Höststart i div 1


Jag har som vanligt inte så stort fokus på division 1 men det är dags för en liten snabbkoll så här inför helgens höststart för att se vilka som är med i jakten på kvalplatser till Elitettan. De flesta lagen har spelat 11 av 22 omgångar och det är bara serieseger som gäller om man vill ha chans på uppflyttning.

Kvalet spelas i dubbelmöten där de sex seriesegrarna ställs mot varandra enligt följande och de tre vinnarna tar klivet upp i Elitettan:
Norrland – Norra Svealand
Södra Svealand – Norra Götaland
Mellersta Götaland – Södra Götaland

Div 1 Norrland
Assi IF (28p) är som vanligt med i toppen och har goda chanser att åter ta kvalplatsen. Truppen är spetsad med några utländska spelare som serbiska landslagsspelaren Indira Ilić, Precis som förra året så öser amerikanskan Erin Craig (15 mål) och brasilianskan Fernanda da Silva (11 mål) in mål. Assi har överlägsen målskillnad och två poäng till godo på förra årets Elitettan-lag Umeå Södra (26p) som tillsammans med Notvikens IK (25p) är främsta utmanare. Notviken är tre poäng bakom Assi och seriens enda obesegrade lag. Tips: Assi fixar kvalplatsen.
Tabell & spelschema på svenskfotboll

Div 1 Norra Svealand
Fyra lag är med i toppstriden där Gamla Upsala SK (30p) toppar, dock med en match mer spelad än övriga. Man har seriens främsta målskyttar i Fredrika Karlsson (15 mål) och Annika Högberg (13 mål). Sundsvalls DFF (28p), med bl.a. F19-landslagets mittfältare Ellen Löfqvist i truppen, har siktet inställt på att spela elitfotboll igen och även Gustafs GoIF (26p) och Täby FK (25p) är med i toppen. Tips: Sundsvalls DFF, som ska möta alla topplagen på hemmaplan, fixar kvalplatsen.
Tabell & spelschema på svenskfotboll

Div 1 Södra Svealand
Älvsjö AIK (25p) var ett vältjänt namn inom damfotbollen innan det blev Djurgården/Älvsjö och sedan bara Djurgården. Nu har man ett nytt lag som klättrat i seriesystemet till toppen av division 1. Laget har gjort ett litet ryck i en annars jämn serie där fjolårets topplag IFK Nyköping (21p), Örebro SK Söder (20p) och Västerås BK 30 (19p) följer närmast efter. Fjolårets Elitettan-lag Brommapojkarna (15p) ligger först på 8:e plats. Tips: IFK Nyköping spurtar förbi till serieseger.
Tabell & spelschema på svenskfotboll

Div 1 Norra Götaland
Holmalunds IF (28p) gick en hård kamp om seriesegern mot Lidköpings FK förra säsongen och endast målskillnaden skiljde lagen åt. I år har man ryckt åt sig en klar serieledning och har sex poäng till godo på trion IK Rössö (med skyttligaledaren Irvina Bajramovic, 17 mål), IFK Skoghall (med flera tidigare QBIK-spelare) och Skövde KIK (22p). Tips: Holmalund fixar seriesegern i år.
Tabell & spelschema på svenskfotboll

Div 1 Mellersta Götaland
Hittills obesegrade Jönköpings-laget Mariebo IK (29p) toppar. Fyran IS Halmia (25p), som spelade i Elitettan förra året, är också obesegrade hittills och med i kampen. Mellan de båda lagen finns IF Böljan (26p) och IFK Örby (26p). Tips: Halmia gör en stark höst och tar en knapp serieseger.
Tabell & spelschema på svenskfotboll

Div 1Södra Götaland
Växjö DFF (28p) tappade flera nyckelspelare efter att man förlorade kampen om seriesegern mot IFK Kalmar förra året.  Man har överlägsen målskillnad och sex poängs försprång inför höösten då även talangen Nellie Ohlsson är tillbaka efter ett skadeuppehåll.  Tidigare Malmö-, Jitex- och Chelseaspelaren Emma Wilhelmsson har dykt upp i truppen några gånger under våren. Stattena (22p), med bl.a. tidigare Vittsjö-spelarna Vlora Bajraktaraj och Emma Unkuri i truppen, Borgeby FK (22p) och Hittarps IF (21p), med skytteligaledaren Marielle Karlsson (14 mål), får svårt att komma ikapp. Tips: Växjö DFF fixar seriesegern.
Tabell & spelschema på svenskfotboll