Förutsättningarna för UWCL 2017/18


Den senaste veckan har det mesta blivit klart vad gäller seedning och liknande för UEFA Women’s Champions League 2017/18.

I Österrike avslutades ligan i helgen och i sista omgången klev Sturm Graz förbi Neulengbach och knep landets andra Champions League-plats bakom St. Pölten. I helgen säkrade också schweiziska FC Neunkirch ligatiteln och nationens enda Champions League-plats tätt före FC Zürich och gör sitt första deltagande i turneringen kommande säsong.

PSG såg ju genom att förlora årets Champions League-final  till att Linköping blir seedade i första lottningen och Neulengbachs misslyckande innebär också att Hedvig Lindahls Chelsea nu blir seedade. Chelsea som ju för övrigt i helgen blev mästare i WSL Spring Series på bättre målskillnad änm Manchester City och en poäng före Arsenal.

Rosengård och Linköping slipper som vanligt det inledande gruppkvalet och går in i 16-delsfinalerna som lottas den 1:a september. Stina Blackstenius Montpellier är just nu det högst rankade oseedade laget de kan lottas mot. Montpellier kan bli seedat om Sparta Prag tvingas spela gruppkval och misslyckas att gå vidare därifrån. Det beror på hur många nationer som slutgiltigt anmäler sig till turneringen. Gruppkvalet lottas 23:e juni.

Bland andra tuffa lag som de svenska lagen kan lottas mot märks de spanska (Atlético Madrid), italienska (Fiorentina) och holländska (Ajax) mästarna eller något av de norska lagen (LSK & Avaldsnes) i första omgången. Avaldsnes måste dock ut i det inledande gruppkvalet.

I övrigt tycker jag ju fortsatt att det är synd att inte UEFA kan ta sitt förnuft till fånga och låta de stora nationerna få med ett lag till för att höja nivån på turneringen. Framför allt Tyskland och Frankrike borde ju få ha med ett lag till men tre lag från exempelvis de fem högst rankade ligorna hade ju också defintivt höjt turneringen ett snäpp. Då hade vi fått se Turbine Potsdam, PSG, Eskilstuna United, Arsenal och Valencia nästa säsong.


3 svar till “Förutsättningarna för UWCL 2017/18”

  1. Neunkirchs deltagande är allt annat än säkert pga ekonomiskt fiffel och problem.

  2. Idag meddelade färsks mästarinnorna att de lägger ner sin verksamhet.