Division 1 – Omgång 21


Förutsättningar: De två främsta lagen i respektive serie kommer få spela damallsvenskt kval där ettan i Norrettan får möta tvåan i Söderettan och vice versa. De sex främsta lagen i respektive serie är klara för spel i nästa års nya nationella Dametta. Det sjunde lag av de båda sjuorna i Norrettan och Söderattan som tar flest poäng får kvala mot ett division 2-lag om en plats i denna dametta. Övriga lag flyttas ned till nästa års nya Division 1- serier. Notera att tabellen för Söderettan är omräknad efter Dalsjöfors uttåg ur serien vilket gör att lagen inte står på 21 spelade matcher.

————————————————————

Söderettan:

Inför: Öster tjuvstartade redan på torsdagen den 21:a och näst sista omgången med seger över Lindsdal (Sara Wiman tremålsskytt för Öster) och klättrade därmed (tillfälligt?) förbi QBIK i kampen om kvalplatsen och säkrade definitivt sin plats till Damettan. QBIK har goda chanser att ta tillbaka andraplatsen när man möter bottenlaget Linköping Kenty. Eskilstuna United har chansen att säkra sin plats till Damettan genom att besegra Tölö som också i högsta grad är med i Damettan-kampen. Vid förlust väntar för United en nervös sista omgång där man får hoppas att resultaten går rätt väg eftersom man själva har spelat klart (skulle ha mött Dalsjöfors i sista omgången). En ytterligare mycket viktig match i den fighten är IFK Kalmar-Hovås Billdal och förloraren i den matchen ligger ganska illa till. Tuffast läge har ett formsvagt IFK Norrköping som dock kanske kan dra fördel av att motståndaren Mallbacken redan är klara för damallsvenskt kval. Vid förlust är det stor risk att Damettan-platsen är borta för Norrköping.

27/9  19:30  Östers IF – Lindsdals IF  4-1
29/9  15:00  IFK Norrköping DFK – Mallbackens IF  0-3
30/9  15:00  IFK Kalmar – Hovås Billdal IF  6-3
30/9  16:00  QBIK – Linköping Kenty DFF  2-0
30/9  17:00  Eskilstuna United DFF – Tölö IF  1-0

Kommentar: Mallbacken besegrade IFK Norrköping och säkrade därmed seriesegern. Samtidigt skickade man nog ner Norrköping i nya division 1 för nu ska det mycket till om laget ska nå nya Damettan. Mamy Ndiaye blev 4-målsskytt när IFK Kalmar tog ett stort kliv mot Damettan genom att besegra Hovås Billdal. IFK Kalmar ligger nu på den näst sista direktplatsen och möter i sista omgången Linköping Kenty. På den sista direktplatsen ligger, för helgen spellediga, Limhamn Bunkeflo och de möter det andra bottenlaget, Lindsdal,  nästa helg.

Eskilstuna United säkrade via seger mot Tölö sin plats i Damettan nästa år. Det troliga är att Hovås Billdal, Tölö och IFK Norrköping kommer få göra upp om sjundeplatsen som kommer innebära play-off mot ett division 2-lag om den absolut sista platsen till Damettan. I sista omgången nästa helg spelar IFK Norrköping borta mot just Hovås Billdal samtidigt som Tölö tar emot ett QBIK som slåss om damallsvensk kvalplats. Kämpar mot QBIK om den platsen gör Öster som möter den redan klara seriesegraren Mallbacken i sista matchen. Upplagt för dramatik!

————————————————————

Norrettan:

Inför: Kvalklara Sunnanå kan i helgen även säkra seriesegern om resultaten går deras väg. För Sirius är inte kvalplatsen helt fixad ännu och nu väntar tufft motstånd mot Rågsved som kämpar för att nå Damettan. Om Sirius skulle förlora har trean Sundsvall chansen att minska gapet till bara tre poäng och även plocka in lite vad gäller målskillnaden eftersom man möter sedan länge avsågade Gustafs. I övrigt har både Hammarby och Umeå Södra goda chanser att definitivt säkra sina platser till Damettan.

29/9  14:00  Kvarnsvedens IK – Bollstanäs SK  3-0
29/9  15:00  Västerås BK 30 – Hammarby IF   2-1
29/9  15:00  IK Sirius FK – Rågsveds IF  7-1
29/9  15:00  Umeå Södra FF – Assi IF  3-1
29/9  15:00  Sundsvalls DFF – Gustafs GoIF  8-0
30/9  17:00  Vasalunds IF – Sunnanå SK  1-5

Kommentar: IK Sirius visade inga nerver och säkrade den damallsvenska kvalplatsen genom att köra över Rågsved. Samtidigt grusades Rågsveds möjligheter att direktkvalificera sig för Damettan. Eftersom Sirius vann blev också Sundsvalls utskåpning av Gustafs betydelslös. Ida Brännström gjorde tre av målen för Sundsvall. Sunnanå besegrade Vasalund och är kvar i serieledning. Vasalunds amerikanska Megan Brakes fick några minuter i hetluften under matchen när hon under en femminuters-period i andra halvlek hann göra både mål och dra på sig två gula och ett rött kort.

Umeå Södra säkrade sin plats i Damettan samtidigt som det också blev klart att motståndaren Assi inte kan nå dit utan får nöja sig med division 1. Rågsved och Västerås BK30 har trots att de bara ligger 1 poäng efter Söderettan-lagen inte längre chansen att bli ”bästa sjua” då Söderettan lagen kommer ha högre poängsnitt (kommer bara spela 20 matcher) även om Norrettan-lagen vinner i sista omgången.