiska problem, får man innerligt hoppas att en eventuell ersättare får möjlighet att i god tid förbereda sig för detta, inte minst med tanke på ekonomin i ”ersättarklubben”. Minns tyvärr när IFK Gävle, med kort varsel, tog Danmarks plats i Norrettan år 2010. Klubben hade små möjligheter att stärka vare sig ekonomi eller spelartrupp och slutade sist i serien.
    Enligt uttalande från Ulf Lindberg från SvFFs tävlingsgrupp, på en annan webbplats, tas inga beslut före 31 mars 2014. Skulle detta innebära att det lag som eventuellt ersätter den anrika klubben Umeå Södra, har två-tre veckor på sig att få tag i ytterligare sponsorer etc etc, innan serien startar? Ett förtydligande i frågan från Lindberg skulle inte skada.

    • Eftersom Umeå Södras vara eller inte vara i Elitettan lär beslutas ganska snart så vore det ju mycket märkligt och förvånande om ett beslut om ersättare skulle komma först i mars. Jag hoppas och tror att man kommer skicka ut förfrågningar till tänkta ersättare ganska omgående.