Europafotbollen 10-11/5


Danmark: Brøndby missade nog sista chansen till en ny ligatitel när man på söndagen föll i toppuppgöret mot Fortuna Hjørring med 0-2. Det ger Fortuna en ledning på fyra poäng i mästerskapsserien och det tappar man nog inte. Vinterns amerikanska nyförvärv Janelle Cordia och Karoline Smidt Nielsen satte målen i en välförtjänt seger där man visade att man just nu är bäst i Danmark.

Frankrike: PSG pulvriserade Juvisy i franska cupsemifinalen och vann med hela 6-0. Det annars ganska stabila Juvisy-försvaret var helt under isen i matchen och laget har lite att jobba på innan lagen drabbar samman igen i en ännu viktigfare match i ligan. I cupfinalen får PSG möta Lyon som besegrade Soyaux med 3-0.

italien30Italien: Brescia säkrade på söndagen sin första italienska ligatitel när man i den sista omgången besegrade regerande mästarna Torres med 2-1 (1-0 Rosucci (’76), 1-1 Panico (’81), 2-1 Linari (’90)) i den helt avgörande guldfinalen. Brescia, som började satsa rejält säsongen 2010/2011, har närmat sig toppen år för år och fått allt fler toppspelare. I år hade men en startelva där nästan samtliga spelare spelar, har spelat eller är på gränsen till A-landslaget från målvakten Chiara Marchiatelli, rutinerade Roberta D’Adda och lovande Elena Linari i backlinjen, mittfältet med den just nu riktigt heta vänsterfotade frisparkspecialisten Valentina Cernoia och i år målfarliga Martina Rosucci samt den vassa offensiva kvartetten Christiana Girelli, Stefania Tarenzi, Barbara Bonansea och lagets skyttedrottning Daniela Sabatino.

Norge: Helgens norska toppmatch spelades mellan Avaldsnes och Stabæk. Det var en relativt jämn match som också slutade 0-0. Båda lagen hade dock chanser att avgöra och Avaldsnes brasilianska Debinha missade exempelvis en straff. Stabæk, som jag såg som solklara guldfavoriter innan säsongen har haft en del skadeproblem och ännu inte riktigt fått spelet att stämma.

Tyskland: De tre topplagen vann sina matcher idag och ställningen är alltså oförändrad. Sofia Jakobssons Cloppenburg lyckades bara få 1-1 mot Hoffenheim och är nu riktigt illa ute i bottenstriden i Bundesliga med tre omgångar kvar. Gladare miner hos spelarna i SC Sand i 2. Bundesliga då det idag blev helt klart att det blir de som gör Herforder SV sällskap upp i högsta serien.