Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Elitettan 2017, omg. 19 & Växjö byter tränare

12/9  Växjö DFF får klara sig utan sin tränare Pierre Persson i Damallsvenskan nästa år då han har beslutat att säga upp sig för att göra något annat. Lite märklig tidpunkt kan tyckas men Växjö är ju på ganska säker mark och ska ju inte kunna tappa sin damallsvenska biljett även med lite turbulens i ledningen.  Läs mer på svt.se


Elitettan omg. 19

IK Uppsala Fotboll – Umeå IK  1-1 (ref: IKU, UIK)
Växjö DFF – AIK  4-2
Kungsbacka DFF – IF Böljan  1-1 (KDFF)
Holmalunds IF Alingsås – Hovås Billdal IF  0-0 (AT)
Östersunds DFF – Mallbackens IF   1-0  (NWT)
Assi IF – Västerås BK 30  1-0 (Assi)

IFK Kalmar – Sundsvalls DFF   2-7
Omgångens mest häpnadsväckande resultat när serietvåan IFK Kalmar åkte på en brakförlust mot nästjumbon Sundsvall.

Efter fyra matcher utan att lyckas göra ett enda mål var det verkligen proppen ur för Sundsvall som spelade inspirerat och verkligen inte såg ut som något bottenlag. Siffrorna var väl lite i överkant stora men Kalmar såg verkligen inte ut som något topplag.

Matchens främsta
1. Ajara Nchout (Sundsvalls DFF) – Viktigt för för Sundsvall att Ajara ser ut att vara tillbaka i den fina fjolårsformen. Tre mål idag.

Sundsvall har fått in flera nya spelare under sommaren som uppenbarligen gett laget ny energi, inte minst ettriga Katherine Ebbs på mittfältet som även gjorde två mål.

Hon var dock också inblandad i matchens tråkligaste incident där hon tacklade Emelie Brandt som skrek ut av smärta när knät såg ut att vrida sig, men oklart om det är något allvarligt (se Barometern) . Brandt är annars en lovande spelare som imponerat på mig i år som stark bollvinnare på lagets mittfält.

Brandt slapp vara med om raset i andra halvlek när laget alltså släpper in fem mål. Man har släppt in 17 mål de senaste fem matcherna och det håller förstås inte. Idag saknades förstemålvakten och ersättaren Jonna Andersson får väl ta på sig något av målen men det var generellt svagt försvarsspel över hela planen från Kalmars sida.

IFK Kalmar petades i och med förlusten ner från andraplatsen av Assi som börjat hösten starkt precis som man gjorde under våren. Men laget har ett tufft spelchema framöver.

Kanske har fyran AIK bäst läge att nå Damallsvenskan nu trots att man är tre poäng bakom Assi. Hela fem av AIKs återstående sju matcher spelas nämligen på lagets hemmaplan. Man har dock också kvar den tuffa bortamatchen mot just Assi.

Eftersom även Östersund besegrade Mallbacken så har det tätnat ytterligare även runt det nedre strecket mellan just Östersund och Mallbacken samt Sundsvall och Böljan.

Holmalund lyckades inte besegra jumbon Hovås Billdal och dras in rejält i nedflyttningsstriden vid förlust borta mot Sundsvall i nästa omgång och man har ett tufft återstående spelprogram.

10var till Elitettan 2017, omg. 19 & Växjö byter tränare

 1. Hans says:

  Var kommer Assi ifrån. ?

 2. Hans says:

  Ja jag googlade och fick Risögrund en stadsdel som ligger nära Kalix. Inte långt från Haparanda. Hmm vilka avstånd !!. Kan kanske spela i finska Damallsvenskan??
  Men går dom upp är det verkligen ett Norrlands lag.

 3. Ulf says:

  ”Avstånd” var nyckelordet. Tänk er, 4 x tur-och-retur Tornedalen-Skåne om ”kalixorna” går till Damallsvenskan. Huga…

 4. Marianne says:

  Ja, jösses, hur ska skåningar överleva det i så fall…med risk för både lappsjuka och myggbett! Kanske bättre att spela i danska ligan 😉 😉

  • The Observer says:

   Japp! En tidigare ordförande i Mallbackens IF var på besök i Karlstad och det mumlades missnöjt (möjligen också i avundsjuka att Mallbacken hade bästa laget i regionen) om att Mallbacken låg så långt bort. Då svarade han: Tja, det är väl ungefär lika långt från Karlstad till Mallbacken som det är från Mallbacken till Karlstad – då tystnade mumlet.

   Frågan om avstånd är i så fall mer viktigt för Elitettanlag som kämpar med fler matcher, längre resvägar och sämre ekonomi än lagen i Damallsvenskan. Och ASSI från Kalix är knappast vinnare i den jämförelsen. Dessutom – svensk fotbolls själ hittar man inte på tämligen tomma betongarenor i Damallsvenskan, utan på mindre orter som fortfarande andas av bygdens engagemang.

 5. Anonym says:

  Fastän Assi kanske måste åka 4 gånger till Skåne så är det förmodligen något av lagen i Skåne som klagar over sin enda resa till Kalix.

 6. Lennart says:

  Jag tror bara det är Växjö som är mogna att ta
  klivet upp i damallsvenskan. Kalmar, AIK och Adsi
  har bara några spelare var som håller allsvensk klass.

 7. Anonym says:

  Angående Växjös tränare är väl inte tidpunkten konstig, det är väl den här tiden på året man förhandlar om eventuella förlängningar av utgående kontrakt, i synnerhet med tränare.

  • spelare12 says:

   Så är det förstås, men det är inte alltid man delar det med resten av världen med så pass många matcher kvar att spela för att undvika oro i truppen. Man kunde t.ex. väntat tills uppflyttningen var säkrad. Nu ska det ju dock till en rejäl kollaps för att Växjö ska missa Damallsvenskan så någon större risk var det väl inte i det här fallet.

   Enligt en pluslåst artikel i SMP så säger klubbens ordförande att man under ”ett antal månader diskuterat en förlängning” men att man att klubben först ville veta vilken division man kommer spela i 2018. Där skriver man också att huvudspåret är att Persson fullföljer sin kontraktstid men att andra varianter kan bli aktuella senare i höst. Känns för övrigt som typiska uttalanden som kan skapa lite oro.