Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför 3F Ligaen 2012/2013

Idag drar Danmarks högstaliga 3F Ligaen igång. Det är en liga som totalt domineras av två lag: Brøndby IF och Fortuna Hjørring. Förra året utmanades de även av Skovbakken men denna säsong kommer det med största sannolikhet åter handla om en duell. Inte helt lätt att tippa hur det kommer sluta men Brøndby känns kanske ändå snäppet stabilare men det blir nog en jämn kamp som vanligt.

Efter en grundserie på 18 omgångar går de fyra främsta går till en mästerskapsserie (6 omgångar) medan övriga sex lag gör upp i en nedflyttningsserie (5 omgångar).

1. Brøndby IF – Regerande mästarna Brøndby får ses som favoriter att försvara guldet även om det säkerligen kommer bli en ny tuff duell mot Fortuna Hjørring. Man har fått behålla alla sina bästa spelare från förra året och den enda namnkunniga förstärkningen är förra årets skytteliga vinnare Sanne Troelsgaard Nilsen från Skovbakken. Kvar i laget finns förra två av årets främsta målskyttar i laget Lise Munk och Nanna Christiansen däremot har man tappat Camilla Kur Larsen till Fortuna. Landslagsförsvararna Theresa Nielsen och Malene Olsen ska säkra upp defensiven. I truppen finns också  landslagsmeriterade spelare som Julie Rydahl Bukh, Mia Brogaard, Emma Madsen och Anja Thorsen.

2. Fortuna Hjørring – Fortuna satsar i år mer danskt jämfört med tidigare år då man haft ett stort antal utländska spelare i truppen. Förra årets amerikanskor och australiensiskor har lämnat. Av utländska spelare finns norska mittfältsgiganten Lisa-Marie Woods, och nigerianskan Chi-Chi Igbo och amerikanska Tiffany Weimer. Man har fått flera bra danska nyförvärv i Nadia Nadim och  Sofie Junge, båda landslagsspelare som närmast kommer från Skovbakken samt Camilla Kur Larsen från Brøndby. Andra viktiga spelare i laget är målvakten Heidi Johansen, lagkaptenen och försvarsgeneralen Janni Arnth och mittfältaren/anfallaren Kristine Pedersen. Man har dock tappat rutinerade mittfältaren Janne Madsen som lagt skorna på hyllan. Kommer absolut ge Brøndby en match om guldet och jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp ytterigare någon utländsk toppspelare i truppen efter OS.

3. Ballerup-Skovlunde Fodbold (BSF) – Har värvat  Louise Kristiansen från Skovbakken och ett antal stora talanger och U-landslagsspelare som Mie Leth Jans, Josefine Albert, Fatima El Foul och Annah Senyondwa. Siktar på medalj och det känns ganska realistiskt även om det nog blir hård kamp om tredjeplatsen med främst Skovbakken.

4. Skovbakken – Skovbakken var nära att sno åt sig en Champions League plats på Fortuna Hjørrings bekostnad men man pallade inte för trycket i sista omgången. Nu har laget tappat flera av sina bästa spelare och kommer nog inte kunna utmana de två favoriterna. Istället får man nog fullt upp att försvara tredjeplatsen. Fyra A-landslagsspelare tillika de fyra främsta målskyttarna förra året har alla lämnat: Nadia Nadim och Sofie Junge till Fortuna Hjørring, skyttedrottninge Sanne Troelsgaard till Brøndby och Pernille Harder till Linköping.

Lag 5-10 känns ganska jämna och kommer nog inte ha något med toppstriden att göra utan kommer nog få göra upp i nedflyttnigsserien.

 OB – Odense-klubben har haft ganska stor rotation på spelare och tappat några nyckelspelare.Toppskytten Lotte Troelsgaard Nielsen (tvilling till Sanne i Brøndby) som stod för en stor del av lagets målskörd förra året meddelade nyligen att hon lämnar klubben.

Kolding Q –  Kanske kan hota om en topp 4 plats men bör annars  hamna strax där bakom. Har värvat målfarliga U19-landslagsspelaren Camilla Andersen Odenses toppskytt Lotte Troelsgaard Nielsen. Klart starkare än förra året som slutade med en 7:e plats i grundserien.

B 1913 – Överlägsna i division 1 förra året men nu blir det rejält mycket tuffare. Laget satsar lokalt och har inte gjort några namnkunniga värvningar men om man rider vidare på förra årets framgångsvåg kanske man kan undvika nedflyttning.

Vejle – Sedan fjärdeplatsen 2006/2007 har laget hållit till mellan plats 6 och 8 i grundserien och det blir antagligen något liknande i år. Är liksom övriga lag i nedre delen av tabellen chanslöst mot topplagen

B93/HIK/Skjold – Nykomling. Denise Reddy som nyligen fick lämnat Linköpings FC är lagets nya cheftränare. Laget har värvat ett par ungdomslandslagsspelare och det ryktas även om att att ett par svenska spelare är på väg till klubben. Kanske kan överraska och nå topp 6, vilket är klubbens målsättning.

Taastrup FC – Räddade kontraktet i sista omgången förra säsongen och kommer nog få det tufft även i år, men bottenlagen känns ganska jämna så laget har alla möjligheter att fixa nytt kontrakt.