Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Helgsummering: Assi vann toppmötet, supersvit bruten & succécomeback för Jakobsson

Elitettan

Omg. 22
IF Böljan – Sundsvalls DFF  1-3
Västerås BK 30 – Umeå IK  4-4  (ref: UIK)
IK Uppsala Fotboll – IFK Kalmar 0-1  (ref: IKU, IFK)
Hovås Billdal IF – Mallbackens IF Sunne 2-3
Holmalunds IF Alingsås – Kungsbacka DFF 3-2  (ref: AT)
Östersunds DFF – Växjö DFF 1-1  (ref: ÖDFF,)
Assi IF – AIK 2-1  (ref: Assi, AIK, NSD)

Holmalund, Sundsvall och Mallbacken var helgens vinnare i bottenstriden som med sina segrar såg till att skaffa lite distans till Östersund och Böljan under sträcket. Östersund tog en stark poäng mot Växjö men avståndet till lagen över strecket ökade alltså ändå till fyra poäng.

Jag såg delar av toppmötet mellan Assi och AIK där hemmalaget tog en mycket viktig seger. Jag upplevde också Assi som det bättre laget och man ser starka även om man öppnade upp väl stora ytor i försvaret ibland. AIK lyckades dock inte utnyttja det och hade svårt att få till sitt spel. Assi tog över andraplatsen igen och har tre poäng ner till AIK och IFK Kalmar. Kalmar tog en stark bortaseger mot Uppsala.

Växjö DFF säkrade idag seriesgern och sportchefen vill satsa småländskt även i Damallsvenskan. Läs mer på SVT.se.


Frankrike: Sofia Jakobsson gjorde idag comeback för Montpellier i segermötet med 6-0 borta mot Rodez. Och det blev en succécomeback med ett mål och tre assist (bl.a. ett till Stina Blackstenius) under den halvlek hon fick spela.. Hör vad hon har att säga om det hela i Sveriges Radio:


Färöarna: har vunnit den färöiska ligan varje år sedan år 2000 men i år bröts till slut den långa sviten av EBS/Skála. Lagen möttes i en seriefinal i den sista omgången och KÍ behövde vinna men fick bara 2-2. KÍ är ju det enda lag som deltagit i alla upplagor av UEFA Women´s Cup/Champions League som startade säsongen 2001/2002 men nu är alltså den långa sviten bruten.


Spanien: I Spanien spelades dubbla toppmöten i helgen. Valencia hade inför säsongen säkert ambitionen att slåss om Champions League-platserna men hade nog på hemmaplan behövt besegra Atlético Madrid. Man förlorade dock med  0-1. Atlético dominerade stort i första halvlek men Valencia var det snäppet bättre laget i jakt på kvittering i andra halvlek.
Matchens främsta 
Kenti Robles (Atlético) – Atléticos mexikanska högerback var planens dominant i första halvlek och härjade vilt på sin kant. Hade också stor del i segermålet även om det kom till lite slumpartat när en rensning studsade på två hemmaspelare innan det lande framför fötterna på Marta Corredera som tryckte in bollen.

Athletic Bilbao förlorade mot Barcelona med 1-2 i söndagens toppmöte och får nog också tufft att nå topp 2. Lieke Martens var åter segerregissör med ett klassiskt Martens mål och en fixad straff.

Den enda matchen som passade in riktigt bra i mitt söndagschema var lunchmötet mellan Real Sociedad och UD Granadilla Tenerife, två lag med en svag säsongsstart men som nog både kommer klättra i tabellen. Real har visserligen haft ett tufft spelschema men ligger nu sist efter 1-2 och femte raka förlusten. Real dominerade spelet större delen av matchen men skapade väldigt lite.
Matchens 2 främsta
1. Ange Koko N’guessan (UDG) – Kom in i halvtid och fick med sin speed på egen hand fart på bortalagets annars väldigt bleka anfallsspel. Hann göra ett mål och fixa två straffar (den ena räddades)  och säkrade segern.
2. Patricia Gavira (UDG) – Utmärkt mittbacksspel matchen igenom med starkt huvudspel och påpassliga brytningar.

3var till Helgsummering: Assi vann toppmötet, supersvit bruten & succécomeback för Jakobsson

 1. The Observer says:

  Assi låg i början av säsongen länge på en sensationell andraplats. Sedan halkade de ner en bit. Nu har de återtagit den andraplatsen. Mycket starkt, liksom att vinna mot AIK. Hoppas att de får ekonomi att fixa en eventuell säsong i DA, men har de fixat resorna i EE, borde det väl gå. Det handlar snarare om ifall de behöver göra spelarförstärkningar (LB07 har dock visat att det går att klara sig i DA med nästan samma trupp som i EE, liksom i viss mån Kvarnsveden). Assi visar att det går att driva elitsatsning norrut med framgång och utanför de större orterna.

  Ja, Holmalund krigar på för att klara kontraktet. En del i detta är nog att nybildade Alingsås FC hoppas få överta deras plats i Elitettan. Mallbacken hade förstås blivit gladare om Kungsbacka hållit oavgjort tiden ut, då hade ”jäntan” från Sunne hoppat upp ett pinnhål till i tabellen. Värt att notera är att Mallbacken och Sundsvall ligger bäst till i målskillnad av de lag som är indragna i bottenstriden. Det kan faktiskt komma att avgöra på slutet.

 2. Inför avslutande 4 omgångar i DA gjorde jag en liten sammanställning över bottenkvintetten. Formen på de fem senaste omgångarna samt hur de lyckades mot det motstånd de kommer att avsluta mot.

  Fem senaste:
  KIF Örebro 1-0-1-0-0
  KGFC 0-0-0-1-3
  Kvarnsveden 1-0-1-1-3
  Hammarby 0-3-0-3-1
  Vittsjö 1-1-0-3-0

  Vårfacit mot avslutande motstånd:
  KIF Örebro 1-3-1-0
  KGFC 0-0-0-3
  Kvarnsveden 3-0-0-0
  Hammarby 1-3-1-3
  Vittsjö 3-0-1-1

  Mina tankar om vilka som åker ut:
  Örebro ligger för långt efter och har ingen form. Har svårt att se att de ska klättra förbi två lag. Vittsjö har tillräckliga poäng och ett hyfsat program som bör räcka.
  Hammarby är i bra form, men bör ha svårt att upprepa åtta poäng i de fyra sista. Nyckelmatcher mot Vittsjö och KIF där det måste bli poäng i båda.
  KGFC har en avslutning som inte passar dem, men de verkar ha fått fart lite på spelet. Jag tror det kommer att stå mellan dem och Kvarnsveden om den andra nedflyttningsplatsen. Kvarnsvedens bortaspel talar emot nytt allsvenskt kontrakt, samt att KGFC kan ha redan avsågade Örebro i sista.

 3. Hans says:

  Bra genomgång av bottenstriden. Skulle KGFC åka ur är hela väst Sverige utan elit damfotboll. Kvarnsveden får förlita sig på Chawinga om de skall klara sig kvar. Kdff förlänger kontraktet för 10 året med Elisabeth G.