Dennerby ut…


En kort summering av Thomas Dennerbys tid som förbundskapten.

Under Dennerbys ledning har Sverige hållit sig kvar i världstoppen och ganska enkelt nått samtliga stora turneringar vilket har varit oerhört viktigt för damfotbollsutvecklingen i Sverige. Tuffaste kvalet blev det till OS 2008 när vi ställdes mot Danmark i ett avgörande dubbelmöte. Kvalfacitet må vara imponerande men i ärlighetens namn har vi oftast inte mött särskilt tufft motstånd. Bortsett från OS så kommer Sverige även i fortsättningen ha ganska lätt att nå de stora turneringarna då man kontinuerligt utökar antal deltagande lag. På världsrankingen har Sverige hållit ställningarna samtidigt som andra gamla nordiska storheter som Danmark och Norge tappat rejält. Sveriges fina ranking har lätt till enkla kvalgrupper, men tyvärr inte riktigt fått så stor betydelse i mästerskapen där vi oftast placerats i den Europeiska potten istället för att bli toppseedade som faktiskt varit en möjlighet vid ett par tillfällen.

Det enda riktigt lyckade mästerskapet blev tyvärr VM förra året med bronsmedaljen. De största besvikelserna var nog  VM 2007 där Sverige försvann redan i gruppspelet och EM i Finland 2009 där spelet knöt sig totalt mot Norge i kvartsfinalen.  I de båda OS-turneringarna 2008 och 2012  föll Sverige redan i kvartsfinal men mot bättre motstånd, mardrömmen Tyskland respektive  ett Frankrike  uppgång.

Sverige spelade visserligen inte särskilt lysande fotboll stora delar av VM- turneringen  förra året heller. Laget visade dock stundtals rejäl kämpaglöd, inte minst i segern mot USA i gruppspelet (2-1) som gav Sverige fina förutsättningar för resten av turneringen. I semifinalen mot Japan var vi dock totalt chanslösa spelmässigt men kämpaglöden var tillbaka i bronsmatchen mot Frankrike. Bronset är så klart bra men målet att vinna ett mästerskap var aldrig riktigt nära att uppfyllas under Dennerbys tid som förbundskapten.

Sverige har tyvärr fått något av en tråkstämpel de senaste åren och inte direkt spelat någon publikfriande fotboll.  Det känns som om vi kommit rejält på efterkälken spelmässigt jämfört med flera andra toppnationer och framför allt vad gäller anfallsspelet och  passningsspelet finns mycket att förbättra. Sverige har levt på en stark defensiv och kontringsspel i första hand och det har fungerat de gånger vi haft en spelare som Lotta Schelin i toppform. Rent spelmässigt har Sverige presterat som bäst när det gällt som minst, i träningslandskamper. Jag tänker inte minst på landskampen mot Brasilien i Göteborg 2009 när Sverige spelade ut ordentligt och vann med 3-1. 2009 var för övrigt både spel- och resultatmässigt ett riktigt bra år, fram till EM…

Kort och gott en mycket stabil tid som förbundskapten men med lite för få toppar.