Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017: Sverige utslaget

 Nederländerna besegrade fullt rättvist Sverige med 2-0 (Martens, Miedema) i den första kvartsfinalen. Det var tydlig skillnad mellan lagen i framför allt teknik, passningssäkerhet, spelskicklighet, samspelthet, avslutsförmåga ja dessvärre i nästan alla delar av spelet denna gång.

Första halvtimmen präglades av två lag med stor respekt för varandra där inget av lagen ville öppna upp sig. Hyfsat bra kontroll av Sverige då matchens lirare Lieke Martens satte 1-0 på frispark.

Sverige satsade mer offensivt i jakt på kvittering i andra halvlek. Nederländerna gjorde sedan ett snyggt andra mål när Sverige tappade boll högt upp och det svenska försvaret inte alls hängde med. Martens till van de Sanden till Vivianne Miedema och mål. Det målet sänkte Sverige.

Chansmässigt är Sverige väl så bra som motståndarna men så var man ju också tvungna att jaga mål. Man lyckades hota den lite osäkra holländska backlinjen i djupled några gånger men nåra mål blev dock inte.

Att förlora mot detta Nederländerna är ingen skam men tyvärr gör inte Sverige ens någon bra match. Det svenska spelet var en klar besvikelse och tyvärr så tycker jag att det precis som mot Italien överlag saknades både energi och aggressivitet. Varför kan man fråga sig.

Lite kort om spelarinsatser.

Hedvig Lindahl gör tyvärr sina mer tveksamma insatser på länge med en missad utboxning som höll på att straffa sig samt då det första målet när hon var felplacerad i målet.

Jessica Samuelsson orsakade ett par farliga frisparkar i första halvlek, bl.a. den där det blev mål men kanske delvis för att mittbackarna hade problem att få undan bollen centralt. Som vanligt delaktig i offensiven.

Både Nilla Fischer och Linda Sembrant spelade nämligen lite smånervöst från start och var ganska ojämna under matchen. Exempelvis så blandade Fischer farligt passningsslarv men fina djupledspass.

Jonna Andersson var precis som mot Tyskland nästan stabilast i backlinjen. Hade ganska bra koll på van de Sanden under en stor del av matchen utom vid det andra målet när hon inte alls hann tillbaka.

Kosovare Asllani tycker jag är bäst i Sverige. Väldigt bra och uppoffrande spel i defensiven i första halvlek där hon hjälpte Andersson förtjänstfullt. Också en del brta initiativ offensivt men som många andra också lite slarv. .

Det svenska centrala mittfältet med Caroline Seger och Lisa Dahlkvist hade stora problem att hänga med kvicka van de Donck och Groenen. Det såg väldigt trögt ut och passningsspelet var inte tillräckligt bra. Jackie Groenen gör för övrigt på nytt en stormatch.

Fridolina Rolfö har en del bra initivtiv och var ytterst nära att göra mål i inledningen av andra halvlek. Skapar ändå lite för lite och tappade dessutom boll farligt vid det andra målet.

Lotta Schelin fumlade lite för mycket med bollen vilket gjorde attt hon inte lyckades skapa någonting egentligen. Stina Blackstenius skapade lägen med sin urkraft men inspel och avslut var för svaga. Borde ha gjort minst ett mål.

Inhopparna Hanna Folkesson och Mimmi Larsson hann inte uträtta något speciellt. För Pia Sundhage var det alltsås sista framträdandet och summeringen av den bergochdalbanan till förbundskaptenstid vår jag återkomma till.

13var till EM 2017: Sverige utslaget

 1. K says:

  Håller med om det mesta, väldigt energifattigt Sverige. Tråkig avslutning. Det snackades mycket om vikten av mästerskapserfarenhet och rutin inför matchen men INGEN av de rutinerade visade vägen.

  Jag tycker Sundhage borde ha bytt ut Dahlkvist, herregud vad trög hon var i vändningarna, blev ju bortsnurrad gång på gång. Sannerligen på tiden med ett generationsskifte på mittfältet och flera andra delar av laget också kanske. Tydligare än någonsin efter denna match.

 2. Martin says:

  Visserligen var Nederländerna bättre på de flesta positionerna, möjligen med undantag för ytterbacksplatserna, men det var framförallt på det centrala mittfältet som det var klasskillnad mellan Dahlqvist/Seger och Spitse/van de Donk/Groenen till holländskornas fördel. Det kommer nog bli några tuffa år under Gerhardsson då det varit omöjligt för nya spelare att få chansen att konkurrera på allvar med Seger o Dahlqvist och att det därför inte finns några givna arvtagare som kan ta över.

