Europanotiser 17/5-18/5


England: Europas jämnaste liga finns i England där WSL efter de inledande omgångarna känns lika oviss som på förhand. Här handlar det mycket om oavgjort och uddamålssegrar och inget lag har fått något tidigt kommando. Efter tre omgångar har inget lag mer än en seger. Champions League-deltagarna Arsenal och Birmingham City har dock bara spelat två matcher. Arsenal ligger för övrigt just nu sist med en poäng. Jess Clarke har fått en fin start i nya klubben Notts County och toppar skyttelöigan efter att ha gjort sitt lags samtliga tre mål. Klubben toppar för övrigt serien på 5p (samma som regarnde mästarna Liverpool) efter en seger och två oavgjorda.

Finland: Pallokissat blev första lag att besegra starka nykomlingen Merilappi United då man på söndagen tog hem segern med 2-1. Båda lagen ligger nu efter sju omgångar på 14p, tre bakom serieledande PK-35. Regerande mästarna Åland United har varit en besvikelse hittills och ligger bara femma på 12p. Merilappis Natalia Kuikka toppar skytteligan på 8 mål, ett mer än Pallokissats estniska Signy Aarna.

Frankrike: Lyon vann toppmatchen mot Montpellier med 2-1 och säkrade så gott som en ny ligatitel. Inga svenska målskyttar där men Kosovare Asllani satte ett mål när PSG bortabesegrade Rodez med 3-0. Rodez är ett av fem lag (Saint-Étienne, Yzeure, Hénin-Beaumont och Arras de övriga fyra) som med två omgångar kvar slåss för att undvika två nedflyttningsplatser och följa med Muret ner i div 2.

Island/Italien: Inter var en rejäl besvikelse under säsongen i italienska Serie A och flyttas ner. Italienska landslagsmittfältaren Marta Carissimi flyttar därför till de regarande isländska mästarna Stjarnan. 27-åringen, som inte var med i EM i somras har nyligen tagit tillbaka sin landslagsplats och blir en mycket fin förstärkning för laget. En kanske lite ojämn spelare men oerhört skicklig i sina bästa stunder. Bland italienska spelare är hon lite av en personlig favorit som jag gärna sett i Sverige, men det blir alltså Island istället.

Norge: Jag trodde inför säsongen att Arna-Bjørnar och Avaldsnes skulle byta plats i ligan i år jämför med föregående säsong då Arna-Bjørnar slutade trea och Avaldsnes fyra. Arna-Bjørnar ser dock ut att ha andra planer och körde på söndagen över just Avaldsnes med hela 5-0. Det har varit en intressant seriestart i Norge där exempelvis Stabæk inte längre alls känns som den så givna seriesegraren efter en inte så väldigt imponerande säsongsinledning. Fjolårstvåan LSK Kvinner toppar tabellen på samma poäng som Røa som har fått en fin start på säsongen. Stabæk är dock bara två poäng bakom på fjärde plats.

Tyskland: I den tyska cupfinalen möttes FFC Frankfurt och SGS Essen. Frankfurt fick en drömstart med mål precis i inledningen och kunde kontrollerat ta hem titeln med 3-0 inför 16621 åskådare i Köln.