Inför Algarve Cup 2013


Då var det äntligen dags för Pia Sundhages lagbygge att bekänna färg när ”Lilla VM” drar igång i Portugal. Algarve Cup känns viktigare än någonsin nu när Sverige på ganska kort tid inför VM ska få in många nya idéer, ny spelstil och kanske en och annan ny spelare. För svensk del drar det igång onsdag 6/3 17.00 mot Kina och matchen sänds på Eurosport 2.

Grupp A: Tyskland, Japan, Danmark, Norge
Grupp B: USA, Sverige, Island, Kina

USA får ses som favoriter, med Tyskland och förhoppningsvis Sverige som främsta utmanare. Kina och Japan kommer till turneringen med kraftigt föryngrade trupper och testar lite nytt inför framtiden. Det blir spännande att se hur återväxten ser ut där, att döma av de olika U-landslagsturneringarna behöver de nog inte var oroliga. För Danmark, Norge och Island gäller det precis som för Sverige att vässa formen inför EM.

I Grupp C, för de lite lägre rankade lagen, möts Wales, Ungern, Mexiko och Portugal.

—————————————–

För svensk del finns det en del frågor som som jag är extra nyfiken att få svar på. I inlägget ”Vem kan slå sig in i EM-startelvan?” speklulerade jag lite om vilka positioner som redan känns klara för EM vilka som känns helt öppna. Under Algarve kommer nog startelvan cementeras ytterligare.

Målvakt: Vem blir förstemålvakt?   Kristin Hammarström ligger klart bäst till i dagsläget och det är inte helt otroligt att hon är uttalad förstemålvakt när turneringen är över eftersom Sofia Lundgren är inte redo för spel ännu.

Backlinjen: Håller Nilla Fischer som mittback mot starkt internationellt motstånd? Styrkan, viljan, passningsspelet finns där, mer orolig för snabbheten. Hade hellre sätt Fischers bull-dozer stil på mittfältet än i straffområdet. Charlotte Rohlin, som känns som främsta utmanare till Emma Berglund om den andra mittbackspositionen, är ju inte redo för spel ännu så på den frågan får vi inget svar. Får vi se några nya alternativ på ytterbacksplats? Sara Thunebro kommer nog och behöver få mycket speltid nu när hon aldrig får speltid i Frankfurts A-lag. Tillsammans med Lina Nilsson har hon ändå känts given, utmanarna behöver kliva fram ordentligt nu.

Mittfältet: Kan någon utmana om Dahlkvists och Segers centrala mittfältspositioner? Det känns kanske inte troligt men det ska bli extra kul att se nykomlingarna Carina Holmberg och Hanna Folkesson försöka. Vem tar chansen på yttermittfältet? De är många som konkurrerar om de två yttermittfältspositionerna så det gäller nog att visa framfötterna ordentligt om man vill in i EMs startelva.

Anfallet: Vem blir Lotta Schelins kompis? Det känns som om Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gör upp om det men det vore kul om Olivia Schough lyfter sig en nivå i år och slår igenom stort i landslagsdebuten så det blir ytterligare konkurrens. På hemmaplan lurar också en allt bättre Josefine Öqvist.

—————————————–

Relaterade inlägg: SpelschemaTV-tiderTrupper (grupp A & B)Sveriges trupp