Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM-final idag

Idag 16.00 är det alltså dags för finalen på Friends Arena i Solna. Jag hoppas verkligen att all de som köpt biljetter också väljer att gå på finalen trots att Sverige spelar så att vi får härlig stämning ändå.

Tyskland kommer vara klara favoriter trots förlusten mot Norge i gruppspelet. Efter gruppspelet har det dock sett allt bättre ut. Den stora frågan är dock om man utan Sveriges hjälp kommer lyckas driva upp tillräckligt tempo för att tränga igenom det starka norska försvaret. Effektiviteten i anfallsspelet har inte varit bra för Tyskland hittills och avsluten har ofta varit missriktade, där måste det bli bättring nu. Tyskland har fördelen av att ha haft en extra vilodag och dessutom slapp de förlängning i sin semifinal. Det inte helt stensäkra tyska försvaret kan kanske åter få bekymmer med de kvicka norskorna.

Norge kommer försöka lugna ner spelet för att sedan blixtra till på snabba omställningar. Man ska inte förvänta sig något publikfriande spel från Norge i den här matchen heller utan Norges chans ligger i att spela som man gjort tidigare under turneringen. Tyskland kommer flytta upp sina ytterbackar ganska högt och det kommer säkert precis som när de mötte Sverige finnas stora ytor där bakom att utnyttja. Något som jag tyckte var oväntat i gruppspelet var att norskorna kändes fysiskt starkare än sina motståndare i slutsskedet av matchen.  Det kanske berodde på ren uppgivenhet från det tyska lagets sida eller att man ju ändå var kvalificerade till kvartsfinal ändå.

Jag hoppas att Norge bjuder upp till lite finare spel än senast och lyckas bryta den tyska EM-sviten men jag tror att Tyskland kommer gå segrande ur även denna turnering.
Tips: 2-0 till Tyskland.