Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Elitlagen 2013

Nästa års 26 elitlag (12 i Damallsvenskan, 14 i Elitettan) är ganska väl utspridda över landet men det finns fortfarande ett antal vita fläckar på kartan. Under Elitettan finns sex nya division 1-serier med 12 lag i varje.

Norrlands inland är den stora vita fläcken men så är det ju också mer glest befolkat än någon annan del av landet. Det ledande laget här är helt klart Östersunds DFF som var mycket nära att nå Elitettan höstas men föll på bortmålsregeln i kvalet mot Älta IF. Östersunds DFF är tillsammans med lokalkonkurrenten Krokom Dvärsätt de enda lagen i Norrland som spelar i division 1 eller högre och som inte ligger vid kusten. De båda lagen kommer ha närmare 40 mil till de närmsta av övriga lag i serien nästa år.

Desto mer imponerande är det då att traditionsrika norra Norrlands kustland har hela tre lag i Damallsvenskan. I södra Norrland är Sundsvalls DFF enda elitlaget. Gästriklands län har endast två division 1-lag nästa år, båda i Gävle (IK Huge och IFK Gävle).

I Svealand är det riktigt bra spridning på lagen och samtliga län förutom Västmanlands län är representerade. Västmanland, eller snarare Västerås, har dock de senaste åren haft flera lag i division 1 norra och Västerås BK 30 var inte långt ifrån att nå Elitettan. Nästa år kommer staden istället ha fyra lag i division 1 Södra Svealand.

Stockholmsregionen har nästa år bara Tyresö i Damallsvenskan men det blir desto fler derbyn i Elitettan där de klassiska lagen Hammarby, Djurgården och AIK även får sällskap av Älta IF. Det finns med andra ord gott om lag att utvecklas i för de många talangerna i huvudstaden. Lägg därtill att det finns åtta lag från regionen i division 1 nästa år.

Även stora delar av Götaland saknar närhet till elitlag. Det gäller framförallt Jönköpings län, men även hela det stora Västra Götalands län utanför Göteborgsregionen är en enda vit fläck nu när Dalsjöfors GoIF gått i konkurs. Det finns dock flera lag strax under eliten här och så sent som i höstas var Husqvarna FF och Falköpings KIK med och kvalade om platserna till Elitettan.

Hallands län saknar elitlag nästa år. Kungsbacka DFF (tidigare Tölo IF) som är det ledande laget i Halland har dock säkert goda chanser att snart nå Elitettan som man bara var ett par ynka poäng ifrån att kvalificera sig till från årets  division 1 södra. Blekinge hade senast 2003 ett lag i Damallsvenskan, nämligen IF Trion som dock åkte ur redan första säsongen och året efter åkte man även ur division 1. Istället bildades Karlskrona FF som skulle bli länets nya elitlag som snabbt klättrade i seriesystemet men i division 3 tog det sedan stopp även om man nästa år kommer få spela i nybildade division 2. Blekinge läns främsta lag nästa år är nu de två lagen i division 1: Asarums IF och Rödeby AIF. Rödeby som ju för övrigt stod för en av årets större skrällar när man slog ut damallsvenska Vittsjö ur Svenska Cupen. Gotland har inget lag ens i divison 1 nästa år.