Division 1 – Omgång 16


Söderettan:

Inför:  I helgens omgång har Tölö och QBIK god chans att stärka sina positioner i toppen när ma möter bottenlagen. Båda lagen har visat stabil form och bör ta tre nya poäng. Övriga matcher känns mer ovissa och det känns som samtliga lag kan slå varandra om e har en bra dag. Mallbacken har en hel del skadebekymmer och kommer nog få kämpa mot ett formstarkt Eskilstuna United. Hemma är man dock starka och man borde ha bra tempo i benen efter cupmatchen mot Tyresö i veckan. Lite mer formsvaga är IFK Norrköping och Limhamn Bunkeflo som har fyra respektive fem matcher utan seger nu och tappar allt mer mark i tabellen.

18/8  Tölö IF – Linköping Kenty  9-0
18/8  Lindsdals IF – QBIK  2-3
18/8  IFK Norrköping DFK – IF Limhamn Bunkeflo  1-1
18/8  Hovås Billdal IF – Östers IF  0-0
19/8  Mallbackens IF – Eskilstuna United DFF  3-1

Kommentar: Sex spelare delade på målskyttet när Tölö körde över Linköping Kenty och förstärkte sin position i toppen av tabellen. Man förbättrade sin målskillnad ganska rejält och det kan bli nog så viktigt i den jämna tätstriden. QBIK hade det oväntat tufft mot Lindsdal, som två gånger tog ledningen i matchen. Tillslut lyckades dock Karlstad-laget vinna och man behåller andraplatsen i tabellen. Som väntat blev det sedan jämna matcher under lördagen med oavgjorda resultat bland de övriga som är inblandade om platser på övre halvan. I söndagens enda match tog Mallbacken ytterligare en imponerande seger och laget har nu tolv raka matcher utan förlust.

 

Norrettan:

Inför: Omgångens toppmöte mellan Sundsvall och IK Sirius kan nog bli helt avgörande för Sundsvalls chanser att nå en kval plats till Damallsvenskan. Sirius har dock visat en grym form och stabilitet den senaste tiden och är nu uppe i elva raka matcher utan förlust. Av de övriga topplagen så måste Kvarnsveden vinna den tuffa bortamatchen mot Hammarby för att haka på i toppen medan Sunnanå bör ha goda chanser att besegra Västerås BK 30 på hemmaplan. Matcherna mellan Rågsved och Vasalund samt Assi och Bollstanäs är oerhört viktiga för kampen om för platserna i Damettan nästa år. Samtliga lag ligger just nu utanför den topp-6-placering som behövs och det börjar bli lite ”vinna eller försvinna”-läge för lagen. Umeå Södra har mycket god chans att stärka just den viktiga 6:e-platsen när man möter bottenlaget Gustafs.

18/8  Rågsveds IF – Vasalunds IF  2-1
18/8  Hammarby IF – Kvarnsvedens IK  0-2
18/8  15:00  Gustafs GoIF – Umeå Södra  0-4
18/8  15:00  Sundsvalls DFF – IK Sirius  0-1
18/8  15:00  Sunnanå SK – Västerås BK 30  4-0
19/8  15:00  Assi IF – Bollstanäs SK  1-2

Kommentar: Sundsvall förlorade toppmötet mot Sirius och är nog därmed borta från de två damallsvenska kvalplatserna. Det ser ut att istället bli en trekamp mellan Sunnanå, Sirius och Kvarnsveden med en liten fördel för de två förstnämnda. Kampen om topp-6-placeringarna lever fortfarnade men det känns som att flera lag nu blev avhakade när Umeå Södra vann igen. För Rågsved finns dock fortfarande chansen efter segern mot Vasalund. Julianne Sitch i Hammarby får vänta på sin första seger, det var istället Kvarnsvedens amerikanska nyförvärv Ashleigh Gunning som inledde målskyttet i den för lagets toppambitioner mycket viktiga segern.

 

Klubblänkar

Övergångar under sommaren