Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017, Grupp B, omg.2: Seger mot Ryssland

Inför: Det är inte riktigt vinna eller försvinna läge för Sverige men förlust har vi absolut inte råd med när vi nu ställs mot Ryssland. Seger och Sverige är väldigt nära avancemang men även vid oavgjort finns möjligheten till avancemang absolut kvar.

Ryssland är dock ett lag som vi ska besegra om vi vill gå långt i turneringen. Hög press och bra bolltempo borde kunna fungera framgångrikt mot Ryssland som har en del orutierade spelare i defensiven och dessutom saknar de där hypersnabba spelarna i  omställningarna.

Jag var lite osäker på vilken form Elena Danilova var men hon visade att dew inte är något fel på formen och där har Ryssland den vassa målskytt man saknade när lagen möttes i Algarve. Då saknades också passningsskickliga Ekaterina Sochneva som gjorde två assist mot Italien.

Elena Morozova var Rysslands starkaste anfallsvapen i EM i Sverige men nu är hon nedflyttad till uppoffrande och stark bollvinnare på centrala mittfältet. Hon var också väldigt bra mot Italien.

Mittbacksparet Anna Kozhnikova och Daria Makarenko är rutinerade och bra men ytterbackarna tycker jag man ska sätta press på och utmana. 19-åriga Tatyana Schherbak visade med en toppinsats senast att saknaden efter Elvira Todua i mål kanske inte blir så stor ändå.

I den svenska startelvan tycks ju Magdalena Eriksson vara på väg in i startelvan för att få ordning på de svenska hörnorna. Mycket möjligt att vi också får se Rolfö, Blackstenius och Schelin på planen samtidigt.


18.00 Sverige–Ryssland  2-0 (Schelin, självmål)
Sverige besegrade Ryssland med 2-0. Det var en klar och rättvis seger men ändå inte särskilt imponerande. Sverige hade nämligen åter enorma problem att skapa de riktigt heta chanserna och man visade dålig avslutsteknik matchen igenom. Men nu är det EM och tre poäng är alltid underbart.

Det krävdes rejäla ryska tabbar för att Sverige skulle göra mål.  De båda svenska målen var nämligen bjudningar från den ryska målvakten som först totalbommade en utboxning och sedan hade en usel utspark rakt på Blackstenius. Nog saknas ändå Elvira Todua i det ryska målet.

Sverige inledde annars matchen väldigt piggt och bjöd på fina kombiinationer och bra tempo i matchinlednignen. Dessvärre varade det bara ungefär tio minuter  innan tempot gick ner betydligt. Sverige hade hela tiden full kontroll och det kändes nästan aldrig farligt när Ryssland försökte anfalla.

Jag tycker att Kosovare Asllani är bäst i Sverige idag. Som vanligt utmärkt bollbehandling och hittade ofta fina passningsvägar. Stabilt försvarsspel igen. Hade lite svårare att hitta rätt med sina instick i andra halvlek.

Svårt att säga så mycket om Hedvig Lindahl som hade väldigt lite att göra i matchen. Nilla Fischer och Linda Sembrant sattes också sällan på några svåra prov mot Rysslands enmannaanfall.

Jessica Samuelsson var åter ett av Sveriges bästa anfallsvapen och kom runt många gånger på sin kant.

Magdalena Eriksson tog inte riktigt chansen när hon fick starta och dessutom fick fullt förtroende att ta alla fasta situationer. Ovanligt svaga hörnor och frisparkar där många saknade tryck och flera dessutom var för oprecisa. Dags att ge Asllani förtroendet där kanske?

Caroline Seger gör en stabil insats och rörde sig över stora ytor men fick inte ut så mycket av sitt spel ändå.. Lisa Dahlkvist såg trög ut men hade ändå ganska bra kontroll på defensivt mittfält. Jag tycker ändå det centrala mittfältet borde kunna prestera mer i offensiven mort ett motstånd som detta.

Generellt sätt för svaga avslut av de offensiva spelarna. Lotta Schelin gjorde dock mål och det är förstås alltid bra och Stina Blackstenius förtjänar ju äran för det andra målet som bedömdes som självmål.

Olivia Schough inledde bra menförsvann sedan ur matchen. Fridolina Rolfö kom in istället i halvtid och är en av de bättre i Sverige i andra halvlek. Ganska piggt inhopp också av  Hanna Folkesson som kom int istället för Lisa Dahlkvist

Pauline Hammarlund fick spela sista 20 istället för Blackstenius men hade tyvärr inget lyckat inhopp och kom inte med i spelet alls.


20.45 Tyskland – Italien  2-1 (Henning, Peter (straff) – Mauro)
Det krävdes en målvaktstabbe och en straff för att Tyskland skulle lyckas vinna sin första match i årets EM. Italien var inte långt från kvittering trots att man fick Elisa Bartoli utvisad strax efter att Tyskland satt 2-1. Jag har bara sett delar av matchen så ska inte gå in så mycket på den, men Tyskland imponerar inte särskilt mycket ännu.

