Grupp B: Island – Holland 1-0


Ett välorganiserat och uppoffrande försvarsspel var segerreceptet för Island när man besegrade Holland med 1-0 och för första gången avancerade från gruppspelet i ett mästerskap. Matchens gigant, Dagný Brynjarsdóttir nickade in segermålet efter halvtimmen spelad i ett av ganska få organiserade isländska anfall. Det var annars Holland som styrde spelet nästan hela matchen men man hade stora problem att skapa farliga målchanser och avsluten var ofta missriktade. Lite för omständigt och lite för långsamt vardet allt som oftast.

För Island väntar nu Frankrike eller Sverige i kvartsfinal. Smolket i glädjebägaren för Island var att, för offensiven viktiga, Hólmfríður Magnúsdóttir drog på sig ytterligare ett gult kort på övertid och missar kvartsfinalen. Island vore förstås en drömmotståndare för Sverige med tanke på hur det har sett ut när vi mött dem tidigare i år. Så det är läge att hoppas på att både Ryssland (möter Spanien) och England (möter Frankrike) förlorar imorgon.

Startelvor
Island: G. Gunnarsdóttir – Gísladóttir, Atladóttir, Jónsdóttir, Lárusdóttir – Brynjarsdóttir, S. Gunnarsdóttir – Magnúsdóttir, M. Viðarsdóttir (Þorsteinsdóttir), Friðriksdóttir (Ó. Viðarsdóttir) – Hönnudóttir
Holland: Geurts – Van den Heiligenberg, Koster, Hoogendijk, Bito – Spitse, Slegers (Dekker) – Martens, Van de Donk, Van de Ven (Smit) – Melis
Mål: 1-0 Brynjarsdóttir (’30)
Publik: 3406

Matchens 5 främsta
1. Dagný Brynjarsdóttir, Island – Jobbade hårt över hela planen i första halvlek och fyllde på in i straffområdet när Sara Björk Gunnarsdóttir idag hade en defensivare roll. Nickade snyggt in segermålet på een av de offensiva löpningarna. Jobbade hårt och vann mycket boll i defensiven i andra halvlek.
2. Guðbjörg Gunnarsdóttir, Island – Ny stormatch av Islands vanligtvis andremålvakt. Oerhört säker på nästan alla ingripanden även om hon inte testades riktigt lika ofta som senast.
3. Sif Atladóttir, Island – Tillbaka i mittförsvaret gjorde hon mycket bra match. Viktig med sin snabbhet i det annars inte hypersnbabba isländska försvaret.
4. Lieke Martens, Holland – Det var inte mycket som fungerade fullt ut i Hollands offensiv men Martens försökte åtmintone och var den som var klart hetast.
5. Hallbera Gisladóttir, Island – Både Gisladóttir och andra ytterbacken, Lárusdóttir, stod för stabila insatser. Gisladóttir stod också för några riktigt fina inlägg, varav ett gav mål.