EM-drömmen tog slut


Tyskland höjde sig ytterligare ett snäpp och vann semifinalen över Sverige med 1-0. Det var en intensiv och underhållande match i högt tempo och med böljande spel från start till mål men tyvärr fick den inte ett lyckligt slut. Ett riktigt skitmål i första halvlek blev avgörande. Halvtidsledningen kändes inte orättvis då Tyskland hade det mest ordnade spelet i första halvlek och ett klart bättre passningsspel. Man pressade Sverige högt och lämnade stora ytor i defensiven, något som Sverige tyvärr inte lyckades utnyttja fullt ut i de snabba omställningarna.

I andra halvlek blev Sverige allt starkare och dominerade spelet mer och mer i jakt på kvittering men bollen ville bara inte in den här kvällen. En fruktansvärt tung förlust men ändå känns det på något sett bättre än för fyra år sedan. Den här gången visade laget verkligen karaktär och vilja rakt igenom och ingen spelare vek ner sig.

Sverige står som sagt för en rejäl kämpainsats och alla jobbade verkligen stenhårt i matchen igenom.  Tyvärr slogs det bort alldeles för många enkla passningar, framförallt var uppspelen från backlinjen åter för dåliga. Men främst föll vi ändå på kvaliteten och kylan i de avgörande situationerna i offensivt straffområde där vi skapade gott om lägen för kvittering.

Tyskland fick klara sig utan Célia Okoyino da Mbabi men Anja Mittag ersatte och gjorde ett bra jobb.  Hon fick bra uppbackning av Dzsenifer Marozsán som gjorde en alldeles utmärkt match och det var hon som lyckades peta in bollen i mål. I övrigt var det främst den rutinerade centrala stommen som imponerade och visade klass för Tyskland. Lena Goeßling var en av matchens jättar och vann oerhört mycket boll och samspelet med klubbkompisen Nadine Keßler fungerade åter oerhört bra.

Den unga tyska högerkanten med Lena Lotzen och Leonie Maier var också bra men lämnade en del ytor bakom sig som dock Sverige inte lyckades utnyttja fullt ut. På högerkanten gick det bättre och Josefine Öqvist kom loss gång på gång men de avgörande passningarna och avsluten var inte klockrena från hennes sida. Hon gör ändå en riktigt bra match och utnyttjade verkligen sin snabbhet.

Kosovare Asllani hade det tufft och togs också väldigt hårt av den tyska backlinjen. Många bollar serverades också mot henne i luftrummet där de tyska mittbackarna Annike Krahn och Saskia Bartusiak vann allt. De båda gjorde för övrigt en mycket stark match. Lotta Schelin gör också en bra match och var så otroligt nära att kvittera vid flera tillfällen och det bortdömda målet var oerhört tungt men inte så mycket att säga om.

Sett över hela matchen tycker jag kanske att Caroline Seger är Sveriges bästa spelare och det var kul att se att hon visade klass i en sån här viktig match. Lugn och säker med bollen precis som Therese Sjögran som åter gjorde ett jättefint inhopp och kanske borde ha fått mer speltid med tanke på den form hon har visat upp. Många fina passningar och initiativ igen på den korta tid hon fick.

Jag var orolig för Antonia Göranssons nerver inför matchen men av det syntes inget utan Göransson gör en helt ok match även om hon inte fick så mycket utdelning. Det samma gäller Marie Hammarström som som alltid sliter hårt i matcherna. Saknade dock precis som övriga lite kyla i de avgörande lägena.

Den svenska backlinjen var stundtals väldigt darrig och satte ofta sig själva i problem när man inte hade precision i passningarna när Tyskland pressade och stressade. Nilla Fischer gjorde en typisk Fischer-match där hon varvade briljanta brytningar med att bli överspelad. En varning efter bara några minuter gjorde att man satt och var livrädd att hon skulle bli utvisad resten av matchen. Charlotte Rohlin gör på det stora hela en stabil match men förlorade duellen som gav det snöpliga målet. Tyvärr kom Kristin Hammarström ut alldeles för tidigt och fel i den situationen. Hammarström gjorde dock också en del viktiga räddningar under matchen men förlorade målvaktsmatchen mot Nadine Angerer som gjorde en helt felfri match.

Jag tycker ytterbackarna gör en ok insats, främst Sara Thunebro som jag tycker höjde sig rejält i andra halvlek. Jessica Samuelsson fick slita hårt mot Simone Lauder och kom inte med mycket i offensiven och hamnade lite fel i positionsspelet. Laudehr var för övrigt åter jobbigt bra och har verkligen har kommit in i turneringen nu. Lisa Dahlkvist och Sofia Jakobsson hann inte uträtta så mycket i sina inhopp.

Återstår bara att tacka det svenska landslaget för en fin turnering där man verkligen bjöd på fin och publikfriande fotboll. Så oerhört synd att det inte räckte till Friends Arena men Tyskland stod åter i vägen för svensk guldglans.