Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Ilestedt till Potsdam

Amanda Ilestedt lämnar Rosengård och flyttar till Turbine Potsdam i sommar enligt Sydsvenskans ”helt säkra uppgifter”.  Det är en utmärkt värvning för Potsdam som nyligen tappade två rutinerade mittbackar då både Inka Wesely och Stefanie Draws valt att avsluta sina karriärer.

Nu 24-åriga Ilestedt debuterade redan 2010 för Ldb FC Malmö och tidigt i karriären imponerade hon som defensiv mittfältare i laget. Numera rutinerad mittback som i de senaste matcherna genomgående varit en av lagets bästa spelare.

Spännande att följa hennes utveckling i Potsdam där hon förhoppningsvis kan ta ytterligare kliv i karriären och ta tillbaka sin landslagsplats. Potsdam fick ju ett lyft den här säsongen och var ytterst nära att nå Champions League. Bland lagets nyckelspelare märks Svenja Huth, Tabea Kemme och Lia Wälti.

På Silly Season-fronten i Tyskland i övrigt är det Bayern München som varit mest aktivt (se tidigare inlägg) och man har nu även värvat den holländska speedkulan Lineth Beerensteyn från Twente.

I övrigt har även offensiva mittfältaren (och tidigare Potsdam-spelaren) Julia Simic lämnat Wolfsburg för Freiburg medans Wolfsburg hämtat in vänsterbacken Katharina Baunach från Bayern München. Frankfurt har tappat Yuki Nagasato till Chicago Red Stars i NWSL medans rutinerade Saskia Bartusiak lagt skorna på hyllan efter en lång och framgångrik karriär.

En bra översikt över tyska övergångar finns hos Soccerdonna om man väljer säsong 17/18 i rullgardinsmenyn.

4var till Ilestedt till Potsdam

 1. The Observer says:

  Kul för Ilestedt. Det är ju inte i första hand svenska backar som är attraktiva utomlands i tyska, franska eller engelska klubbar, även om det finns sådana exempel. Om Rosengård flyttar ner Asante som mittback blir det en (ännu mer) självklar plats för Seger på mitten. Seger kan väl inte annat än att söka sig bort illa kvickt från Lyon efter gårdagens uttalande om tränaren. Sett till speltid så hade det kanske varit bättre att vara en något större ”groda” i en något mindre ”pöl”? Å andra sidan kan hon nu räkna in en titel till, även om den har sur eftersmak….

  Apropå hemvändare såg jag att Linköping fiskar efter både Fischer och Asllani. Är inte alls övertygad om att de skulle vara självklara förstärkningar för LFC, Har fattigklubben råd med dessa? Kommer de på nytt att börja värva ”namn” a la Rosengård? Trodde de lämnat det mindre lyckosamma spåret.

 2. Karin says:

  Svar till The Observer: både Fischer och Asllani har ju kopplingar till Linköping vid sidan om fotbollen.

  • The Observer says:

   Jodå visst, men blir de billigare eller bättre då? Det är frågan….

   • Tobias says:

    Tycker det framgår tydligt att man visserligen önskar knyta till sig Fischer och Asllani men att det inte blir i år då båda har kontrakt med sina klubbar (till nästa sommar om jag inte minns fel, eller om Asllanis kontrakt bara var året ut). Ser man till kontraktsläget så lär Linköping tappa i alla fall Neto och Samuelsson efter säsongen. Inför året hade jag sett det som givet att även Eriksson och Andersson lämnar. De två sista har dock inte kommit upp i samma nivå som förra året beroende på att laget sätts under helt annan press i år. Säkert ändå aktuellt med utlandsflytt men konkurrensen är hård. Som back behöver du dominera defensivt alternativt bidra offensivt för att sticka ut. Så med de förutsättningarna förstår jag att Linköping ser om sitt hus. Även om Fischer blir äldre så lär hon leverera på damallsvensk nivå. Med tanke på Rasmussen och Helins bakslag med sitt knä antar jag att Linköping framförallt önskar sig mittfältare till sommarens transferfönster. Kan man gissa på två spelare, en utpräglat offensiv och en som klarar jobbet över hela plan (Rasmussen i den enda match hon spelat i år)?

    Någon som vet om Ilestedt blev utköpt eller om hon och klubbledningen är överens om att det är bäst att hon lämnar då det är hennes önskemål? Får en känsla av att det tyvärr blivit en vana för Rosengård att tappa spelare till sommarfönstret. Eller är det mitt minne som sviker?