Fischer & Schelin nominerade till Ballon d’Or


Både Nilla Fischer och Lotta Schelin har glädjande nog chansen att vinna Ballon d’Or, den internationella guldbollen, i år.

Samtliga nominerade:
Nadine Angerer (Tyskland), Nilla Fischer (Sverige), Lena Goeßling (Tyskland), Saki Kumagai (Japan), Marta (Brasilien), Alex Morgan (USA), Yuki Ogimi (Japan), Lotta Schelin (Sverige), Christine Sinclair (Kanada), Abby Wambach (USA)

FIFA’s Committee for Women’s Football and the FIFA Women’s World Cup och några experter från tidningen France Football står bakom nomineringarna. Precis som det brukar vara så är det namn från de stora nationerna som är nominerade. Jag tycker annars att namn som t.ex. Ramona Bachmann eller Shirley Cruz hade varit kul att få se på listan.

I början av december kommer det avslöjas vilka tre namn som har fått flest röster av de förbundskaptener, lagkaptener och journalister som får rösta. Vinnaren avslöjas sedan den 13:e  januari. Det känns ovanligt öppet i år och jag har själv svårt att utse en egen favorit. Jag tror tyvärr inte att någon av svenskorna kommer vinna även om det är svårt att veta hur alla röstar. Ju kändare namn desto bättre brukar det vara i dessa sammanhang så Marta och Wambach ligger som alltid bra till. Men eftersom EM var den mest uppmärksammade turneringen i år så kan kanske de tyska mästarinnorna utmana.

Både Anna Signeul (Skottlands förbundskapten) och Pia Sundhage är nominerade som årets tränare men den titeln går nog till Tyskland, antingen till förbundskapten Silvia Neid eller till Wolfsburgs Ralf Kellerman.