Fler OS-tankar

Sverige – Kanada 2-2. Kul med gruppseger, lite synd med att det känns som att en andra- eller tredjeplats gett en lättare kvartsfinal. Det blir nu en tuff kvartsfinal på fredag när vi ställs mot Frankrike. Fransyskorna har stundtals imponerat men det har ibland också sett rejält virrigt ut i defensiven. Vi kan i alla fall glädjas åt att vi slipper USA i en eventuell semifinal. Sverige har helt klart chansen mot Frankrike men då krävs det en rejäl uppryckning från gårdagens match mot Kanada.

Det var ett helt annat Kanada än i träningsmatchen tidigare i år. Spelarna visade en helt annan inställning och vilja och var sett över hela matchen det bättre laget, men så låg de ju också under och var tvungna att jaga mål. Kosovare Asllani gjorde på nytt en bra match och var inblandad i båda målen. Ett mål och en assist blev det för Marie Hammarström som mer och mer växer in i sin vänsterytterroll. Bortsett från några lyckliga minuter i första halvlek som gav två mål så var det dock ganska tafatt framåt.

Johanna Almgren gjorde ett bra inhopp och var precis som i förra matchen starkare defensivt än offensivt. Hon vann mycket boll gav Sverige lite andrum genom att orka hålla i bollen och slå enkla passningar. Hon hade även Sveriges hetaste målchans i andra halvlek när hon missade nästan öppet mål på Lotta Schelins inspel. Lotta Schelin jobbade hårt hela matchen men fick få bollar att göra något konstruktivt av. Det på papperet så starka svenska defensiva mittfältet gjorde en ganska blek insats och såg lite tungt ut och försvaret hade svårt att freda sig mot smarta kanadensiska löpningar.

Japan kryssade sig taktiskt till en andraplats i gruppen och slipper därmed Frankrike som man strax före OS blev utspelade av. Man möter nu Brasilien i kvartsfinal. Inget av lagen har hittills nåt sin högsta nivå och det finns väl en risk att de bara blir bättre och bättre och segraren i den matchen kommer säkerligen bli en tuff nöt att knäcka i semifinal för Sverige eller Frankrike.

USA fick en riktig drömlottning när man ställs mot Nya Zeeland. Dessutom har man Storbritannien och Kanada på sina sida slutspelsträdet vilket känns som överkomligt semifinalmotstånd. Storbritannien – Kanada känns som en ganska oviss match mellan två lag som blandar och ger. Storbritannien får nog ändå ses som favoriter och gjorde en stark insats när man besegrade Brasilien med 1-0 och knep gruppsegern. Man kommer dock få jobba för segern om Kanada spelar som mot Sverige.