Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Elitettan 2017, omg. 19 & Växjö byter tränare

12/9  Växjö DFF får klara sig utan sin tränare Pierre Persson i Damallsvenskan nästa år då han har beslutat att säga upp sig för att göra något annat. Lite märklig tidpunkt kan tyckas men Växjö är ju på ganska säker mark och ska ju inte kunna tappa sin damallsvenska biljett även med lite turbulens i ledningen.  Läs mer på svt.se


Elitettan omg. 19

IK Uppsala Fotboll – Umeå IK  1-1 (ref: IKU, UIK)
Växjö DFF – AIK  4-2
Kungsbacka DFF – IF Böljan  1-1 (KDFF)
Holmalunds IF Alingsås – Hovås Billdal IF  0-0 (AT)
Östersunds DFF – Mallbackens IF   1-0  (NWT)
Assi IF – Västerås BK 30  1-0 (Assi)

IFK Kalmar – Sundsvalls DFF   2-7
Omgångens mest häpnadsväckande resultat när serietvåan IFK Kalmar åkte på en brakförlust mot nästjumbon Sundsvall.

Efter fyra matcher utan att lyckas göra ett enda mål var det verkligen proppen ur för Sundsvall som spelade inspirerat och verkligen inte såg ut som något bottenlag. Siffrorna var väl lite i överkant stora men Kalmar såg verkligen inte ut som något topplag.

Matchens främsta
1. Ajara Nchout (Sundsvalls DFF) – Viktigt för för Sundsvall att Ajara ser ut att vara tillbaka i den fina fjolårsformen. Tre mål idag.

Sundsvall har fått in flera nya spelare under sommaren som uppenbarligen gett laget ny energi, inte minst ettriga Katherine Ebbs på mittfältet som även gjorde två mål.

Hon var dock också inblandad i matchens tråkligaste incident där hon tacklade Emelie Brandt som skrek ut av smärta när knät såg ut att vrida sig, men oklart om det är något allvarligt (se Barometern) . Brandt är annars en lovande spelare som imponerat på mig i år som stark bollvinnare på lagets mittfält.

Brandt slapp vara med om raset i andra halvlek när laget alltså släpper in fem mål. Man har släppt in 17 mål de senaste fem matcherna och det håller förstås inte. Idag saknades förstemålvakten och ersättaren Jonna Andersson får väl ta på sig något av målen men det var generellt svagt försvarsspel över hela planen från Kalmars sida.

IFK Kalmar petades i och med förlusten ner från andraplatsen av Assi som börjat hösten starkt precis som man gjorde under våren. Men laget har ett tufft spelchema framöver.

Kanske har fyran AIK bäst läge att nå Damallsvenskan nu trots att man är tre poäng bakom Assi. Hela fem av AIKs återstående sju matcher spelas nämligen på lagets hemmaplan. Man har dock också kvar den tuffa bortamatchen mot just Assi.

Eftersom även Östersund besegrade Mallbacken så har det tätnat ytterligare även runt det nedre strecket mellan just Östersund och Mallbacken samt Sundsvall och Böljan.

Holmalund lyckades inte besegra jumbon Hovås Billdal och dras in rejält i nedflyttningsstriden vid förlust borta mot Sundsvall i nästa omgång och man har ett tufft återstående spelprogram.

10var till Elitettan 2017, omg. 19 & Växjö byter tränare