Grupp B: Norge – Tyskland 1-0


Ja, det är klart att Norge ska komma och förstöra nu igen. Nog för att det hade varit lite otäckt att kunna få stöta på Norge i en eventuell semifinal men nu såg de till att vi antagligen måste passera Tyskland för att nå final istället. Det var verkligen värsta mardrömsscenariot. Ett distansskott i första halvlek av Ingvild Isaksen styrdes i ryggen på Elise Thorsnes och ställde tyska målvakten och gick in till matchavgörande 1-0. Det var före övrigt Tysklands första förlust på smått otroliga 59 matcher eller 17 (!) år i EM-sammanhang (slutspel + kvalspel).

Ett reservbetonat Norge visade att truppen är bred och att det kollektiva försvarsspelet fungerar oavsett vilka spelare man ställer på planen. Det var som väntat ett Tyskland som dominerade spelmässigt men man hade svårt att skapa heta chanser och ingen i laget kom upp i normal nivå. Ju längre matchen led desto blekare kändes tyskorna samtidigt som Norge fick allt lättare att försvara sig. Först i det absolut slutskedet av matchen blev det lite tryck mot Norges mål men de avgörande passningarna var ofta för oprecisa.

Febersjuka Lena Goeßling saknades på mittfältet där Nadine Keßler inte alls får till det lika bra i landslagströjan som i klubblaget. För Norge väntar nu kvartsfinal mot tvåan i grupp C vilket troligtvis blir Spanien (men också kan bli England eller Ryssland). Tyskland ställs mot Italien och segraren där ställs alltså förhoppningsvis mot Sverige.

Startelvor
Norge: Hjelmseth – , Akerhaugen, Lund, Holstad Berge, Mjelde – Tofte Ims, Dekkerhus, Isaksen – Thorsnes, Hegerberg Haavi
Tyskland: Angerer – Maier, Bartusiak, Krahn, Wensing – Leupolz, Keßler, Laudehr, Lotzen – Marozsán, Okoyino da Mbabi
Mål: 1-0 Isaksen (45+1)
Publik: 10346 (Nytt rekord igen för en EM-match där inte värdnationen varit ett av lagen)

Matchens 5 främsta
Jag lyfter fram fem kämpande norskor då ingen tyska stack ut ur mängden denna kväll.
1. Marita Skammelsrud Lund, Norge – Fick chansen i mittförsvaret och levererade. Oerhört säker i allt hon företog sig och stoppade en rad tyska anfall.
2. Ingrid Hjelmseth, Norge – Gjorde på nytt ett säkert intryck i målet.
3. Cathrine Dekkerhus, Norge – Även mittfältare Dekkerhus var ny i startelvan och levererade. Stort jobb över hela planen.
4. Ada Hegerberg, Norge – Jobbade stenhårt i offensiven och sysselsatte och skapade oro i den tyska backlinjen.
5. Ingvild Isaksen, Norge – Het på omställningar i första halvlek och jobbade hårt defensivt matchen igenom.


2 svar till “Grupp B: Norge – Tyskland 1-0”

  1. Sett till vad Tyskland presterat hitintills så skal det väl inte vara möjligt, Inte ens Tyskland kan klara så många återbud utan att det märks, Spöket blir namnet..det respektingivande Tyskland med 5 raka EM-Guld, Jag tror att Sverige har en bra chans att slå dom, Svenska lag brukar ofta spela som bäst mot dom bästa lagen, En risk finns dock , det är att för mycket fokus läggs på en ev Semifinal att man får fel inställning till den lätta !!! kvartsfinalen, Nä i Finalen på Friends Arena kommer Sverige möta Frankrike .