Division 1 – Omgång 6


Söderettan:

Inför:  Hetaste mötet i den 6:e omgången är Smålands-derbyt mellan IFK Kalmar och Öster. Målglada IFK Kalmar kommer nog få kämpa för att få in bollarna mot ett försvarsstarkt Öster som så långt endast släppt in ett mål. Övriga topplag möter nykomlingar. QBIK bör besegra Limhamn Bunkeflo för att hänga på i toppen för jag har svårt att se att Dalsjöfors ska tappa poäng mot Lindsdal. Ett något mer ljummet länsderby spelas i Östergötland mellan Linköping Kenty och IFK Norrköping, två lag som inlett säsongen svagt. Norrköping får ses som solklara favoriter mot ett Kenty som inte håller hög klass i år. På västkusten kan vi nog förvänta oss täta matcher för Hovås Billdal och Tölö när Eskilstuna United och Mallbacken kommer på besök. Tabellen efter omgång 5 till höger.

19/5  Dalsjöfors GoIF – Lindsdals IF 5-1
19/5  Hovås Billdal IF – Eskilstuna United 4-2
19/5  QBIK – IF Limhamn Bunkeflo 2-0
20/5  Tölö IF – Mallbackens IF 2-2
21/5  Linköping Kenty DFF – IFK Norrköping DFK 1-4
21/5  IFK Kalmar – Östers IF 3-0

Eftersnack: Säkra segrar för topplagen Dalsjöfors och QBIK mot nykomlingarna och så långt lever lagen upp till favorittipsen. Tölö-spelarna visade karaktär mot Mallbacken när man i slutminuterna hämtade upp 0-2 till 2-2. IFK Norrköping hade som väntat inga problem att besegra Linköping Kenty i Östergötlandsderbyt. Oväntat stora segersiffror blev det för IFK Kalmar i Smålandsderbyt mot Öster. En viktig seger för Kalmar som vid förlust hade tappat kontakten med täten. Nu gick man istället om sina Smålandrivaler och upp på tredje plats i tabellen. Kalmars Amanda Fredriksson gjorde samtliga tre mål i matchen och tog ledningen i skytteligan med sina totalt 7 mål.

 

Norrettan:

Inför: De tre topplagen Sundsvall, Sunnanå och Umeå Södra har goda chanser att ta tre nya poäng då alla möter lag från botten av tabellen. Det skulle faktiskt förvåna mig ganska mycket om något av lagen tappar poäng. Bakom de tre skuggar Kvarnsveden och Rågsved som möter betydligt lurigare motstånd och riskerar tappa kontakten med toppen. Hammarby bör ta en säker seger över nykomlingen Västerås BK 30 och därmed hänga med i kampen om topp 6 och en plats i nästa års dametta.

19/5 Gustafs GoIF – Sundsvalls DFF 1-1
19/5 Bollstanäs SK – Kvarnsvedens IK 0-5
20/5 Sunnanå SK – Vasalunds IF 5-0
20/5 Hammarby IF DFF – Västerås BK 30 2-4
20/5 Rågsveds IF – IK Sirius 0-5
20/5  Assi IF – Umeå Södra FF 2-3

Eftersnack: Jaha, man ska inte snacka för mycket, det var inte många resultat som slutade som jag trodde denna gång.  Gustafs tystade ner mig direkt och tog sin första poäng mot topplaget Sundsvall. Lagets sena offensiva nyförvärv (amerikanskan Giuleana Lopez och australiensiskan Marijana Rajcic)  kommer nog få laget att lyfta i tabellen. Lägg där till att de två andra nyckelspelarna Therese Lückner och målvakten Nina Fellbrant nu är tillbaka i full form. Kvarnsveden visade klass och besegrade enkelt Bollstanäs. Laget gör till skillnad från Sundsvall rejält med mål och när man nu även börjar vinna på bortaplan kommer man definitivt vara med och slåss om topp 2-platserna som ger kval till damallsvenskan. Nykomlingarna Sirius och BK 30 tog fina segrar. Rågsved som inledde säsongen lysande med tre raka segrar och noll insläppta måla har nu förlorat tre raka matcher och försvaret läcker plötsligt rejält. Sunnanå tog en ny säker seger och fortsätter ånga på. Umeå Södra var mycket nära förlust borta mot Assi, men mål av Therese Kapstad och Carys Hawkins i slutminuterna säkrade tre poäng och fortsatt toppkänning. (Inställda matchen Gustafs- Sirius från omg. 2 spelas 29/5)

Klubblänkar