Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Division 1 – Omgång 13

Söderettan:

Inför:  Ett hett västkustderby inleder hösten när Tölö IF tar emot Hovås Billdal. En viktig match för båda lagen men kanske främst för Hovås Billdal som börjar få långt upp till de hägrande platserna till nya Damettan. Tölö vill nog också gärna ta igen de 3 poäng man tappar i och med Dalsjöfors uttåg. Imorgon står två kanske ännu hetare derbyn på programmet när Värmlandslagen QBIK och Mallbacken samt Kalmarlagen IFK Kalmar och Lindsdal drabbar samman. IFK Kalmar bör ta en ganska säker seger, man har dessutom förstärkt offensiven med Angelika Johansson från Dalsjöfors. I Värmland kan det nog bli ganska jämnt och QBIK behöver ta poäng för att inte tappa mark mot de nya serieledarna. I övrigt kan vi nog förvänta oss jämna matcher mellan Limhamn Bunkeflo och Öster och mellan Eskilstuna United och IFK Norrköping. Eskilstuna United har förstärkt laget ytterligare med ett par KIF Örebro-spelare och kan nog göra en riktigt stark höst.

30/7 19:00 Linköping Kenty  – Dalsjöfors GoIF
30/7  Tölö IF – Hovås Billdal IF  1-0
31/7  QBIK – Mallbackens IF  2-2
31/7  IFK Kalmar – Lindsdals IF  2-0
1/8  19:00  IF Limhamn Bunkeflo – Östers IF  0-1
1/8  19:30  Eskilstuna United DFF – IFK Norrköping DFK  3-3

Eftersnack: Det blev inga större överraskningar i första omgången efter uppehållet. Tölö och IFK Kalmar var som väntat snäppet starkare i sina derbymatcher samtidigt som de starka Värmlandslagen delade på poängen. Öster tog en fin bortaseger borta mot Limhamn Bunkeflo efter ett tidigt och, som det visade sig, avgörande mål av Nellie Karlsson. Eskistuna United hämtade upp underläge två gånger om och såg ut att gå mot segern när man sedan to ledningen med 3-2. Men IFK Norrköpings Linnea Kogsta kvitterade alldeles i slutet. Mallbacken behåller därmed serieledningen men där bakom är det oerhört jämnt. Hovås Billdal har en match till godo och kan även de ansluta till de sju lagen som skuggar Mallbacken.

 

Norrettan:

Inför: Även Norrettan omstartar med ett hett derby när Dala-lagen Kvarnsveden och Gustafs möts på onsdag. Kvarnsveden har haft en del förändringar i truppen under sommaren men får ändå ses som klara favoriter även om bottenlaget Gustafs spelat upp sig mot slutet. I Kvarnsveden debuterar amerikanska Ashleigh Gunning som under hösten ersätter lagets skyttedrottning Felicia Schroeder som vänt hem till USA. Umeå Södra har en tuff och viktig match mot Sundsvall. Södra avslutade våren katastrofalt och skulle nog må bra av en tidig framgång under höstsäsongen. I övrigt får Hammarby, IK Sirius och Sunnanå SK ses som klara favoriter i sina matcher. Sirius känns fortsatt heta och man har nu även föredetta LdB Malmö-spelaren Sarah Storck i truppen. Man har under uppehållet bl.a. besegrat Djurgården i en träningsmatch. Återstår att se om Julianne Sitch hinner komma över och debutera i Hammarby, hon spelade så sent som igår final med sitt Chicago Red Stars i amerikanska ligan WPSL Elite. Matchen mellan Bollstanäs och Rågsved känns svårtippad men där är helt klart Bollstanäs i störst behov av poäng.

1/8  18:30  Kvarnsvedens IK – Gustafs GoIF  2-0
1/8  19:00  Umeå Södra – Sundsvalls DFF  4-7  !
1/8  19:00  Vasalunds IF – Hammarby IF  1-3
1/8  19:30  IK Sirius FK – Västerås BK 30  6-0
1/8  19:30  Bollstanäs SK – Rågsveds IF  0-0
1/8  19:30  Assi IF – Sunnanå SK  1-2

Eftersnack: Omgångens målfest stod Umeå Södra och Sundsvalls DFF för. Sundsvall tog ledningen med 4-0 i första halvlek innan Södra vaknade till liv. Med halvtimmen kvar hade Umeå Södra närmat sig efter bl.a. två mål av Therese Kapstad och ställningen var 3-5. I slutskedet av matchen hann dock Sundsvalls Ida Brännström  trycka in ytterligare två mål (hennes tredje och fjärde i matchen).  Även IK Sirius bjöd på målfest när man med tennissiffror besegrade Västerås BK30. Sarah Storck debuterade och kom med i målprotokollet direkt. Vassare var dock Marija Banusic som blev fyramålsskytt. Kvarnsveden vann som väntat derbyt mot Gustafs och har liksom Sundsvall fortsatt lite hyfsad kontakt med Sunnanå och Sirius på de damallsvenska kvalplatserna. Hammarby, fortfarande utan nyförvärvet Julianne Sitch, tog en klar seger över Vasalund och kommer på allt säkrare mark vad gäller en plats till nästa års nationella dametta.

 

Klubblänkar

Övergångar under sommaren