Inför 3F-Ligaen 2014/15


I helgen är det säsongspremiär för danska högstaligan 3F-Ligaen 2014/15. Det var en hel del turbulens i slutet av förra säsongen med en rad turer med bl.a. ett par lag som flyttades ner då de inte klarade den nya elitlicensen. Den licensen är nu slopad och ligan består av tio lag mot förra årets åtta. De sex främsta går till en mästerskapsserie medans övriga får spela i en nedflyttningsserie.

Som vanligt kommer det bli en kamp om guldet mellan Fortuna Hjørring och Brøndby IF då inget annat lag ens har ambitionen att kunna störa de båda topplagen. De inbördes mötena blir som vanligt säsongens absolut viktigaste matcher. Där bakom kan nog KoldingQ, OB och Skovbakken känna sig ganska säkra på mästarskapsserien och de får slåss inbördes om bronset. Det är inte lätt att hitta information om övriga lag i serien men här kommer årets tips:

1. Fortuna Hjørring – Endast tre spelare i klubben finns med i senaste landslagstruppen och det är mittfältaren Karoline Smidt Nielsen, tekniska anfallaren  Nadia Nadim och mittfältsdominanten Sofie Junge Pedersen. Landslagsmeriter finns dock även på bl.a. Line S. Jensen, Mette V. Jensen och Sine Hovesen. I truppen finns också duktiga rumänska vänsterbacken Florentina Spânu-Olar och skickliga amerikanska mittfältaren Janelle Cordia och snabba nigerianska anfallaren Chi Chi Igbo.

2. Brøndby IF – Laget har under det senaste året tappat en hel del av sina gamla trotjänare men fyller ständigt på med det bästa från de andra klubbarna. Klubben har i dagsläget fem danska landslagsspelare i vassa ytterbacken Theresa Nielsen, mittbacken Simone Boye Sørensen, försvararen/mittfältaren Mie Jans (ny från BSF), Sverigebekanta Katrine Veje samt yttermittfältaren Nanna Christiansen (ny från FA  København). Ny i klubben är också lovande anfallaren Amalie Thestrup som tillsammans med förra årets toppskytt Emma Madsen ska producera i offensiven.

3. KoldingQ – Har i år kanske seriens hetaste anfallspar då tvillingarna Lotte och Sanne Troelsgaard (ny från Brøndby) återförenats i klubben. Båda har de senaste åren funnits med i skytteligatoppen och det bör innebära ett lyft för klubben som förra året slutade femma. Nyligen landslagsuttagna Camilla Simonsen,  Rikke Bøttcher samt lovande Sarah Dyrehauge är andra viktiga spelare i en annars väldigt ung trupp.

4. IK Skovbakken – Trea i grundserien och fyra efter mästerskapsserien. Något liknande kan man nog vänta sig i år. Stabilt lag med relativt rutinerade spelare som Josefine Høgh och lagkaptenen Katrine Korsgaard. Saknade en het målskytt förra året men Nanna Johansen är tillbaka från långtidsskada och kan kanske få fart på offensiven.

5. OB – Blev till slut en ganska klar trea i serien och kommer säkerligen hålla till på den övre halvan även i år. Laget har en hel del U23-landslagsspelare i truppen där Sofie Skallerup, Maj-Britt Henningsen och Victoria Black är nyckelfigurer. Bästa målskytt förra säsongen var Annika Overby Hansen.

6. BSF – Simone Rydahl var främsta målskytt förra året och ska göra målen även i år. Man har har under sommaren hämtat Camilla Andersen, Malene Larsen och Nana Gram från BHS men tappat viktiga backklippan Mie Jans.

7. Team ViborgSara Dorthea Nielsen gjorde målen förra året. Lovande försvararen Ida Karstoft blev nyligen uttagen i A-landslaget.

8. Vorup FB – Nykomling med en del rutin i bl.a. Line Jensen, lagets främsta målskytt som var med även senast laget spelade i högsta serien för 14 år sedan.

9. Vejle – Tillbaka i högsta serien som man drog sig ur säsongen 2012/13 p.g.a. kommande licenskraven. Nu är kraven borta och man är tillbaka med en ung trupp som får kämpa i de nedre regionerna.

10. FA København – (tid. B93/HIK/Skjold) – Fodboldalliancen København, ett samarbete mellan B93, HIK, Skjold samt från i år även BK Ryparken. Har tappat hela sin trupp då samtliga spelare valde att lämna klubben p.g.a. brist på ambition hos klubbledningen. Nu satsar man på sina yngre talanger och hur långt det räcker återstår att se men laget lär slåss i botten.

,