Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017, sista gruppspelsmatchen

Jag har varken haft tid eller energi till bloggande om de senaste EM-matcherna men jag har sett dem i efterhand. Här lite korta tankar inför sista gruppspelsomgången.


Ikväll ska Grupp A avgöras och det väntar dubbla derbyn (Norge-Danmark, Belgien-Nederländerna) och där vet man aldrig vad som händer.

Värdnationen Nederländerna har klart bäst utgångsläge efter sina två segrar och har till och med råd med en enmålsförlust i sista matchen. Både Belgien och Danmark kan dock gå förbi vid segrar så man kan inte slappna av helt ännu. Det gör väl att Danmark kanske får ses som favorit till andraplatsen efter spelet man visade upp senast.

För Norge är det full fart framåt som gäller när man behöver en tremålsseger för att ha chans på avancemang. Det bör vara läge för en mer offensiv startelva. Mittbacken Maria Thorisdottir kan vara redo för spel igen och då bör man ju sätta upp Maren Mjelde på mittfältet. Personligen hade jag satt in Guro Reiten som släpande anfallare och skickat ut Caroline Graham Hansen på högerkanten där hon fått ut mest av sitt spel hittills.


I Grupp B talar väl egentligen allt för att Sverige och Tyskland går vidare för inte kan väl Ryssland besegra Tyskland? Tyskland har visserligen inte imponerat men ska inte behöva förlora mot Ryssland. Eftersom det är så ovisst de andra grupperna är det svårt att just nu säga om en gruppseger är bra dåligt.

För svensk del väntar alltså nu redan utslagna Italien. Italien gjorde en riktigt bra match mot Tyskland så det känns skönt att det enda hotet mot svenskt avancemang är en rysk seger mot Tyskland. Italien har en del skadebekymmer vi får väl se vilket lag man ställer upp med och vilken inställning man kommer med till matchen.


Grupp C så har Österrike ett gyllene läge att ta gruppsegern efter en ny imponerand instas där man fick 1-1 mot Frankrike. Ett Frankrike som precis som Tyskland inte alls lever upp till favoritstämpeln hittills.

Schweiz satte in lite fler grovjobbare för att möta Islands fysiska spel och det gav utdelning.Island kämpade som vanligt hårt och gjorde ett snyggt kontringsmål men räckte inte riktigt till den här gången och är utslaget efter förlust 2-1.

För Österrike räcker ett kryss mot Island i sista matchen för att vara säkra på avancemang. Schweiz måste besegra Frankrike för att nå kvartsfinal och lyckas man med det får Frankrike hoppas att Island avslutar snyggt med seger mot Österrike.


I Grupp D var det ganska tråkiga matcher i andra gruppomgången där Portugal dock tog sin första EM-seger genom att besegra Skottland med 2-1.

England mot Spanien (2-0) var en av de gruppspelsmatcher jag sett mest fram emot på förhand men det blev en riktig snoozefest. Effektiva England kunde efter ett tidigt mål ligga lågt och bevaka sin ledning medans Spanien spelade runt, runt, runt och runt igen utan att komma någonstans.

Oviljan och oförmågan att komma på löp in i straffområden och komma till avslut kommer att bli Spaniens fall i den här turneringen om man inte skärper sig. Men så lämnades ju också flera av nationens bästa avslutare hemma i Spanien.

England är så gott som klara för kvartsfinal om man inte åker på en osannolik storförlust mot Portugal i sista matchen. Ingen är utslagen i den här gruppen ännu men Spanien har klart bäst läge att ta den andra kvartsfinalplatsen.


Alla förutsättningar på UEFAs hemsida.