F19: Sverige till semi och U20-VM


Sverige vann även den andra matchen i F19-EM när Danmark besegrades med 1-0. Stina Blackstenius fixade straff som Filippa Angeldahl satte i mål.

Segern innebär att Sverige är klart för semifinal i EM och även kvalificerat för U20-VM i Papua Nya Guinea nästa år. I förra gruppspelsomgången besegrades Israel med 3-0. Nu väntar gruppfinal mot Frankrike som sannolikt också blir klara för semifinal under kvällen.

Sveriges startelva: Emma Holmgren – Ronja Aronsson, Julia Ekholm, Emelie Andersson, Lotta Ökvist – Anna Oskarsson, Michelle De Jongh, Ellen Löfqvist, Tove Almqvist – Filippa Angeldahl, Stina Blackstenius.

Det är en stark trupp Sverige har i EM detta år trots att många av nyckelspelarna är födda 1997 och alltså har ett år till att spela på den här nivån. Dit hör exempelvis starka försvarare och mittfältare som Ronja Aronsson, Lotta Ökvist, Filippa Angeldahl, Nathalie Björn och Michelle de Jongh som alla redan gjort fina avtryck i Damallsvenskan.

Duktiga målvakter har man också och med Zecira Musovic som sparkapital på hemmaplan. Sedan har man ju förstås Stina Blackstenius som pålitligt anfallshot och som slagit UEFA-rekord vad gäller gjorda mål i kvalificeringen. Spännande att följa deras fortsatta öden i detta mästerskap och utvecklingen mot VM nästa sommar.

I den andra gruppen besegrade Norge lite oväntat Tyskland med 2-0. Spanien toppar gruppen på full pott före Norge och Tyskland med en seger var. England poänglöst och utslaget.

,

9 svar till “F19: Sverige till semi och U20-VM”

 1. O jag som blev lite besviken att Stina inte gjorde mål men då borde man ju förstått att hon ändå låg bakom segern, känns som LFC:s tränare Sjögren kommer få angenäma problem vem han ska välja bland de offensiva spelarna när Stina o Tove är tillbaka efter EM-slutspelet. Det tråkiga med att vi kvalificerat oss till U20-VM är att det förmodligen minskar Stinas chans på plats i Damlandslaget där jag tycker hon borde prövas.

  Sen får man väl se hur det blir på målvaktsfronten, fortsätter vi hålla nollan genom turneringen är ju frågan om verkligen Musovic ska få glida in på en räkmacka när det är dags för VM. Det skulle ju onekligen kännas väldigt hårt mot de målvakter som är nere i Israel och kämpar om de inte får vara med när VM ska avgöras.

  • Jag tycker nog inte det skulle vara att glida in på en räkmacka. Musovic var ju trots allt kapten och vaktade lagets mål genom kvalet.

   Nu är det dock så att den trupp på 2 målvakter och totalt 18 spelare i EM ska bli 3 målvakter och totalt 21 spelare i VM nästa sommar så att det finns goda möjligheter för alla tre att komma med.

   • Det låter ju helt perfekt, Musovic är ju absolut bra nog för en VM-plats och tar man med 3 så får ju alla plats. Då får man väl bara hoppas Rosengård planerar lite bättre så man inte riskerar att förstöra ännu mer för sin guldklimp i målet och särskilt då det kan vara negativt för henne vad gäller Damlandslaget om hon inte fått visa upp sig i F-landslagets turneringar.

 2. Att Stina återigen ” fixade ” en straff gör ju inte mig förvånad…..inte alls.

  • Haha … trollade lite i min kommentar och helt riktigt så högg du direkt Malte, får hålla med Anonym om att dina angrepp på henne börjar bli lite tröttsamma. Vet inte om du sett LFC:s cupsemi mot Örebro men där fick vi en straff trots att inte Stina va med på plan genom hårt arbete av Harder som tvingade fram en obstruktion av Örebroförsvararen hon vände ut och in på (finns med på ett highlight-klipp på Youtube annars om du vill se).

   Jag som har sett LFC under lite drygt 11 år tycker mig ha sett en förändring sen Sjögren tog över då laget börjat spela rakare och tar sig in i motståndarnas straffområde mycket snabbare. När man ofta befinner sig i motståndarnas straffområde och har starka (Rolfö, Blackstenius) samt ’aviga’ (Harder) anfallare så är det förstås väldigt stor risk att överambitiösa försvarare drar på sig straffar.

   Ser du lite mer objektivt på det hela så kommer du se att lag som Linköping och Rosengård som jobbar mycket med spel på små ytor i anfallet och har individuellt skickliga spelare ska få fler straffar då motståndarna helt enkelt inte hinner med. Det handlar inte om att dessa lag skulle filma mer utan snarare om att deras taktik leder till ökat risktagande från motståndarna.

   Slutligen skulle jag gärna vilja att du gav några exempel på Stinas filmningar för jag kan inte minnas någon jag sett på Linköping Arena eller Folkungavallen under de hemmamatcher jag sett, som hemmasupporter är jag förstås partisk men just därför vore det bra om du kunde ge några exempel på när hon filmat.

 3. Inte mig heller.Är man snabb,stark och jäkligt duktig som anfallare,tvingas försvararna ofta ta till ojusta medel.
  Ärligt talat Malte,dina kommentarer om Stina B börjar bli ganska uttjatade.

 4. Om jag mot förmodan får se en match utan Stinas filmningar så ska jag omedelbart sluta klaga. Stina ÄR en bra anfallare som borde klara att vinna matcher utan filmningar. Eller hur?

 5. Sådana påståenden eller rena dumheter som sign. ”Malte” bjuder på borde egentligen förbigås med tystnad. Å andra sidan drabbas så gott som alla namnkunniga forwards av misstänkliggöranden om filmningar och vädjanden till domarnas svaga sidor…

 6. Det blir ju intressant att se om Damallsvenskan alls tar paus för VM eller om Sverige riskerar att fler spelare stoppas från slutspelet.