EM: Svenska spelarinsatser


Några tankar om spelarinsatserna i EM.

Sara Thunebro (Godkänd) – Jag har varit ganska kritisk mot Sara Thunebro under mästerskapet och tycker inte hon kom upp i den nivå som hon stundtals visat i vårens landskamper. De enkla passningarna och väggspelen som brukar göra att hon kommer runt på kanten lös med sin frånvaro och det var stundtals för enkelt att komma förbi på hennes kant för motståndarna. Spelade upp sig under turneringen och är en av dem som verkligen visade vilja i slutet av semifinalen och det, tillsammans med de två assisten tar henne upp på godkänd nivå.

Jessica Samuelsson (Godkänd) – Inledde EM nervöst och avslutade EM med ganska många farliga och för enkla felpassningar. Däremellan stod hon dock för två riktigt bra matcher. Måste utveckla sin teknik, passnings- och positionsspel för att ta nästa steg i karriären. Snabbheten, följsamheten och uthålligheten för att bli en ytterback av världsklass finns redan.

Antonia Göransson (Godkänd) – En spelare som många hade ganska höga förväntningar på efter den fina insatsen mot England strax före EM. Precis som Samuelsson inledde hon EM darrigt och var direkt svag i första matchen. Spelade sedan bra i andra halvlek mot Island och var stundtals riktigt bra även i semifinalen där hon dock tog ett och annat felbeslut i avgörande lägen. Känslan är att det finns så mycket mer att få ut av Göransson.

Charlotte Rohlin (Godkänd) – Man har höga förväntningar också på Charlotte Rohlin som inte riktigt är tillbaka i 2011-formen. Inget konstigt med det efter den långa skadefrånvaron. Hade nog ändå hoppats att hon skulle kliva fram lite mer under EM. Passningsspelet har inte varit bra och skapat en del onödiga omställningar för motståndarlagen. Har ändå täckt upp bra när övriga i backlinjen gått bort sig.

Kristin Hammarström (Godkänd) – Släpper bara in tre mål på fem matcher under turneringen men testas och inte särskilt hårt i de flesta matcherna. Två av målen känns aningen billiga och där kunde hon nog agerat annorlunda. I semifinalen håller hon Sverige kvar i matchen med några riktigt fina räddningar.

Lisa Dahlkvist  (Godkänd) – Har gjort sitt jobb och vunnit boll när hon kommit in, men inte så mycket mer.

Sofia Jakobsson (Bra) – Var riktigt bra i sin första match (mot Finland). Fick en hjärnskakning där och hade lite svårt att komma in i matcherna när hon fick chansen igen.

Lina Nilsson (Bra) – Fick spela en hel match (mot Finland) och gjorde det bra. Testades aldrig defensivt men kom in och gjorde det hon skulle i offensiven.

Josefine Öqvist (Bra +) – Har blandat högt och lågt i matcherna men gör på det stora hela en riktigt bra turnering. Vill och löper otroligt mycket men har ofta varit för het i de avgörande situationerna. Har med sin snabbhet skapat många lägen för sig själv och gör två mål.

Marie Hammarström (Bra +) – Blandade och gav lite i inledningen av turneringen. Hennes hörnor har varit fenomenala, passningsspelet har inte alltid varit klockrent men stundtals imponerat. Jobbar alltid hårt. Ett mål och en assist.

Therese Sjögran (Mycket bra) – Fick endast göra två långa inhopp men gjorde det bra. Bäst på plan när hon kom in mot Italien och gjorde också ett bra inhopp i semifinalen. Det märktes inte på spelet att hon haft dåligt med speltid under våren. Slår inte bort några passningar.

Nilla Fischer (Mycket bra) – Har verkligen slagit igenom som mittback hos fans runt om i Europa. Hela tre mål och stundtals fantastiska brytningar. Krossbollarna och uppspelen har dock för ofta hamnat fel och bristen på snabbhet har exponerats både en och tre gånger. Visade enorm vilja i semifinalen.

Caroline Seger (Mycket bra) – Fick äntligen lyckas nästan fullt ut i ett mästerskap och har varit den ledare på mittfältet som man alltid hoppats att hon ska vara. Efter en aningen tveksam turneringsstart har hon fördelat bollarna mycket bra, varit lugn med bollen och jobbat hårt matcherna igenom. Hon gör dock för få poäng (inga alls denna gång) för att kvittera ut högsta betyg. Har missat flera gyllene lägen att göra mål.

Lotta Schelin (Världsklass) – Toppar med sina fem mål klart skytteligan inför finalen. Hon är också den spelare som skjutit flest skott på mål (10) och hälften av dem gick in, fin effektivitet. Har även gjort två assist. Svårt att begära så mycket mer, men ett mål i semifinalen hade förstås frälst Sverige och oj så nära det var. Gör sin klart bästa turnering någonsin.

Kosovare Asllani (Världsklass) – Har gjort en strålande turnering och fått ett rejält internationellt genombrott. Har haft en oerhört fin bollkänsla och hittat ytor för sig själv och ytor att spela andra. Har varit bra i alla matcher och det är egentligen bara lite fler mål som har saknats. Nu blev det bara ett men hon har istället gjort fyra assist och toppar assistligan inför finalen.


Ett svar till “EM: Svenska spelarinsatser”

  1. Är i stort enig med dig förutom när det gäller Caroline Seger. Det kanske är jag som har orealistisk höga krav eller så är det minnesbilderna från 2009 som hänger kvar men jag tycker faktiskt inte hon varit mer än godkänd totalt. Anledningen är att det går för ’långsamt’ när hon ställts mot aggressiva motståndare som pressar högt upp i plan och att hon därför kom bort i matcherna mot Danmark och Tyskland.

    Vår backlinje fick mycket skit efter matchen mot Tyskland men till stor del var det ’dräll’ med bollen från mittfältet som låg bakom spelvändningarna som Tyskland hotade med och där var Seger den största syndaren i mina ögon. Jag är orolig för att det faktum att hon i klubblaget aldrig utsetts för hård press av motståndarna, de hänger ju inte med alternativt backar hem likt Norge, har gjort att hon tappat i tempo vad gäller bollbehandlingen och passningsspelet.

    Jag skulle ge mycket för att ha en Gajhede eller Pedersen på vårat mittfält. En iskall och lugn spelare som aldrig blir stressad och mycket sällan slår bort eller tappar bollar.