Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017: Danmark och Nederländerna i final

Danmark besegrade Österrike på straffar efter 0-0 vid full tid (3-0 på straffar) . Danmark var det bättre laget under stora delar av matchen så det känns fullt rättvist att man till slut vann. Smolket i glädjebägaren för Danmark var att viktiga mittfältaren Line Sigvardsen Jensen fick utgå skadad.

Nederländerna besegrade England med klara 3-0 (Miedema, van de Donk , självmål). Imponerande siffror som dock kanske var lite i överkant sett matchbilden men en fullt rättvis seger för hemmalaget som har många spelare i utmärkt form.

Danmark och Nederländerna möts alltså i  EM-finalen på söndag. Nederländerna vann ju gruppmötet mellan lagen men den segern kunde lika gärna ha gott till Danmark i en väldigt jämn match. Det är bäddat för en underhållande, spännande och oviss final mellan två lag som vill spela snabb, offensiv, passningsinriktad fotboll.

Semifinalernas 3 främsta
Många var bra men här är tre spelare som imponerade lite extra på mig under gårdagen.
1. Jackie Groenen (Nederländerna) – Fortsätter att vara turneringens gigant. Inte särskilt storväxt men ändå en så stark bollvinnare med sin kvickhet och fina balans. Ligger dessuotm bakom väldigt mycket i offensiven och slog inlägget till ledningsmålet.
2. Stina Lykke Petersen (Danmark) – Straffspecialisten gjorde det igen. Den danska målvakten ser sällan säker ut i luftrummet men längst backen är hon väldigt kvick och skicklig. Två klassräddningar under straffläggningen.
3. Carina Wenninger (Österrike) – Då och då lyckas spelare totalt ändra min åsikt om dem. Mittbacken Wenninger har jag sett som ganska överskattad och närmast som en säkerhetsrisk i Bayern München. Den här turneringen har fått mig att tänka om och efter en jätteinsats mot Danmark är jag omvänd. Läste spelet utmärkt och vann otroligt mycket boll.

7var till EM 2017: Danmark och Nederländerna i final

 1. Filip A says:

  Vi var många som jublade över den svenska lottningen att få Nederländerna eller Danmark i kvartsfinal istället för Frankrike, Spanien osv. Där hade vi allt fel, för vem hade tippat de här båda i EM-final? Inte jag iallafall…

 2. The Observer says:

  Någon ”lottning” var det väl inte? Möjliga lag i kvartsfinal gick att räkna ut rätt enkelt. Själv jublade jag inte över att få Nederländerna….. Sundhage och Sverige gjorde bort sig grovt genom att förlora mot Italien – det kan ha kostat en medalj.

  Även om Tyskland, Frankrike och England var de flestas tips som finallag, så nämndes faktiskt också Nederländerna som i alla fall outsider till minst en semifinal. Nu tycker jag Nederländerna är klar favorit mot Danmark – anfallet, målfarligheten och publiken talar för att de vinner. 60-40 eller kanske t o m 65-35?

  • Filip A says:

   Jomen slutspelsströdet var väl ändå lottat så sett att grupperna är lottade och då kan man ju per automatik räkna ut att vi skulle få 1:an eller 2:an i grupp A vilket skulle bli Nederländerna/Norge/Danmark.

   • The Observer says:

    Jodå, vi menar nog samma sak, men någon ”lottning” när mästerskapet väl började var det ju inte. Inför EM trodde nog många att Tyskland skulle vinna gruppen. Vem Sverige skulle få möta som grupptvåa (i så fall) som gruppetta ur ”dödens grupp” kunde ju handlat om Danmark/Nederländerna/Norge. Nu blev det Nederländerna. Tror ändå Sverige hade haft lättare mot Danmark eller Norge. Inför sista gruppspelsmatchen var det ju klart att Nederländerna skulle vinna gruppen på minst sex poäng eftersom de vunnit mot Danmark som som mest kunde få sex poäng. Frågan var väl bara om Danmark eller Belgien skulle bli grupptvåa. Därför var det ett misstag av Sverige att inte ens allvarligt försöka vinna gruppen. Snacket om att vinna ”rätt matcher” håller bara om man har kapacitet att ”välja” – det har/hade inte Sverige.

 3. The Observer says:

  Utan att förringa Petersens målvaktsinsats – straffar kan inte varit det Österrike tränat mest på….eller var spelarna bara tagna av stundens allvar när de insåg att de var på väg att bli (ännu mer) historiska?

 4. Anonym says:

  Det visar hur viktigt det är att få börja skjuta straffarna. I kvarten började Österrike och i semin Danmark. Österrike missade ju dessutom straff under ordinarie tid.