Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Elitettan, inför hösten

elitettanI helgen drar andra halvan av Elitettan igång. Två lag ska upp till Damallsvenskan och tre lag ska flyttas ner ill division 1. Första halvan av serien har helt klart varit en positiv upplevelse med många jämna matcher och stundtals även med hyfsat mycket publik. Serien kändes väldigt svårtippad inför säsongen och förutom att samtliga lag ligger på rätt halva av tabellen är det en del som skiljer från vårens tips. Framförallt har Eskilstuna United och Älta IF överraskat i positiv bemärkelse medans Sundsvalls DFF är årets negativa överraskning.

Tre lag har reda ryckt lite i toppen och jag skulle tro at det blir två av dessa som går upp, frågan är bara vilka. Stabila Sirius har skadebekymmer och truppen känns svagare än under våren och jag tror man kommer få kämpa rejält för att behålla sin position. Både Eskilstuna United och AIK har nämligen spetsat till sina trupper så det skulle inte förvåna mig om de båda passerar Uppsala-laget. Möjligtvis kan även fyran Hammarby hota om de får fart på målskyttet. Det är åtta lag som nog inte känner sig säkra på att de kommer fixa nytt kontrakt. Endast tre poäng skiljer från 7:e plats till 12:e plats och en position under strecket.


1. IK Sirius (31p) – Det är ingen skräll att Sirius toppar tabellen halvvägs in. Efter en mycket stark inledning på säsongen där man var tämligen överlägsna tappade man en del mot slutet av vårsäsongen. Seriens bästa vänsterback, Alysha Chapman, missar antagligen resten av säsongen p.g.a. skada, ett mycket tungt avbräck. Man har även lite andra skador i truppen.

2. Eskilstuna United (31p) – United var något av vårens överraskning och trots de stora truppförändringarna är man nu med och slåss om en allsvensk plats. Mittbacksparet Vaila Barsley och Louise Quinn samt anfallarna Felicia Karlsson och Elina Johansson levererar i match efter match. Anfallet har spetsats till ytterligare när nu Erika Blomstrand, skyttedrottning i klubben förra året, har återvänt. Mittfältet har känts som den svagaste lagdelen men har nu förstärkt med Frida Svensson från Kungsbacka DFF. Damallsvenskan finns helt klart inom räckhåll.


3. AIK (30p) – Emma Lundh är klar för spel efter sin skada och kommer bli en oerhörd förstärkning för lagets anfall. Man har också lånat Tyresös lovande målvakt Jessica Höglander som ska täppa till bakåt. Med den extra spetsen tror jag att AIK har goda chanser att fixa en damallsvensk plats.

4. Hammarby (25p) – Har kanske redan kryssat sig bort från uppflyttning då hälften av vårens matcher slutade oavgjort. Måste göra fler mål. Åkte ur Svenska Cupen mot division 1-motstånd häromdagen.

5. Kvarnsveden (22p) – Kommer inte kunna hota om en plats till Damallsvenskan och behöver inte oroa sig för nedflyttning. Har hämtat in en ny amerikanska i Lisa Philbin.

6. Umeå Södra (22p) – Är alldeles för ojämna för att hota i absoluta toppen men alldeles för bra för att åka ur serien.

7. Öster (17p) – Det var stora spelarförändringar i Öster inför säsongen och spelet har inte riktigt fungerat. Defensiven har stabiliserats men i offensiven finns mer att önska. Anfallstalangen Nellie Karlsson är en som man hoppas ska producera lite fler mål. Till offensiven har man hämtat in tidigare Vittsjö-spelaren Emma Unkuri som närmast kommer från en vårsäsong i danska ligan.

8. Hovås Billdal (16p) – Kom igång efter en knackig start i serien. Bör ha tillräckligt med rutin i truppen för att hålla sig på rätt sida nedflyttningsstrecket.

9. Älta IF (16p) – Har överraskat mig rejält under våren som man avslutade väldigt fint. Har fått ett supertillskott i brasilianska Elaine från Tyresö. Med Elaine i defensiven och Elin Ekblom Bak i offensiven fixar man nog nytt kontrakt.

10. QBIK (15p) – Har precis som många andra lag längre ned i tabellen en väldigt ung trupp. Har ändå gjort en bättre vår än jag trodde och har spelat ganska jämt med de flesta lagen. Orkar man hela hösten?

11. Limhamn Bunkeflo (14p) – Inledde serien imponerande starkt men avslutade våren med fem raka förluster och balanserar hastigt och mindre lustigt precis ovanför strecket. Genom värvningen av Frida Nordin har man fått in välbehövlig rutin i den annars väldigt unga truppen.


12. Djurgården (14p) – Nya, unga Djurgården fick en tuff start på serien men har växt in i serien. Kommer nog fortsatt vara ojämna under hösten. Kan räddas av att även lagen strax ovanför strecket har unga trupper.

13. IFK Kalmar (10p) – Har fått dålig poängmässig utdelning tack vare många svaga första-halvlekar. Hoppet om att spetsa till anfallen ställs till amerikanskan Erin Gunther som nog måste göra succé om det ska bli fortsatt spel i Elitettan. Ville också ha försvarsstarka amerikanska U23-spelaren Ella Stephan men hon klarade inte läkarundersökningen. Kanske blir det lagets fall.

14. Sundsvalls DFF (4p) – Årets stora besvikelse hittills. Jag trodde visserligen at Sundsvall skulle hamna på den undre halvan men att det skulle gå så här illa hade jag inte förväntat mig. Tappade viktiga spelare inför säsongen och har haft stora skadebekymmer under våren. Brasilianska Kátia ska äntligen vara redo för spel efetr sina skadebekymmer. På ingång är också ett par kamerunska spelare. Det vill nog till att samtliga leverar omgående för det är trots allt tio poäng upp till strecket. Inte omöjligt, men väldigt svårt läge.