Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM-guldet till Nederländerna

Nederländerna är Europamästare efter att ha besegrat Danmark med 4-2 i en mycket sevärd och underhållande EM-final. Det var en match där framförallt de offensiva stjärnorna klev fram och bjöd på propagandafotboll. Värdnationen var ändå till slut snäppet starkare och är mycket värdiga mästare.

Mycket jämn första halvlek där jag kanske tycker att Danmark är det snäppet bättre laget. Spelet böljande fram och tillbaka när båda lagen bjöd på härlig anfallsfotboll.

Tidig dansk straff där Nadia Nadim satte 1-0. Den holländska topptrion har varit fruktad hela turneringen och även idag var de heta. Shanice van de Sanden sprang ifrån försvaret och Vivianne Miedema kunde sätta hennes precisa inspel till 1-1.

Man behöver två bra fötter för att vara riktigt komplett som spelare. Lieke Martens tilläts komma i skottläge med sin vänster och placerade in 2-1 men Pernille Harder kontrade in 2-2 ännu snyggare placerat med sin vänster.

Jag trodde inte att det danska innermittfältet skulle hålla men Maja Kildemoes gör en väldigt stark första halvlek och Sofie Junge Pedersen var också bra. Dessvärre tröttnade de båda i andra halvlek där Danmark inte kommer upp i samma nivå och inte heller lyckades få med Harder och Nadim lika mycket i spelet. .

Tyvärr så hade inte heller Stina Lykke Petersen lärt sig av Hedvig Lindahls misstag och Sherida Spitse kopierade Lieke Martens frisparksmål mot Sverige till 3-2. Stina Lykke Petersen tog halv revanch med en av turneringens svettigaste räddningar strax därefter.

Danmark satsade allt framåt för kvittering men fick bara i korta sekvenser tryck mot det holländska målet. En oroväckande knäskada på viktiga Simone Boye Sørensen i mittförsvaret underlättade inte och det blev rörigt i försvaret. . Man hade ganska svårt att komma till lägen och till slut kunde Vivianne Miedema punktera matchen med sitt 4-2.

Lieke Martens har varit bra hela turneringen och blev utsedd till turneringens bästa spelare. Pernille Harder hade nog fått den titeln vid dansk seger kan man misstänka. Jackie Groenen som jag tycker dominerat fram till finalen var relativt anonym nu men däremot klev både Vivianne Miedema och Sherida Spitse fram i huvudroller.