Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Fler fotbollshallar åt folket!

Fullstora fotbollshallar är lätträknade i Sverige, jag kan med lite hjälp nu komma på sju stycken. I Stockholmsområdet finns endast hallen på Bosön som landslaget har använt sig av nyligen, samt Djurgårdens nya hall i Hjorthagen. Tipshallen i Växjö, Nordichallen i Sundsvall, Arcushallen i Luleå, Kristinehamns Arena och ELMIA-Hallen i Jönköping är övriga. Möjligtvis finns det någon ytterligare? En ny hall är på gång i Örebro även om det för tillfället tvistas om läget.

Uppvärmda konstgräsplaner i all ära, men hur lätt är det egentligen att prestera på topp i -15. Ur ett rent själviskt perspektiv så är det heller ingen höjdare att stå ute i kylan och frysa i ett par timmar. Fler fotbollshallar skulle ge klart bättre träningsförutsättningar för svensk fotboll att utvecklas ytterligare. Piteå och Sunnanå har istället fått dra till norra Finland där fotbollshallarna ligger relativt tätt. Orter som Uleåborg, Kemi och Rovaniemi har alla satsat på inomhushallar. I år ser vi också som vanligt svenska lag åka till Åland och även till Helsingfors för inomhuscuper.

Till och med lilla Island har trots sin ringa folkmängd fler stora fotbollshallar än hela Sverige. På Island hålls också många inomhusturneringar för att förlänga den korta utomhussäsongen. Innan serien börjar hålls ligacupen, mestadels inomhus, och det vore intressant att ha någon liknade cupturnering i Sverige. Något slags vintermästerskap så det blir lite fler tävlingslika matcher under försäsong. Gruppspel och slutspel i några svenska hallar under några helger i februari-mars om totalt 6-8 matcher per lag eller något liknande. Men det behövs kanske lite fler hallar för att få ihop det då det är hård konkurrens om träningstiderna.

Några intressanta mini-cuper kommer ändå gå av stapeln inomhus i år:
I Tipshallen i Växjö drabbar Linköping, Jitex, Öster och IFK Kalmar samman 15-16 februari.
– I Eerikkilä Cup (22-24 februari )i Helsingfors möter Linköpings FC internationellt motstånd i finska PK-35 och Åland United samt danska Fortuna Hjørring
Sunnanå SK åker åter till Uleåborg (2-3 mars) för möten med ONS, Kokkola F-10 och Pallokissat från den finska högstaligan.

I övrigt är det mest konstgräs som gäller. Lite kul i alla fall att en del klubbar försöker skapa något slags evenemang runt försäsongsmatcherna. Asarums IF står arrangör för Scandic PreSeason Games som drar igång redan imorgon och lockar med lotteri där biljetter till EM står på spel. Hemmalaget Asarums IF, Vittsjö GIK och IFK Kalmar deltar. Mer info på http://www.asarumsif.se/

Norrporten Cup (22-24 mars) i Sundsvall har lyckats samla ihop ett fint startfält i Sundsvalls DFF, Piteå IF, Tyresö FF, Umeå IK samt de regerande rumänska mästarna Olimpia Cluj.

Relaterade inläggTräningsmatcher

 

6var till Fler fotbollshallar åt folket!