Drygt halvvägs i Naisten Liiga


Finländska Naisten Liiga, eller Damernas Liga om ni så vill, har nu kommit drygt halvägs. Serien består av tio lag som möts tre gånger, alltså totalt 27 matcher. Inför säsongen skrev jag lite om förväntningarna inför 2012 i inlägget  ”Naisten Liiga 2012” och har haft hyfsat rätt vad gäller topplagen men hyfsat fel vad gäller övriga lag. Framförallt är det Pallokissat och ONS som har överraskat positivt medan Nice Futis överraskat negativt och ser ut att få kämpa mot Ilves och TPS om att undvika sistaplatsen och nedflyttning..

Regerande mästarna PK-35 har tagit ett klart grepp om serien men ännu är det långt ifrån avgjort. Laget har en stark offensiv med skickliga amerikanskorna Cynthia Morote-Ariza och Catherine Walker och nigerianskan Cynthia Uwak. Man har dock tappat lite poäng mot mittenlagen i de senaste omgångarna och bjudit in övriga topplag i kampen om guldet igen.

Åland United känns som främsta utmanare. Laget öser in mål mot sämre motstånd men har förlorat  några viktiga toppmatcher. I laget finns ett flertal utländska spelare där skotska Hayley Lauder och amerikanska Manya Makoski har stuckit ut under våren. Man har också en riktigt stor finsk talang i anfallaren Adelina Engman (född -94) som har fått debutera i A-landslaget i år. Under sommaren (och eventuellt hösten) spelar även Tyresö-spelarna Jennifer Egelryd och Helen Eke i klubben.

Även mesta mästarna HJK Helsinki finns fortsatt  med i guldkampen. Lagets offensiv imponerar inte riktigt lika mycket som hos tidigare nämnda topplag. Defensiven är dock desto starkare och man har bara släppt in mål i fyra av 14 ligamatcher.Det uppskjutna mötet mot PK-35 blir viktigt. Man har i fortsättningen inte råd att förlora onödiga matcher som mot bottenlaget Ilves (0-2) om man ska utmana om guldet. För det fjärde ”storlaget”  FC Honka har nog tåget redan gått. Laget har förlorat samtliga fyra matcher mot PK-35 och Åland United.

Kokkola F10 har gjort en bra men ojämn säsong och har tagit poäng av samtliga lag förutom TPS och FC Honka. Laget leder publikligan med ett snitt på 310 personer. I den ligan ligger HJK i botten med dryga 100 åskådare, och laget lider kanske liksom flera Stockholmslag här hemma av storstadens stora utbud.

Skytteligan:
Det är mycket Åland i skytteligan, men så har laget också gjort mer än dubbelt så många mål än de flesta andra lag i ligan.
14  Manya Makoski (Åland United)
12  Adelina Engman (Åland United)
8  Hayley Lauder (Åland United), Sanna Yli-Anttila (ONS)
7  Cynthia Morote-Ariza (PK-35), Catherine Walker (PK-35), Marianna Tolvanen (HJK)
6  Monica Dolinsky (Kokkola F10) Heidi Kivelä (PK-35), Anu Koponen (Pallokissat), Maiju Ruotsalainen (Åland United), Tiia Tikkanen (TPS)

 

,