  • Anonym says:

   Helt rätt Martin. Pia har sett till så att nästa FK oavsett vem det nu hade blivit får det tufft de första åren, eftersom hon envisades med att spela sina favoriter oavsett om det var en betydelselös träningsmatch eller en OS-final. Det finns inga arvtagare som har fått prova på internationellt spel. Tack Pia. Lycka till Gerhardsson, det kommer du att behöva.

 3. Hans says:

  Ja tyvärr kom inte Sverige upp i normal standard eller helst bättre. Nederländerna var bra och ingen skam att förlora mot dom. Kanske tar dom hela EM. Sverige gjorde en bra match mot Tyskland men sen tycker jag dom har dalat i spelstyrka. Kan hålla med Martin och Tv Daniel att mittfältet inte varit någon styrka i laget.
  Nu gäller det för Pete G att forma ett nytt lag. Sverige
  har tycker jag halkat efter flera länder bl.a pga att Pia inte riktigt föryngrat laget. Peter får söka med ljus och lyckta efter spelskickliga spelare ? Ett bra landslag behöver ju skickliga spelare. Men som kungen sa nu vänder vi blad. Men det skall bli intressant att följa Peters landslag och ett stort tack till Pia.

 4. Ulf says:

  Kosovare Asllani är ute i ogjort väder och snackar ren skit om domarinsatsen. Det var en efter aktuella EM-förhållanden ovanligt proffsig arbetsinsats av Bibiana Steinhaus, rankad som ”en av världens bästa fotbollsdomare”. Och ”Kosse”, som ändå var en av de bästa svenskorna i kvartsfinalen, borde istället rannsaka sig själv och sina lagkamrater för fiaskot.

  Beträffande det som följer efter Epoken Sundhage så är det lätt att konstatera, att nye FK:n Peter Gerhardsson har en riktigt tung uppgift framför sig då det gäller att stöpa om det ”goa”, lätt föråldrade och inavlade landslaget i en ny, fräsch och riktigt slagkraftig form. Det hela påminner en del om det tuffa förnyelsearbete som Norges Martin Sjögren är involverad i.

  • axel says:

   Tror att priset om skitsnack ändå tar Linda Sembrant som i nederlagets bitterhet stund sade att Holland fick med sig ”2 skitmål” sedan var det svårt..bla,bla
   Första mål var en intränad variant på frispark, medan den andra var som hämtad ifrån fotbolls manualen….

   • Ulf says:

    Håller med. Besvikelsen saboterar omdömet. Inget ovanligt i sammanhanget. Alla baklängesmål är ju ”skitmål”, relativt sett…

 5. Coach says:

  Grattis ?. Äntligen kanske vi får se en fk som svarar på teknik pass speedway bolltempo, nästan i gen av dessa ska spela nästa mästerskap, från rank 4 till 11,
  Tack Pia o lile, och den störste lallar lyfors,

 6. Adrian says:

  Vart hotar man motståndarna,,, joooo bakom ,,, ta bollen dit då, ,,, typ,,,,,,

 7. Henrik S. says:

  Om nu Sverige har näst flest seniorspelare i hela Europa varför lyckas man inte få fram bättre spelare än de här?

  • spelare12 says:

   Jag tror nog en delav orsaken till att vi har så många seniorspelare jämfört med många andra länder är att inte bara de allra största talangerna fortsätter och har möjlighet att spela fotboll i seniorålder. Med den acceptans för damfotboll som ändå finns här för damfotboll och det ändå välutvecklade föreningslivet på alla nivåer så finns möjligheten att kombinera övriga livet med fotboll för fler. Så jag tror inte vi har samma överlägsenhet vad gäller antalet seniorspelare som håller toppnivå.

 8. Sigge says:

  Det mesta är redan sagt om matchen. För att sammanfatta: Nederländerna rättvist till semifinal medan Sverige inte räckte till. Sveriges turkvot var redan uppfylld med råge efter OS-kvalet och OS och nu gick det inte längre. Sett till resultaten under året och även i gruppspelet så var det väntat att EM tog slut i kvartsfinalen.
  Tack till Pia Sundhage för hennes tid som förbundskapten. Den nye förbundskaptenens viktigaste uppgift lär bli att få fram en fungerande spelidé.

 9. Ulf says:

  När nu inte Tyskland är med i leken längre ligger nog Bibiana Steinhaus – no comments needed – bra till för att få döma EM-finalen. Bättre domarnivå kan det inte bli, om hon dessutom får med sig ett par skärpta assisterande domare-flaggviftare. Go ”Bibi”, go! 😉