Italien är nu redan utslaget när man möter Sverige matchen. Man har alltså inget att spela för men heller ingen press på sig så vi får väl se vad italienskorna gör med den situationen. Vinner både Tyskland och Sverige så blir det målskillnadsaffär och där har ju Sverige ett måls försprång just nu.

6var till EM 2017, Grupp B, omg.2: Seger mot Ryssland

 1. Tobbe says:

  Intressant att se så pass splittrade omdömen av Erikssons insats. En av två svenskor som får fyra getingar av Expressen (”hennes västerfot är guld värd….”). Expressen som för övrigt bara gav Jonna Andersson två getingar efter Tysklandsmatchen, dvs sämst i backlinjen, oklart varför.
  På SvenskaFans skriver man efter matchen att Eriksson är en ”uppgradering mot Jonna Andersson”.

  På andra håll läser jag att Eriksson ”blandade och gav i sina inlägg och på fasta” (Fotbollskanalen) och även denna blogg är försiktigt missnöjd med insatsen och de fasta situationerna.

  Personligen ser jag gärna att man testar Andersson mot Italien igen för att se om hon kan leverera en till bra match och kunna bidra mer offensivt. Sedan får man utvärdera inför slutspelet vem som bör starta på vänsterbacken…Det är ju i princip omöjligt att väga deras EM-insatser hittills mot varandra då matchernas karaktär varit totalt olika.

  • Filip A says:

   Håller med. Eriksson gjorde en riktigt bra match och även Samuelsson som utmanade hittade fram med många passningar och var ständigt på språng som vanligt. Hade gärna sett att man petar Fischer/Sembrant och sätter Eriksson som mittback istället, då får man hennes vänsterfot och kan vila nån av mittbackarna. Sen vill iaf jag se en Mimmi Larsson, Hanna Glas och Julia Spetsmark ges chansen med ett längre inhopp eller kanske t.o.m en startplats mot Italien när allt ändå i princip är klart. Spetsmark var med i funderingarna både hos Lilie Persson och SVT:s Lisa Ek och visst känns hon som en spelare som är vassare än Schough, hon gjorde en bedrövlig match igår! Men men för Sveriges del handlar det om att vinna gruppen och det ser ljust ut nu iaf. Heja Sverige!

  • Martin says:

   Håller med till 100 % om Eriksson vs Andersson och även om att Eriksson borde testas som mittback där hon är MYCKET bättre. Hon gör en helt ok match mot Ryssland men inlägget som Schelin gör mål på är egentligen inget vidare utan borde ju lätt ha plockats ned av den olyckliga ryska målvakten och hörnorna var som sagt ovanligt svaga för att komma från henne.

   Att Eriksson rakt av skulle vara en uppgradering mot Andersson stämmer möjligen om man bara ser till offensiven men sett över hela planen anser i alla fall jag att Andersson är det bättre valet. Hade det varit sån klasskillnad som Expressen hävdar så hade ju LFC inte konsekvent satsat på Andersson under flera säsonger när man hade de två att välja mellan.

   På ett sätt kanske man ska vara glad som LFC-supporter om inte Andersson får chansen att visa upp sitt offensiva kunnande för om så sker är ju risken större att även hon blir intressant för utländska klubbar igen.

 2. K says:

  Håller nog med Fotbollskanalen. Ojämn kvalité på Magdas vänsterfot. Mot bättre försvar hade det nog sällan blivit farligt plus att hon inte fått så många hörnor å frisparkar att jobba med då. Ändå klasser bättre än Schoughs hörnor i förra matchen.

 3. Sigge says:

  Efter att ha sett gårdagens matcher är det svårt att förstå att Italien kunde förlora mot Ryssland. Nu är känslan att det blir målskillnad som avgör om Tyskland eller Sverige vinner gruppen. Italiens målvakt Laura Giuliani gör en mycket bra match efter tabben som gav Tyskland ledningen. Många andra målvakter hade låtit ett liknande misstag påverka dom i resten av matchen.
  Både Ryssland och Italien hade tjänat på att deras spelare hade spelat i utländska klubbar. Det är nog nödvändigt för att länderna ska bli konkurrenskraftiga i längden.

 4. Anonym says:

  Läste nyss Olivia Schoughs ”förklaring”(?) till varför gårdagens match inte gick så bra för hennes del.

  https://www.fotbollskanalen.se/em-2017/schough-besviken-kande-mig-inte-sa-delaktig-i-spelet/

  Låter mest som lama bortförklaringar i mina öron. Om man anser att man inte blir speciellt delaktig i spelet får man som spelare göra något åt det. Hon kan ju inte sitta och vänta på att Pia ska säga åt henne att byta kant (när högerkanten dessutom fungerade i princip felfritt) och få henne delaktig på så sätt. Nä, hoppas att hon med gårdagens prestation spelat sig ur startelvan!