Division 1 drar igång


Jag kommer inte följa division 1-serierna på så nära håll i år men jag tycker ändå det är lite kul att följa jakten på en plats i Elitettan så några nedslag blir det nog i den kampen under året. Här kommer en liten översikt av serierna. De sex seriesegrarna får kvala till Elitettan medans de tre sämsta i varje serie flyttas ner.

Kvalet till Elitettan spelas enligt följande:
Lag 1 i Norrland – Lag 1 i Norra Svealand 
Lag 1 i Södra Svealand – Lag 1 i Östra Götaland
Lag 1 i Norra Götaland – Lag 1 i Södra Götaland

Norrland: Piteå Södra har fått ett par fina nyförvärv från Piteå IF i Erika Karlsson och Jessica Olovsson och kommer vara ett topplag i serien i år. De är nog tillsammans med Assi IF, som förra året spelade i Norrettan, seriefavoriter. Klassiska lag med damallsvensk erfarenhet som Alvik och Själevad vill nog också ha ett ord med i leken och kanske också Selånger FK.  Även fjolårets kvallag till Elitettan, Notvikens IF, hoppas nog på toppen om man har kommit över överkörningen (0-18) mot Piteå IF på försäsongen. Övriga lag är Alnö IF, Bik SK, Burträsk FF, Spöland Vännäs IF, IFK Timrå och Umedalens IF.

Norra Svealand: Östersunds DFF hade kanske av sportsliga skäl hellre hamnat i Division 1 Norrland istället för Norra Svealand som känns klart tuffare med den stora talangpool som finns i Stockholmsområdet. Långa resor hade det blivit i vilket fall som helst. Östersund var en hårsmån från att nå Elitettan förra året men föll på målsnöret mot Älta IF. Tuffa utmanare i serien blir främst Bollstanäs SK, Vasalunds IF och Gustafs GoIF som alla kommer direkt från Norrettan men också Tierps IF, som även de var med och försökte kvala till Elitettan förra året. IK Huge, med bl.a. snabba friidrottaren Sandra Törnros i truppen, och IFK Täby tänker nog också vara med och hota i toppen. Övriga lag är Bele/Barkarby FF, IFK Gävle, Korsnäs IF, Krokom/Dvärsätt IF och Roslagsbro IF.

Södra Svealand: En intressant serie där det finns gott om damallsvenk rutin och många starka lag. Hela fyra Västeråslag håller till i serien, bl.a. Västerås BK 30 som var ganska nära att ta sig till Elitettan från Norrettan förra året. Laget har lyckats behålla sin skyttedrotting Amanda Wegerman och bör tillhöra favoriterna i serien. Övriga Västerås-lag är Västerås IK, Rytterne IS och klassiska Gideonsbergs IF. Västerås IK känns klart starkast av dem medans de andra två nog får sikta in sig på att kämpa i de nedre reionerna. Seriefavorit är kanske ändå Brommapojkarna som har fått fina nyförvärv i bl.a. ex-hammarbyaren Tempest-Marie Norlin och Lisa Arnell, toppskytt i Rågsved i Norrettan förra året. IFK Nyköping, som tvålade dit Elitettanlaget IFK Kalmar med 3-0 i en träningsmatch förra veckan, kommer säkert också tillhöra toppen. Kanske kan IFK Lidingö med några ex-djurgårdare som Therese Brogårde och tidigare landslagsanfallaren Elin Flyborg vara med och bråka liksom talangfulla Tyresö DFF med bl.a. F19-landslagets målvakt Maja Olsson i truppen. Även Enskede IK med bra nyförvärv som Megan Brakes och Natalia Rickne är ett lag att se upp med och troligtvis också Örebro SK Söder som var med i kvalet till Elitettan förra året. Det andra Örebro-laget, Öfvre Adolfsbergs FC, och Enköpingslaget Fanna BK är nog lag för nedre halvan.

Östra Götaland: Jag trodde mycket på IFK Norrköping DFK i Söderettan förra året men laget höll inte och missade Elitettan. En stor del av truppen har dock stannat kvar och man bör ha goda chanser att slåss om en plats till nästa års Elittetta. I laget finns bl.a. mittfältaren Dafina Memedov, som numera representerar Albanien, ett av de yngsta landslagen i Europa. Främsta utmanarna kommer nog från Småland i form av Mariebo IK, Madesjö IF och dessutom Husqvarna FF som var med i kvalet till Elitettan förra året. Jag tror dock inte något av de lagen kommer räcka till mot Norrköping. En rejäl uppstickare finns i Hovshaga AIF, nästa år kanske Växjö DFF, som har värvat bl.a. Sara Wiman och Madeleine Wakt som båda var viktiga spelare i Östers Söderettan-lag förra året. Laget kom med i serien tack vare lag som drog sig ur men väl i den kommer de nog nu bli ett topplag. Nittorps IK eller Smedby AIS kanske kan överraska i serien i år. Övriga lag är Dalhem IF, Kisa BK, Landsbro IF, FC Oscarshamn och IFK Värnamo.

Norra Götaland: Falköpings KIK tillhör favoriterna i denna serie som saknar något riktigt starkt lag och nog kan bli ganska jämn i toppen. Falköping var med och kvalade mot Elitettan förra året men blev då utslaget av Mossens BK. De kommer i år att spela i samma serie. Lidköpings FK, Sils IF och Torslanda IK är nog tre lag som också kommer slåss om topplatserna. Kanske också Mariestads BoIS som får behålla supertalangen Michelle De Jongh under våren innan hon flyttar till KIF Örebro. I serien finns också Eda IF, IK Gauthiod, Qviding FIF, IK Rössö, Stångenäs AIS och Vara SK.

Södra Götaland: Jag håller Kungsbacka DFF som favorit att vinna serien. Laget var nära att nå Elitettan och har fått behålla stora delar av truppen. Lagets skyttedrotting Elin Svenberg är på väg tillbaka från korsbandsskada. Stattena IF är nog främsta utmanare. Laget, som spelade i Damallsvenskan så sent som 2009, var med och kvalade om en plats till Elitettan förra året. Asarums IF, som har gjort fina resultat mot starkt motstånd på försäsongen och Glimåkra IF, som har förstärkt med bl.a. tidigare Vittsjö-lagkaptenen Charlotte Bergstrand, kan nog också utmana i toppen. Rödeby AIF, som skrällbesegrade Vittsjö i Svenska Cupen förra året, är också ett lag man nog inte bör räkna bort. IF Böljan, Borgeby FK, IS Halmia, Hammenhögs IF, FC Hessleholm och IFK Örby är övriga lag i serien.