Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Höstläget i division 1

Det har hänt en del sedan jag senast kollade till läget i division 1 i mitten av maj. De flesta serierna känns fortfarande väldigt öppna i toppen.

I Division 1 Västra Götaland har storfavoriten Kungsbacka DFF fått ett försprång på åtta poäng till serietvåan IF Böljan och det kommer man förstås inte att släppa. Laget har tio segrar och en oavgjord på. Nittorps Klara Lindberg (tid. Djurgården och Dalsjöfors) fortsätter att imponera i skytteligan och har nu öst in 23 mål på elva matcher. Förhoppningsvis får vi se henne högre upp i seriesystemet nästa säsong.

Torslanda IK, som bl.a. tappade spelare till Jitex i våras, har dragit sig ur serien. Ett eannat lag det går tungt för är ex-allsvenska Stattena som ligger under nedflyttningsstrecket med två poäng upp till fast mark.

Kungsbacka DFF kommer att spela play-off mot vinnaren i Division 1 Norra Götaland där nykomlingen Holmalunds IF fortfarande toppar tabellen. Laget är fortfarande obesegrat och har fyra poäng tillgodo på fjolårssegraren Lidköpings FK, som dock har en match mindre spelad. Kan nog bli en hård kamp lagen emellan under hösten.

IK Rössös Rebecka Blomqvist  toppar skytteligan på 17 mål, tre fler än Falköpings Madelen Janogy. De båda talangerna lämnar nu division 1, Blomkvist för spel i Kopparbergs/Göteborg FC och Janogy för spel med Mallbacken

I Division 1 Östra Götaland pågår fortsatt en stenhård kamp mellan Växjö DFF och IFK Kalmar om seriesegern. IFK Kalmar har en poäng mer och överlägsen målskillnad. Linnéa Johansson och Amanda Fredriksson öser in mål (20 resp. 17 fullträffar så långt) och det kanske blir avgörande?

I skytteligatoppen finns och Ida Andersson (20 mål) och henne Mariebo IK smyger med i toppen och har bara fyra poäng upp till förstaplatsen. IFK Norrköping har varit en liten besvikelse i år och är efter helgens hemmaförlust mot Växjö DFF nu avhakade. Även om det är långt kvar på säsongen så kommer toppstriden troligtvis att avgöras under den kommande månaden då samtliga återstående toppmatcher kommer att spelas.

Oavsett vilket lag som vinner så kommer de vara klara favoriter i play-off mot segraren i den väldigt jämna Division 1 Södra Sveland. I toppen skiljer endast fyra poäng mellan fem topplag: IFK Nyköping (27p), Smedby AIS (27p), Örebro SK Söder (26p), Västerås BK 30 (25p) och Enskede IK (23p). Helt öppet. Ex-landslagsspelaren Elin Flyborgs målform (15 hittills i skytteligaledning) håller i sig och det har lyft IFK Lidingö över nedflyttningsstrecket.

I Division 1 Norra Svealand hade Tierps IF inlett säsongen med fyra segrar och 17-0 i målskillnad. Mot topplagen har det dock gått tyngre och laget har nu halkat ner till tredje plats med fyra poäng till ettan. Seriesegern ser istället ut att stå mellan Östersunds DFF (31p) och Täby FK (30p).

Det är en serie med stor utländsk prägel och i exempelvis Östersunds DFF består ofta drygt halva startelvan av amerikanskor. Krokom/ Dvärsätts 18-åring Tabitha Chawinga från Malawi toppar skytteligan på 16 mål.

I Division 1 Norrland har Sundsvalls DFF tappat greppet om serien och kan få svårt att fixa en comeback direkt till Elitettan när man nu har fyra poäng upp till serieledning. Toppar gör fjolårssegraren Assi IF, inte minst tack vare sina skytteligaledare Erin Craig och Fernanda Da Silva (16 mål vardera). Laget förstärks under hösten med lovande backen Emma Schäufele (tid. Sunnanå SK). Notvikens IK utmanar och är bara en poäng bakom Assi.


Om jag ska tippa utgången så tror jag att play-off-matcherna kommer se ut som nedan, men det är alltså egentligen bara ett lag som just nu känns väldigt säker för en play-off-plats (Kungsbacka DFF):

Östersunds DFF – Assi IF
IFK Kalmar – Smedby AIS
Kungsbacka DFF – Lidköpings FK

Med detta utfall skulle IFK Kalmar, Östersunds DFF och Kungsbacka DFF vara klara favoriter. Eftersom Tyresö FF har försvunnit ur seriespelet kommer fyra lag flyttas upp. Det fjärde laget blir då det lag som förlorar med minst marginal i play-off.