Div 1: IFK Kalmar vann topp-derbyt


Det hanns inte med något ”Inför”-inlägg av division 1 i år så här kommer årets första koll på serierna-

Jag börjar med den heta Division 1 Östra Götaland där det var toppmöte och Smålandsderby ikväll. IFK Kalmar tog emot Växjö DFF och vann med 4-1. Storsatsande Växjö DFF, som är en sammanslagning av Hovshaga, Växjö FF och Öster, tappade därmed serieledningen till just Kalmar. IFK Kalmar har fått behålla stora delar av det lag som åkte ur Elitettan förra året men dessutom fått tillbaka sin storskytt Amanda Fredriksson som redan nu toppar skytteligan med åtta gjorda mål..

Noterbart i Växjö är att de båda talangerna Nellie Karlsson och Nellie Ohlsson fått lite ombytta roller i år där Nellie Karlsson flyttats ned från anfallen till ytterback både i klubblag och F-19-landslaget medans Nellie Ohlsson flyttat upp från backlinjen till yttermittfältet. Eftersom den tredje favoriten i serien, IFK Norrköping DFK, inte imponerat lika mycket i år som förra året och dessutom redan halkat efter lite ser kampen om seriesegern ut att stå mellan de båda Smålandslagen.

I Division 1 Västra Götaland är Kungsbacka DFF den solklara favoriten även om man redan hunnit tappa poäng (0-0 mot Glimåkra). Med spelare som Leena Puranen, Sofia Karlsson och Elin Sandgren som alla spelade med Jitex i Damallsvenskan och ytterkigare ett antal rutinerade spelare så ska man rimligtvis vara för bra för serien i längden. Skytteligan toppas dock av FC Hessleholms Linnéa Jonasson som redan dunkat in 10 mål. Tvåa i den ligan ligger för övrigt Nittorps Klara Lindberg med förflutet i både Djurgården och Dalsjöfors. Emma Unkuri har återvänt från spel i Danmark och lirar numera i Stattena.

I Division 1 Norra Götaland ser det lite mer öppet ut. Fjolårssegraren Lidköpings FK har inlett hyfsat med två segrar och två oavgjorda men ser ut att få hårt motstånd i år av kanske främst nykomlingen Holmalunds IF. Holmalund, som vann sin division 2-serie överlägset förra året,  toppar nu tabellen efter bl.a. oavgjort borta mot just Lidköping samt imponerande segrar med 4-0 mot både nuvarande serietvåan Sils IF och fjolårstvåan Falköpings KIK. Just Falköping har fått en dålig start på säsongen trots att talangen Madelen Janogy fortsätter att producera mål.

I Division 1 Södra Sveland har fjolårstvåan IFK Nyköping fått en stabil start och ligger just nu tvåa efter tre segrar och en oavgjord. Nyköping, som har tappat sin skyttedrottning Hanna Persson till den här, får nog ses som seriefavorit. Nykomlingen Forsby FF toppar just nu men kommer nog inte räcka till i längden och utmanare som Västerås BK 30, Örebro SK Söder, Tyresö DFF, Smedby AIS och Enskede IK känns inte heller glödheta. Jag noterar också att tidigare landslags- och Djurgården-spelaren Elin Flyborg fortsätter att producera mål (fyra hittills)men hennes Lidingö ligger ändå sist

I Division 1 Norra Svealand har Tierps IF fått en flygande start på säsongen med fyra raka segrar och 17-0 i målskillnad. Laget, som slutade tvåa bakom uppflyttade Bollstanäs förra året, har kört över allt motstånd i säsongsinledningen, inklusive serietvåan Täby FK som besgerades med 5-0 i omgång 2.  Tierp, med bl.a. skyttedrottningen Lisa Hägglund (redan sex mål), lagkapten Julia Bruxsås samt amerikanskorna Carrie Dail och Ali Schaefer blir nog mycket svåra att stoppa i årets serie.

Division 1 Norrland har från Elitettan nedflyttade Sundsvalls DFF fått en bra start med tre raka segrar och serieledning och inte minst seger över Assi som vann serien förra året. Skytteligan toppas av Assis brasilianska Fernanda Da Silva som skuggas av bl.a. tidigare Linköping-spelaren Ida Brännström. I serien finns en del andra intressanta namn, inte minst tidigare UIK-spelaren Emma Åberg Zingmark som numera spelar i Mariehem SK men som förhoppningsvis får suget tillbaka för att spela i högre serier igen.