Höststart med toppmatch på Island


pepsi_deild_kvenna_2014Den andra halvan av den isländska högstaligan ”Pepsi-deild kvenna” har dragit igång under de senaste dagarna och den 10:e av 19 omgångar fullbordades ikväll med toppmötet mellan Stjarnan och Breiðablik. De snäppet starkare och stabilare regerande mästarna Strjarnan fick revanch från förlusten i bortamötet och vann med 1-0.

Överlägsna skytteligaledaren Harpa Þorsteinsdóttir satte målet på straff i slutet av första halvlek. Resultatet innebär att Stjarnan så gott som säkrade en ny ligatitel. Laget har ett försprång på sju poäng och det tappar man knappast under hösten. Breiðablik faller precis som de senaste åren på att man har för låg lägstanivå.

Tidagare Rosengårdsmålvakten Þóra Björg Helgadóttir debuterade för Fylkir förra veckan och har hållit nollan i sina två första matcher. Det är dock de båda bottenlagen man har mött. Fylkir har varit en positiv överraskning under våren och har imponerat framförallt defensivt. Offensiven måste dock spetsas till om man ska hänga med i toppen under hösten.

Tufft för Fylkirs tidigare målvakt Íris Dögg Gunnarsdóttir att bli petad nu, hon som hade släppt in minst antal mål i serien. Hon valde att direkt istället gå till FH där hon ikväll debuterade i ett bottenmöte mot Afturelding som slutade 0-1. Därmed såg Afturelding till att inte bli avsågade i botten. Kampen mellan just FH och Afturelding om att fixa nytt kontrakt ser ut att bli det enda riktigt spännande under hösten.

Valur, med flera landslagsspelare i laget, har varit en klar besvikelse under våren och ligger först på 6:e plats. Tidigare Piteå-spelaren Hallbera Gísladóttir är nu tillbaka i klubben men det har ännu inte haft någon effekt på lagets spel. Helgens match mot Þór/KA, ett annat lag som tappat mark de senaste åren, slutade inte helt oväntat 1-1. Lagens möten slutar nämligen nästan alltid oavgjort.