Elitettan: 3 lag, 2 damallsvenska platser


Det börjar dra ihop sig i Elitettan och kampen om att nå Damallsvenskan är fortsatt stenhård. Det handlar om tre lag som gör upp om två uppflyttningsplatser. Samtliga tre  möter i huvudsak lag från den undre halvan och inga inbördes möten återstår nu. Att möta bottenlagen behöver dock inte betyda lätta matcher i den här serien där väldigt få matcher varit givna på förhand. Dessutom är det väldigt många av lagen på nedre halvan som är indragna nedflyttningsstriden och alltså fortfarande har väldigt mycket att spela för.

Förutsättningar:

1. Eskilstuna United: 21 matcher, 47 poäng, målskillnad 42-17 
Återstående matcher: QBIK (h), Hovås Billdal (b), Limhamn Bunkeflo (h), Öster (b), Älta (h)
Har kanske på pappret det lättaste spelschemat med enbart lag från den undre halvan kvar att möta.  Det, tillsammans med dejag tror att United spelar i Damallsvenskan 2014.t lilla poängförsprång man har talar för att Eskilstuna har ett damallsvenskt lag nästa år. Laget har varit formstarkast och väldigt stabilt efter sommaruppehållet och släpper in få mål. Laget har också seriens klart bästa publiksnitt med 485 och med den imponerande toppnoteringen 1622 från toppmötet mot AIK i senaste hemmamatchen.

2. AIK: 20 matcher, 43 poäng, målskillnad 36-19 
Återstående matcher: Kvarnsveden (b), Djurgården (h), Umeå Södra (h), IFK Kalmar (b), Sundsvall (h), QBIK (b)
På pappret relativt lätta hemmamatcher men ganska jobbiga bortamatcher. Jag tror ändå att man har ganska goda chanser att lyckas hålla undan och fixa en andraplats. Har klart sämst målskillnad, vilket kan bli ödesdigert.

3. IK Sirius: 20 matcher, 41 poäng, målskillnad 41-12
Återstående matcher: Umeå Södra (b), IFK Kalmar (h), Djurgården (b), Älta (b), QBIK (h), Hovås Billdal (b)
Började säsongen lysande men har varit ganska skadedrabbat och tappat initivet och har nu inte längre saken i egna händer. Har dock börjat hitta vinnarspåret igen. Har kanske det tuffaste spelprogrammet med hela fyra, inte helt lätta bortamatcher kvar där man ställs mot hemmastarka Umeå Södra, ojämna Djurgården, lite luriga Älta som man förlorade mot i våras samt Hovås Billdal som är indraget i bottenstriden. Hemma ska man besegra IFK Kalmar och också QBIK, även om värmländskorna är i bra form. Helgens match mot Umeå Södra känns som nyckelmatchen. Lyckas man vinna den så kan det gå vägen.

[standings league_id=3 template=extend logo=true]