Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Frankrike – Sverige 3-0

Bloggandet ska så sakteliga komma igång här igen och jag smygstartar med lite tankar runt landslagets säsongsstart vad gäller landskamper som ju spelades igår. Frankrike tog emot ett aningen reservbetonat Sverige och det blev en solklar seger med 3-0 för fransyskorna som var ett par nummer för stora denna dag. Resultatet och spelet till trots så finns det väl ingen anledning att deppa ihop totalt. Jag tycker ändå det fanns en och annan ljusglimt. Sedan ska man väl inte glömma att Frankrike är mitt i sin säsong till skillnad från de flesta svenska spelarna och hade i stort sin bästa möjliga och väldigt samspelta 11:a på planen.

Sverige stod upp bra första kvarten och visade till och med upp lite fint kortpassningsspel tills Frankrike spräckte nollan. Därefter var det stor dominans av Frankrike ända till slutsignalen. Högre tempo, ett klart skickligare passningsspel, samt många bortskänkta passningar av Sverige gjorde att man gång på gång kunde komma in i Sveriges straffområde där man dock lyckligtvis som vanligt inte var särskilt effektiva.

Några ord om de svenska insatserna:

Hedvig Lindahl – Kunde inget göra på målen och stod i övrigt för en stabil insats med bara något enda tveksamt ingripande.

Sara Thunebro – Hade det mycket tufft mot en Élodie Thomis på spelhumör och hängde inte med. Ville ändå göra något konstruktivt framåt men lyckades inte alls med sina försök till tekniska nummer denna dag. Magdalena Ericsson fick göra ett piggt inhopp på hela fem minuter….

Amanda Ilestedt – Ett nyttigtoch tufft test för Amanda Ilestedt som stundtals skötte det defensiva arbetet riktigt bra. Har fortsatt en del bekymmer med passningsspelet och gav bort för många passningar som gav farliga omställningar. Lite orutin sken också igenom vid ett och annat tillfälle men det här kommer nog bli bra med tiden.

Nilla Fischer – Numera den stora ledaren i backlinjen och så även idag även om hon kom lite fel vid ett par tillfällen. På det stora hela tycker jag ändå hon gör en stabil insats och vinner många dueller. Känner mig 100%-igt trygg med Fischer som mittback.

Elin Rubensson – En av de bästa i Sverige idag och växer som ytterback för varje match. Förstärkte nog sina akier i den ganska hårda kampen om att vara förstavalet som högerback. Oftast säker i passningsspelet och lyckas för det mesta reparera misstagen med sin snabbhet.

Lisa Dahlkvist – Efter ett ganska tveksamt 2013 såg Lisa Dahlkvist rappare ut i fötterna än på länge vilket känns mycket positivt då det inte finns jättemånga defensivt starka mittfältare av klass att välja på just nu. Blandade och gav lite i passningsspelet och som många andra tröttnade hon mot slutet av matchen.

Hanna Folkesson – Hade det ganska tufft på en ganska ovan position. Jobbar hårt i defensiven men slet med samarbetet med övriga på sin kant och var osynlig i offensiven.

Caroline Seger – Navet på det svenska mittfältet och en av få i dagens startelva som hade styrkan och tekniken att kunna hålla i bollen åtminstone i några sekunder. En och annan briljant passning men också en del slarv. Ändå en klart godkänd insats av Seger.

Olivia Schough – Kämpar och sliter i vanlig ordning men det räcker tyvärr inte riktigt till och hon kom ingenstans mot det franska försvaret. Har ju stort förtroende från förbundskaptenerna men måste nog börja leverera snart. Utbytt efter första halvlek.

Kosovare Asllani – Formen har varit på uppåtgående för Asllani och samarbetet med Seger är bra men i övrigt fungerade ingenting i offensiven där hon precis som övriga vägde ganska lätt.

Antonia Göransson – Var ganska pigg och initiativrik inledningsvis men försvann allt eftersom matchen led.

Emma Lundh – Fick en hel halvlek på sig men lyckades inte heller göra särskilt mycket konstruktivt i offensiven. Såg ganska rapp ut i steget och med lite högre tempo och precision i övriga spelet kan det kanske bli bra senare under säsongen.

Med tanke på resultatet känns det bra att vi kan ställa ytterligare en lika ”bra” startelva till på planen när alla spelare är tillgängliga och förbundskaptenerna gör ”rätt” uttagningar. Spelare som Therese Sjögran, Lotta Schelin, Josefine Öqvist, Lina Hurtig, Charlotte Rohlin, Linda Sembrant, Emma Berglund, Lina Nilsson, Jessica Samuelsson, Louise Fors, Marina Pettersson Engström, Marija Banusic med flera är ju alla intressanta eller givna alternativ. Mer om detta i nästa inlägg…

Rent spontant känns det centrala mittfältet och målvaktsposten lite som akilleshälarna just nu. Caroline Seger och Lisa Dahlkvist gjorde idag en stabil insats centralt där ju Frankrike är väldigt starka men däremot finns det vädigt få givna alternativ till de två. Piteås Josefine Johansson och Emilia Appelqvist fick båda debutera idag och kan kanske bli bra som backup. De saknar kanske ändå spetskompetensen vad gäller spelskickligheten för den defensiva rollen och de offensiva färdigheterna för den offensiva rollen men kan kanske växa in i rollerna. Om Hedvig Lindahl inte kan spela finns just nu ingen målvakt med särskilt mycket internationell erfarenhet, något som de bör få mer av under Algarve Cup.

Det blev också väldigt uppenbart i matchen hur viktig Lotta Schelin är för det svenska anfallsspelet när passningsspelet och samspelet mellan de offensiva spelarna inte alls fungerar. Nu fanns varken någon Schelin eller Josefine Öqvist att skicka långa bollar på och då blev Sveriges anfallsspel mer eller mindre obefintligt under stora delar av matchen.  I offensiven finns ju dock massvis av talang när man vågar satsa på dem. Som ytterbackar och mittbackar finns också gott om alternativ, här gäller bara att hitta rätt kombination.