Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Division 1 – Omgång 20

Förutsättningar: Det är kanske på sin plats att upprepa vad det är som gäller nu när endast tre omgångar återstår. De två främsta lagen i respektive serie kommer få spela damallsvenskt kval där ettan i Norrettan får möta tvåan i Söderettan och vice versa. De sex främsta lagen i respektive serie är klara för spel i nästa års nya nationella Dametta. Det sjunde lag av de båda sjuorna i Norrettan och Söderattan som tar flest poäng får kvala mot ett division 2-lag om en plats i denna dametta. Övriga lag flyttas ned till nästa års nya Division 1- serier. Notera att tabellen för Söderettan är omräknad efter Dalsjöfors uttåg ur serien vilket gör att lagen inte står på 19 spelade matcher.

————————————————————

Söderettan:

Inför: Mallbacken kan med seger borta mot Hovås Billdal säkra sin Damallsvenska kvalplats. Hovås Billdal kämpar samtidigt för att stärka sin plats inom topp 6 och kommer säkerligen bjuda hårt motstånd. Även QBIK har chansen att ta ett stort steg mot den damallsvenska kvalmatchen vid seger mot IFK Kalmar som dock likt Hovås Billdal har mycket att spela för i kampen om Damettan-platserna. Ytterligare en viktig match i den kampen är mötet mellan Tölö och Limhamn Bunkeflo där bortalaget ligger pyrt till om man inte tar poäng då man sedan endast har en match kvar att spela. Eskilstuna United och IFK Norrköping bör och måste nog besegra bottenlagen annars ligger även de risigt till i den oerhört jämna serien.

22/9  Linköping Kenty DFF – Eskilstuna United DFF   2-3
22/9   Tölö IF – IF Limhamn Bunkeflo    1-2
22/9  15:00  Hovås Billdal IF – Mallbackens IF   0-1
23/9  13:00  IFK Kalmar – QBIK  2-2
23/9  15:00  Lindsdals IF – IFK Norrköping DFK   3-1

Kommentar: Efter dryga minuten satte Anna Arnfeldt segermålet som betyder att Mallbacken är klart för damallsvenskt kval. Limhamn Bunkeflo och Eskilstuna United tog de segrar man så väl behövde. Båda lagen har nu bara en match kvar att spela men inget av dem har ännu säkrat sin plats i Damettan nästa år. De båda västkustlagen Tölö och Hovås Billdal är trots förlusterna fortsatt med i den kampen och har två matcher var kvar. IFK Norrköping kan ha missat tåget till Damettan i och med den lite överraskand förlusten mot Lindsdal. Norrköping har haft riktigt usel form på slutet och med bara en seger på åtta matcher har man rasat i tabellen och nu är det nog segrar i de återstående matcherna som gäller om man ska undvika division 1. QBIK missade att göra det avgörande rycket med det oavgjorda resultatet mot IFK Kalmar. Poängen kan dock bli väldigt viktig för båda lagen.

————————————————————

Norrettan:

Inför: Sirius och Sunnanå har möjlighet att även i teorin säkra sina Damallsvenska kvalplatser i helgen och det bör de fixa. De båda lagen har sedan seriesegern kvar att kämpa för för att möjligtvis få en lättare motståndare. Serien är klart mer ojämn än Söderettan och det är inte så många lag som har särskilt mycket att spela för. Undantagen är främst Rågsved och Västerås BK 30 som möts inbördes och där segraren fortsatt har en liten chans att nå upp till Umeå Södra på sista  Damettan-platsen. Det är nog inte troligt att sjunde lag i serien kommer kunna passera sjuan i Söderettan, vilket alltså hade gett en kvalplats.

22/9  14:00  Sunnanå SK – Gustafs GoIF  13-0
22/9  15:00  Hammarby IF DFF – Sundsvalls DFF  0-1
23/9  14:00  Vasalunds IF – Kvarnsvedens IK   1-4
23/9  15:00  Bollstanäs SK – Umeå Södra  0-1
23/9  15:00  Assi IF – IK Sirius FK   2-2
23/9  15:00  Rågsveds IF – Västerås BK 30   3-2

Kommentar: Sunnanå säkrade kvalplatsen till Damallsvenskan genom att köra över stackars Gustafs som fick ställa en utespelare i mål och dessutom fick  Hannah Arnberg utvisad redan efter dryga tio minuter. Sunnanås toppskyttar Perpetua Nkwocha och Erika Nilsson-Waara gjorde tre mål vardera. Sirius misslyckades med att säkra sin kvalplats och tappade samtidigt serieledningen när man bara fick oavgjort borta mot Assi. Rågsved knep sista chansen att nå topp 6 men det är fortsatt väldigt svårt läge eftersom man möter Sirius börta i nästa omgång. Man behöver också lite hjälp av andra lag.     Ashleigh Gunning blev tremålsskytt för Kvarnsveden i en helt betydelselös match.