Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Elitettans bottenstrid: Sundsvall över strecket

Med VM-kval (bra intervjuer finns för övrigt i Aftonbladet med Zecira Musovic och Marija Banusic) och diverse landskamper är det en lugn helg på ligafronten men en match i Elitettan har spelats idag så läge för lite fokus på Elitettans bottenstrid.

I Sverige har annars  Kvarnsveden gjort Piteå sällskap till Svenska Cupens gruppspel genom att besegra division 1-laget Gustafs med 6-0 på bortaplan. Pitepå besegrade i veckan Umeå IK med 3-2 på bortaplan.


Sundsvalls DFF besegrade Holmalunds IF med 4-1 i en uppskjuten match från Elitettans omgång 18. Hemmasegern var fullt rättvis och säkrades redan under de första tio minuterna när laget hann göra tre mål.

Just kvaliteten i det offensiva spelet var den stora skillnaden mellan lagen där Sundsvall visade upp betydligt bättre och snabbare passningsspel och anföll med mer folk än sina motståndare. Det gjorde att Holmalund hade svårt att hinna med helt enkelt.

Holmalund fick lite hopp i andra halvlek när man kvittera men det hoppet släcktes minuten senare när Sundsvall återtog tremålsledningen. Segern tog Sundsvall över nedflyttningsstrecket på Mallbackens bekostnad samtidigt som Holmalunds avstånd till lagen under strecket minskade till fyra poän

Matchens 3 främsta
 1. Ajara Nchout (Sundsvall) – Behövde bara tio minuter på sig att avgöra matchen med två mål och en assist. Bortaförsvaret hade väldigt svårt att hänga med i svängarna inledningsvis men lyckligtvis för motståndarna så dominerade hon inte lika mycket därefter. Lite svårt att förstå varför man sliter på henne hela matchen när hon fortsatt inte är helt återställd från knäskadan och många viktiga matcher återstår. .
2. Katherine Ebbs (Sundsvall) – Efter två matcher och tre mål känns Ebbs redan som ett succényförvärv. Bra defensivt men ännu viktigare i offensiven där hon ofta hittade bra ytor och öppnande passningar. Snyggt klackmål och hade också ett avslut i stolpen.
3. Ida Markström (Sundsvall) – Kapten Markström använde sin fysik och var rejäl i sitt i försvarsspelet och var en viktig del i att Holmalund utöver målet knappt skapade någonting framåt.


7 omgångar återstår av Elitettan så det är många poäng kvar att spela om. Hovås Billdal (8 poäng) känns dock redan avsågat och Västerås BK 30 (25 poäng) har nog ett för bra försprång för att bli inblandat i nedflyttningsstriden. Då återstår fem lag som ska undvika två nedflyttningsplatser:

Holmalund (20 poäng, målskillnad -17) ska nog vara glada att man har några poängs försprång på övriga konkurrenter i botten då man bara har svåra matcher kvar att spela och avslutar mot tre topplag.
Västerås (b), Umeå (h), Kungsbacka (h), Mallbacken (b), Växjö (b), Kalmar (h), AIK (b)

Böljan (18p, -12) har överraskat positivt på mig med ett ganska stabilt försvar. Ska dock bl..a. möta de fyra topplagen men har också nyckelmatcher hemma mot bottenkollegorna Sundsvall och Östersund som man nog måste vinna.
AIK (b), Kalmar (b), Sundsvall (h), Växjö (b), Assi (h), Uppsala (b), Östersund (h)

Sundsvall (17p, -14) har efter de senaste omgångarnas målkavalkader klart bäst offensiv av lagen men försvaret läcker en del fortfarande. Men nyfunnen form och hela fyra bottenkonkurrenter kvar att möta har man ett bra utgångsläge. Men det är också matcher det kommer vara mycket nerv i och då vet man aldrig vad som händer…
Hovås Billdal (h), Växjö (b), Böljan (b), Västerås (h), Mallbacken (h), Östersund (b), Umeå (h)

Mallbacken (16p, -11) såg ut att vara på gång att lämna bottenstriden men nu är man rejält insyltade i den igen.Har dock tillsammans med Sundsvall det mest gynnsamma spelschemat.
Uppsala (h), Assi (b), Hovås Billdal (b), Holmalund (h), Sundsvall (b), Umeå (b), Västerås (h)

Östersund (15p, -28) har klart sämst utgångsläge med sämst poängskörd och överlägset sämst målskillnad. Man möter i de kommande fem matcherna också de fem topplagen och riskerar kanske att vara avsågade innan de avslutande matcherna mot Sundsvall och Böljan.
Kungsbacka (b), AIK (b), Växjö (h), Kalmar (b), Uppsala (h), Sundsvall (h), Böljan (b)

3var till Elitettans bottenstrid: Sundsvall över strecket