Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Frankrike, Norge, Spanien & Tyskland VM-klara

Frankrike, Norge, Spanien och Tyskland ansluter till England och Schweiz som gruppsegrare och är nu också klara för VM. Därmed är det bara i Sveriges grupp som det finns lite liv i kampen om att bli gruppetta mellan Sverige och Skottland.

Norge dras med en hel del skadebekymmer men hade förstås ändå inga bekymmer att besegra svaga Albanien som kördes över med 11-0 på bortaplan. Tämligen överlägsna var också Tyskland när Ryssland bortabesegrades med 4-1.

Spanien har nått sin största framgång någonsin när man nu för första gången kvalificerat sig för ett VM. Spanska landslagscoachen ångrar nog inte att han äntligen låtit Natalia Pablos göra comeback i landslaget efter EM. Comebacken har varit succéartad och hon ger en tyngd i Spaniens anfall som tidigare har saknats och hon är också med i toppen av kvalets skytteliga. Hon gjorde de båda målen i dagens segermatch mot Rumänien borta.

Holland fick kämpa rejält för att besegra Portugal, som kvitterade två gånger om, men vann ändå med 3-2. Landets nya måldrottning Vivianne Miedema fortsätter att imponera stort och gjorde samtliga tre mål. Segern och Hollands fina målskillnad innebär att laget nu i stort sett är klart för playoff tillsammans med Italien och (förhoppningsvis) Skottland.

Finland lyckades inte rubba Frankrike på hemmaplan utan föll med 0-2. Därmed får finskorna det mycket tufft att ens nå andraplatsen i sin grupp för det blir inte lättare att ta poäng av Frankrike på bortaplan. Dessutom måste man nu kanske vinna den matchen eftersom Ukraina bättrade på sin målskillnad avsevärt genom seger med 8-0 över Turkiet. Vinner inte Finland över Franrkike blir Ukraina den fjärde av tvåorna att nå playoff vid seger över Wales. Det är dock en långt ifrån given seger men Ukraina är fortsatt favorit att ta den fjärde playoff-platsen. Fortsättning följer på onsdag….