Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM-11:an

Dags att ta ut de 11:a spelare som imponerat på mig i EM. Jag hämtar alla mina spelare från semifinallagen och eftersom den offensiva fotbollen blev vinnaren i den här turneringen så blir det också ett offensvit lag.

Den starka defensiven var Österrikes främsta vapen på väg till semifinal. Manuela Zinsberger har agerat säkert i målet under hela turneringen med straffsparksläggningen mot Spanien som höjdpunkt.

I mittförsvaret har Carina Wenninger (Österrike) varit utmärkt hela turneringen när hon läst spelet utmärkt och vunnit mängder av dueller. Fantastisk semifinal och har gått från överkattad till underskattad i mina ögon.

Vänsterbackspositionen är inte bara i Sverige en av de minst konkurrensutsatta utan också i hela turneringen. Verena Aschauer (Österrike) är en av få som imponerat på positionen med mycket stabilt defensivt spel och fin offensiv med sina goda teknik.

Simone Boye Sørensen (Danmark) har varit en klippa i det danska försvaret med sin snabbhet, styrka, huvudspel och fina passningsspel. Väldigt komplett mittback och ett fantastikst nyförv för Rosengård men knäskadan i finalen oroar förstås (ska undersökas under måndagen). Uppd. Ingen korsbandsskada, utan en broskskada. Läs mer i Sydsvenskan.

Hon fick lite konkurrens av danska Theresa Nilesen men turneringens bästa högerback var ändå Lucy Bronze (England) som spelat rejält i defensiven och varit ett av lagets absolut främst anfallsvapen med sina många kraftfulla genombrott och härliga tillslag.

Den centrala mittfältare som imponerat mest på mig i turneringen är utan tvekan Jackie Groenen (Nederländerna) som fått ett rejält internationellt genombrott. Inte välväxt men med sin kvickhet ändå en väldigt stark bollvinnare. Har också med sitt utmärkta passningsspel legat bakom väldigt mycket i lagets offensiv.

Lieke Martens (Nederländerna) har dominerat i Damallsvenskan hela våren och blev utsedd till turneringens bästa spelare. Har bjudit på ett imponerade passningsspel och tre assist och två mål är starkt jobbat.  Lämnar nu tyvärr Rosengård för spel i Barcelona.

I hård konkurrens med Österrikes Laura Feiersinger som gjort fantastiska arbetsinsatser i turneringen väljer jag ändå Shanice van de Sanden (Nederländerna) till höger på mittfältet. Det var hon som satte igång succén med lagets första mål i premiären och låg också bakom första målet i finalen med en av sina många superlöpningar under turneringen. Har bjudit på många fina inlägg och fått igång publiken dessutom.

Pernille Harder (Danmark) fick äntligen visa upp sig i ett stort mästerskap och visade klass rakt igenom. Starkt defensivt jobb och har förstås legat bakom mycket i den danska offensiven med bländande teknik och smartness.

Vivianne Miedema (Nederländerna) brände sina chanser i gruppspelet men växlade upp under slutspelet där hon utöver att hon var en fantastisk targetspelare även satte hela fyra mål, varav två i finalen.

Turneringens skyttedrottning Jodie Taylor (England) har visat imponerande effektivitet. Dominerade i gruppspelet med fem mål på två matcher och satte också segermålet i stormötet mot Frankrike.

2var till EM-11:an

  1. The Observer says:

    Även om möjligen något enstaka namn kan ersättas av någon annan är det en elva som väl speglar både enskildas spelstyrka, men delvis också lagens. Därför är det intressant och symtomatiskt att varken Tyskland, Frankrike eller Sverige fick med någon i elvan. De svenska spelare som kanske låg närmast var annars Blackstenius och Asllani.

  2. Hans says:

    Ja Norge, Island fick inte heller med någon spelare till all star team. Sen är det lite tur att NL fått fram så många bra spelare till denna turnering. Kommer Peter Gerhardsson att få fram lika skickliga spelare nja det blir nog svårt. Tycker Pia inte prioriterar spelet på mitten så där. Tycker att Blackstenius är Sveriges bästa spelare nu. Skall bli intressant att se Peters första lag.