Inför 3F-Ligaen 2015/16


Den danska ligan drar igång på lördagen. Det är nästan så att jag kan kopiera förra årets ”inför”-inlägg för inte så värst mycket  har hänt bortsett från att ligan reducerats från tio till åtta lag. Sex lag går till mästerskapsserien och de två sista till nedflyttningsserien.

Här kommer tipset. Jag tror Fortuna fixar guldet i år i kamp med Brøndby som vanligt. Sedan tre mittenlag som inte kan utmana om guldet men som troligtvis inte heller behöver oroa sig för nedflyttning.  :

1. Fortuna Hjørring
Lagets mittfältsstjärna Sofie Junge Pedersen flyttade ju till Rosengård nu under sommaren och det finns ganska få danska landslagsspelare i truppen numera. I den senaste landslagsturppen endast backen/mittfältaren Line S Jensen,. anfallstalangen Frederikke Thøgersen samt försvararen Nina Frausing Pedersen som flyttat hem från tyska Potsdam.  I truppen finns också F19-landslagets stora talang Signe Bruun.

Som vanligt är Fortuna det enda laget i serien som satsar på utländska spelare och de är riktigt många i år. Tillkommit har vassa brasilianska ytterbacken/yttern Tamires Gomes, serbiskan Nevena Damjanovic och amerikanska målvakten Audrey Baldwin. Sedan tidigare spelar bl.a snabba nigerianskan Chi Chi Igbo, amerikanskan Janelle Cordia, finska landslagsmittfältaren Nora Heroum och rumänska vänsterbacken Florentina Spanu Olar i klubben.

2. Brøndby IF
Anfallaren Emma Madsen slutar och Katrine Veje har dragit till USA så lagets offensiv känns klartt svagare nu. men i övrigt har man i stort samma trupp som förra säsongen tog ett ganska klart guld.  Louise Lundsgaard Kristiansen och Nanna Christiansen blir extra vktiga i offensiven nu.

Danmarks i mina ögon två bästa försvarare, Theresa Nielsen och Simone Boye Sørensen håller ihop defensiven. Landslagsmittfältaren Julie Tavlo tillhör också nyckelspelarna.

3. KoldingQ  
Avslutade förra säsongen strålande och var inte långt ifrån att sno åt sig Fortunas Champions League-plats. Förlitar sig väldigt mycket på landslagstvillingarna Lotte och Sanne Troelsgaard som är pålitliga målgörare. Även Rikke Bøttcher är duktig i offensiven i en annars ganska anonym trupp så de tre måste leverera.

4. IK Skovbakken
Nanna Johansen och Sofie Bloch Jørgensen ska leverera i offensiven.   Katrine Korsgaard en nyckelspelare på mittfältet.

5. OB 
Har fått in landslagsmålvakten Stina Lykke Petersen. Annika Overby Hansen, Maj-Britt Henningsen och försvarstalangen Maja Kildemoes är andra nyckelspelare.

6. BSF
7. ASA Aarhus – Nykomling
8. Vejle

,