UWCL: Hyfsade lottningar för svenska lagen


Tuffa 16-delar men hyfsade åttondelar, så blev utfallet för både FC Rosengård och Linköpings FC när första utslagsrundorna av UEFA Women’s Champions League 2014/15 lottades idag. Båda fick nästan tuffast tänkbara oseedade lag i sina 16-delsfinaler men slapp lyckligtvis de franska och tyska lagen i åttondelsfinal. Sammantaget alltså inga lätta matcher alls men heller inte värsta tänkbara utfall.

FC Rosengård ställs emot regerande ryska mästarna Ryazan. En svår bortamatch men ett lag som Rosengård ska besegra över två matcher. Laget består till stor del av ryska och ukrainska landslagsspelare och ska helt klart tas på allvar. Vid seger väntar de danska mästarna Fortuna Hjørring i åttondelsfinal, då de kommer besegra portugisiska Ouriense. Fortuna är ett lag som ofta ställts mot svenskt motstånd de senaste åren och de svenska lagen har alltid gått segrande ur striden även om det ibland varit jämnt. Rosengård kommer vara klara favoriter och har mycket goda möjligheter att nå kvartsfinalspelet nästa vår.

Linköpings FC fick mardrömslottningen Liverpool FC i 16-delsfinal. Det blir en tuff nöt att knäcka direkt och det är på förhand ett av de jämnaste mötena. Liverpool har inte imponerat lika mycket i år som förra året året så Linköping får ändå visst favoritskap och har en bredare trupp och några fler toppspelare än engelskorna. Vid seger mot Liverpool väntar troligtvis ryska serieledarna Zvezda som precis som Ryazan har ett lag med ryska och ukrainska toppspelare men också lite extra afrikansk krydda. Isländska Stjarnan har vissa möjligheter att besegra Zvezda i 16-delsfinal om man spelar på toppen av sin förmåga. Linköping kommer att vara favoriter att gå vidare även här.

Norge har som vanligt ingen tur med lottningen och denna gång åkte man på regerande mästarna WolfsburgStabæk kommer där troligtvis inte lyckas förbättra den norska rankingen för att få med fler lag i turneringen. Ett annat bra lag som fick en tuff lottning var Brescia som ställs ditrekt mot Lyon. I övrigt kan noteras att ett av fransklagen kommer försvinna redan under hösten då PSG och Lyon även i år fick tuffa lottningar. I år ställs de nämligen mot varandra i åttondelsfinal. En favorit som utan bekymmer kommer nå kvartsfinal är Frankfurt som hade tur i lottningen. Ett annat lag som nog är mycket nöjda med lottningen är danska Brøndby som har stora möjligheter att nå kvartsfinal.

16-delsfinaler (8/9 & 15/16 Oktober)
KKPK Medyk Konin (Polen) v Glasgow City LFC (Skottland)
Ryazan-VDV (Ryssland) v FC Rosengård (Sverige)
ACF Brescia (Italien) v Olympique Lyonnais (Frankrike)
Clube Atlético Ouriense (Portugal) v Fortuna Hjørring (Danmark)
SK Slavia Praha (Tjeckien) v FC Barcelona (Spanien)
Raheny United (Irland) v Bristol Academy WFC (England)
FC BIIK-Kazygurt (Kazakstan) v 1. FFC Frankfurt (Tyskland) 
Gintra Universitetas (Litauen) v AC Sparta Praha (Tjeckien)
ŽNK Pomurje (Slovenien) v ASD Torres Calcio (Italien)
Stabæk FK (Norge) v VfL Wolfsburg (Tyskland)
Apollon LFC (Cypern) v Brøndby IF (Danmark)
MTK Hungária FC (Ungern) v SV Neulengbach (Österrike) 
ŽNK Osijek (Kroatien) v FC Zürich Frauen (Schweiz)
Liverpool LFC (England) v Linköpings FC (Sverige)
FC Twente (Holland) v Paris Saint-Germain FC (Frankrike)
Stjarnan (Island) v WFC Zvezda-2005 Perm (Ryssland)

Åttondelsfinaler (8/9 & 12/13 November)
Osijek/Zürich v Medyk Konin/Glasgow
Ryazan-VDV/Rosengård v Atlético Ouriense/Fortuna
Twente/Paris v Brescia/Lyon
Stabæk/Wolfsburg v MTK/Neulengbach
Liverpool/Linköping v Stjarnan/Zvezda-2005
Slavia/Barcelona v Raheny/Bristol
BIIK/Frankfurt v Pomurje/Torres
Apollon/Brøndby v Gintra/Sparta