FC Rosengård – Linköpings FC 2-3


FC Rosengård förlorade för andra gången i årets damallsvenska och för andra gången mot Linköpings FC när kvällens resultat skrevs till 2-3. Linköping får nog sägas vara Sveriges hetaste lag just nu och segern kändes klart rättvis både sett till spel och framförallt till antalet heta målchanser.

Linköping inledde också matchen klart bäst och radade upp heta chanser under den första kvarten. Man tog också ledningen efter en hörna där Janni Arnth nickade till Mariann Gajhede som satte 0-1 (9′). Rosengård kom in i matchen då man fick en till synes ganska billig straff när Anja Mittag föll i straffområdet. Domaren var dock bra placerad så möjligen var den ändå korrekt. I vilket fall så sköt Therese Sjögran säkert in 1-1 (22′).

FC Rosengård var nog nöjda med att ha 1-1 i halvtid då Linköping visade mer vilja och hade flera riktigt heta chanser till fler mål. Pernille Harder borde ha satt någon av sina chanser men Lina Nilsson räddade hennes första vassa läge och vid det andra var ribban i vägen.

Utdelningen för Linköping kom direkt i andra halvlek när man på en ny hörna nästan ostört tilläts nicka tre gånger om i straffområdet. Fridolina Rolfö stod framför mål och skarvnickade in 1-2 (48′). Repliken från FC Rosengård kom dock snabbt när Ramona Bachmann läckert dribblade sig förbi ett antal Linköpingsspelare och satte 2-2 (55′).

Matchen stod sedan och vägde men det var Linköping som hade den hetare viljan och fortsatta att spela offensiv fotboll. Pernille Harder fick till slut sitt mål då hon på en målvaktsretur Fridolina Rolfös stenhårda skott petade in 2-3 (81′).

Väldigt många spelare gör en riktigt bra match i Linköping även om det kanske främst är lagspelet som imponerar just nu. Bra var åter inte minst Fridolina Rolfö och det känns närmast skrattretande att hon inte finns med i landslagstruppen i dagsläget. Hennes styrka och vänsterfot vore förstås ett utmärkt kompliment till Lotta Schelin i den form hon är i. Hon har också en oerhört svårläst spelstil. Hon oroade ständigt i offensiven tillsammans med Pernille Harder och Kristine Minde som börjar komma igång lite mer igen.

Claudia Neto slog ett stort antal riktigt bra hörnor och var åter bra på mittfältet tillsammans med Mariann Gajhede. Hela försvaret (Charlotte Rohlin, Janni Arnth, Magdalena Ericsson, Jessica Samuelsson) och målvakten Katie Fraine var också stabila matchen igenom. Segern innebär att Linköpings chanser att nå andraplatsen ökade betänkligt.

För FC Rosengård är det fortsatt det defensiva spelet som inte fungerar tillräckligt bra och man lämnade stora ytor åt Linköping att spela anfallsspel på. Backlinjen hade behövt lite mer hjälp av mittfältet men jag tycker ändå att Anita Asante, Lina Nilsson och Ali Riley gör ganska bra insatser även om de varvade fina prestationer med ett och annats misstag.

Laget hade idags stora problem att få igång sitt lag- och passningsspel och glänste bara stundtals.  Marta är skadad och spelade inte men Ramona Bachmann glänste som vanligt lite då och då.  Förlusten till trots så ska det väldigt mycket till för att Rosengård ska tappa guldet och det ska inte kunna hända. 1356 i publiken denna kväll.

,