Efter 7 omgångar i Division 1


Två hängmatcher spelades i division 1 ikväll, en i vardera serie. Därmed har nu samtliga lag spelat sju matcher och det börjar utkristallisera sig rejält vilka lag som kommer tillhöra toppen och botten i år. En påminnelse om vad som gäller: Nästa år bildas alltså en gemensam Dametta med 14 lag. Det gäller att vara bland de 6 främsta i sin serie för att nå dit, eller att vara den ”bästa” sjuan. De två främsta lagen i Norrettan och Söderettan möts i kval om att nå Damallsvenskan.

Söderettan:

29/5 Öster – Dalsjöfors 1-0
Öster tog en oerhört viktig seger för Öster som nu fortsatt är med i den absoluta toppen. Dalsjöfors dominerade spelmässigt i första halvlek men det var Öster som tog ledningen genom Sara Wiman. I andra halvlek skapades chanser åt båda håll när Dalsjöfors tryckte på för kvittering, men några fler mål blev det inte i matchen. Dalsjöfors saknade sina kanadensiska landslagsspelare Erin McLeod och Melisa Tancredi som var på landslagssamling.

Läget: Dagens match gjorde det betydligt tätare i toppen. Dalsjöfors får fortfarande ses som klara favoriter att ta hem serien. Att topplagen har tagit poäng av varandra gör att även övriga lag ännu inte är helt borträknade från tätstriden men de behöver hitta en längre formtopp för att komma ikapp. QBIK gör det bra som är i serieledning trots ett par tunga spelartapp precis innan seriestart. Klara man sig från skador på nyckelspelarna kommer man definitivt fortsatt vara med i täten. Öster och IFK Kalmar är de övriga lag som i första hand utmanar om de två kvalplatserna till Damallsvenskan. Det känns betydligt mer ovisst om flera av platserna till Damettan i Söderettan än i Norrettan. Samtliga lag från plats 4-10 har god chans att nå Damettan. IFK Norrköping trodde vi klart på innan säsongen och de bör nog klara en topp 6-placering. Nykomlingarna Limhamn Bunkeflo och Mallbacken  har sett stabila ut hittills och är kanske Norrköpings främsta hot. Även Tölö och Hovås Billdal har kapacitet att besegra nästan vlket lag som helst men de ärnog alldeles för ojämna. Eskilstuna United vill nog också ha ett ord med i leken men har inte imponerat så långt. För Lindsdal och Linköping Kenty är det dock redan kört. Deras trupper räcker helt enkelt inte till.

Skytteligan:
8 mål  Amanda Fredriksson (IFK Kalmar)
7  Emma Stålhammar (Limhamn Bunkeflo)
6  Angelika Johansson (Dalsjöfors), Elin Svenberg (Tölö IF), Julia Spetsmark (QBIK), Mimmi Larsson (Mallbackens IF)
5  Mamy Ndiaye (IFK Kalmar)
4  Camilla Näslund (Lindsdals IF), Erika Blomstrand (Eskilstuna United), Linda Nöjd (QBIK)

Norrettan:

29/5  Gustafs GoIF – IK Sirius 1-2
Pigga nykomlingen Sirius tog en ny seger i den uppskjutna matchen från omgång 2 och gick därmed upp på andra plats i serien. 

Läget: Sunnanå går fram som en ångvält och har vunnit samtliga matcher så långt. Laget känns som det klar stabilaste i serien och man kommer definitivt vara ett av de två lag som får kvala till Damallsvenskan. Där bakom är det desto jämnare med fyra lag inom två poäng. Vi trodde klart mer på Sundsvall före säsongen, men de har inte riktigt imponerat hittills men är ände med i toppen. Nykomlingen IK Sirius har imponerat desto mer men jag tror att man kanske i längden får svårt att ta någon av kvalplatserna. Kvarnsveden känns heta för tillfället och laget har nog god chans att ta en andraplats i serien men man kommer säkerligen även få hårt motstånd från Umeå Södra. Båda lagen har gjort några riktigt bra utländska värvningar. De fem nämnda lagen ovan kommer alla med största sannolikhet ta varsin plats i Damettan. Det kan nog bli ganska hård kamp om den 6:e platsen där nog samtliga av Rågsved, Västerås, Bollstanäs och Hammarby kan vara inblandade. Kanske även Vasalund och Gustafs. Gustafs är visserligen långt efter men laget är klart starkare nu än i början av serien. Nykomlingen Assi ser dock ut att få det rejält svårt och får nog sikta in sig på att undvika sistaplatsen.

Skytteligan:
7 mål  Erika Nilsson-Waara (Sunnanå SK),  Therese Kapstad (Umeå Södra)
6   Amanda Wegerman (Västerås BK 30), Felicia Schroeder (Kvarnsvedens IK)
5  Kika Toulouse (Rågsveds IF)  Linda Sjödin (Sundsvalls DFF)
4  Carina Holmberg (Sunnanå SK), Caroline Karlsson (Assi IF), Elin Danielsson (Kvarnsvedens IK), Emelie Marklund (Sunnanå SK)

 

Klubblänkar