F19-final: Holland-Spanien 1-0

Holland tog sin första titel på dam-/flicksidan när F19-landslaget idag besegrade Spanien med 1-0 i finalen av F19-EM inför 4054 åskådare på Ullevaal i Oslo. Stor matchhjälte blev åter turneringens solklart mest lysande stjärna, skyttedrottningen Vivianne Miedema som satte matchens enda mål.

Det var annars Spanien som inledde matchen starkast och Holland hade sällan bollen under kontroll på offensiv planhalva. Särskilt heta chanser lyckades dock inte spanjorskorna skapa av sitt massiva spelövertag utan istället fick Vivianne Miedema en fin passning i djupled och lobbade läckert in ledningsmålet.

Därefter kom Spaniens spel av sig en del och Holland jämnade ut matchen en aning. I andra halvlek jagade Spanien kvittering och man skapade en del chanser. Den holländska defensiven med Dominique Jansen, Inessa Kaagman och Danique Kerkdijk i spetsen höll ihop det bra. .Spanien skulle dock ha haft straff i slutet av matchen efter en klar reflex-hands av holländsk försvarare i straffområdet.

En som nog inte är helt nöjd med sin dag är Spaniens lilla tekniska anfallare Nahikari García som missade två alldeles gyllene lägen att kvittera i andra halvlek. García har dock två år kvar på den här nivån precis som anfallskollegan Andrea Sanchez och ytterbacken Nuria Garrote. Alla tre tillhörde de bättre i Spanien och kommer säkert få möjligheter till revanch de kommande åren.

Vivianne Miedema vann förstås skytteligan på totalt sex mål och kommer fårstås bli utsedd till turneringens bästa spelare. Stina Blackstenius slutar faktiskt tvåa i skytteligan tillsammans med ett gäng andra spelare som gjort två mål.