F19-EM: Final ikväll


Ikväll möts Sverige och Spanien för att göra upp om guldet i EM-finalen. Vi kan nog förvänta oss en tuff och jämn kamp mellan två väldigt olika lag. Ett stabilt fysiskt starkt Sverige med vassa kontringar och ett tekniskt, bollhållande Spanien. 2009 var Sverige senast i EM-final på den här nivån, då hette stjärnorna Sofia Jakobsson och Antonia Göransson. Den gången förlorande Sverige mot England (0-2) som var välförtjänta vinnare. Ikväll känns det som om vad som helst kan hända.

Sveriges skyttedrottning Elin Rubensson har självklart en nyckelroll och hon har visat superform med sina 5 mål på tre matcher. Förhoppningsvis är även Fridolina Rolfö fullt frisk och tillgänglig för spel (har varit lite krasslig under mästerskapet). Sveriges försvar har imponerat storligen och hittills bara släppt in två mål mål.  Svenska backlinjen känns mycket stabil med Amanda Ilestedt och Jennie Nordin som håller ihop det hela. I målet har Jessica Höglander varit hur säker som helst.  Men nu möter vi också ett försvarsstarkt lag som inte släppt in ett enda mål.

På det svenska mittfältet finns det ganska många alternativ och även möjlighet att genom byten förändra sammansättning och spelbild om det skulle behövas. Kanske är det just kampen om mittfältet som blir helt avgörande och här är det varning för de spelskickliga och tekniska spanjorskorna. Lite av assistdrottning i laget är Atletico Madrids Amanda Sampedro, så hon är spelare man inte bör ge för mycket tid med bollen.   Alexia Putellas som kan spela både i anfallet och på mittfältet är också en spelare att se upp med. Hon gjorde 15 mål i den spanska ligan den senaste säsongen för sitt Levante där hon var bästa målskytt. Hon har nu fått kontrakt med mästarna FC Barcelona. Men det finns gott om duktiga spelare i laget som dessutom har finalvana eftersom ganska många varit med och vunnit F17-EM både 2010 och 2011.

Matchen visas på Eurosport 2 ikväll 20.00. För den som saknar Eurosport 2 så går det också ett långt (75min)  sammandrag av matchen i Eurosport med start 23.45. Mer info om Eurosport 2.

Heja Sverige!!

 

,