Grupp C: England – Spanien 2-3


Vi har sett det förut, dramatik när brittiska lag ställs mot sydeuropeiskt motstånd men det är ändå en liten skräll att England förlorade mot Spanien med 2-3. Det var EMs hittills mest sevärda match med två lag som satsade offensivt och bjöd upp till spel. Spanien bjöd som vanligt på sitt fina passningsspel som klart överglänste det som engelskorna kunde prestera. Stundtals var det dock aningen för naivt och England kunde utnyttja sin fysik och komma på snabba omställningar som man dock inte lyckades utnyttja tillräckligt ofta. Två gånger om kom engelskorna snabbt tillbaka efter spanska ledningsmål men Spanien fick ändå sista ordet.

Jag har nämnt Alexia Putellas, född -94, som en drömvärvning både en och tre gånger och ikväll gjorde hon ett superinhopp i sin andra landskamp och avgjorde tillsammans med olyckliga engelska målvakten Karen Bardsley matchen på övertid. Spanien hade flest farliga lägen i en väldigt jämn match så segern känns inte på något sätt orättvis.

Startelvor
England: Bardsley, Houghton, Stoney, Bassett,  A Scott – J Scott, Asante – Yankey (Clarke), Williams, Aluko (Carney)  – White
Spain: Tirapu – Ibarra, García, Paredes, Torrejón – Meseguer, Calderón (Losada) – Bermúdez (Putellas), Hermoso, Adriana – Boquete
Mål: 0-1 Boquete (’4), 1-1 Aluko (’8), 2-1 Hermoso (’86), 2-2 Bassett (’89), 2-3 Putellas (’93)
Publik: 5190

Matchens 5 främsta
Många som levererade i framförallt Spanien där det var kämpaglöd från första minuten hos samtliga spelare.
1. Verónica Boquete, Spanien – Visade vägen med ett tidigt mål och jobbade hårt i offensiven och var ett ständigt hot mot den lite osäkra engelska backlinjen.
2. Ruth Garcia, Spanien – Står för stabiliteten i den spanska defensiven och gjorde en stark insats matchen igenom. Även många fina uppspel. Även mittbackskollegan Irene Paredes blev allt bättre under matchens gång.
3. Jill Scott, England – En av få som kom upp i riktigt bra nivå i England. Säker i passningsspelet och jobbade som vanligt hårt i både defensiven och offensiven.
4. Sonia Bermúdez, Spanien – Lysande i första halvlek med både vassa instick och inlägg. Mattades betänkligt i andra.
5. Eniola Aluko, England – Englands främsta hot i offensiven och blev också målskytt. Skulle utnyttja sin snabbhet ännu oftare men var idag istället av få engelskor med precision i passningsspelet.